Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mekka všetkých metalistov

.rudi Rus .časopis .hudba

Predstavte si tri trenčianske Pohody vedľa seba. Rozlohou, počtom návštevníkov, infraštruktúrou, vybavením. Alebo VIP stanové mestečko pre novinárov vo veľkosti celého Žákovic Open Air. Festival na severe Nemecka je jednoducho obrovský. Opticky, aj významom.

.keď v roku 1990 Thomas Jensen zakladal Wacken Open Air ako malú regionálnu oslavu tvrdej rockovej hudby s pár nemeckými kapelami, určite netušil, kam to o dve desaťročia neskôr dotiahne. Paradoxne, aj 23. ročník otvárala súpisku kapiel na festivale na hlavnom pódiu jeho vlastná formácia Skyline s hosťujúcou speváckou legendou Doro Pesch. Vo Wackene sa jednoducho ctí slávna minulosť nemeckého metalu.

.najväčší metalový festival na svete
Najneskôr na prelome tisícročí prekonal Wacken dovtedajšiu hegemóniu holandského mamutieho podniku Dynamo Open Air a v ďalších sezónach sa z neho stala doslova mekka svetového metalu. Najvýstižnejšie je to zdokumentované vo filme kanadského antropológa a režiséra Sama Dunna Metal: A Headbanger´s Journey. Jeho správanie v malej dedinke neďaleko Hamburgu sa skutočne dá porovnať s radosťou fanatického veriaceho, ktorý konečne po rokoch dorazil na posvätnú pôdu.
Už v novembri minulého roku hlásil Wacken Open Air 2012 vypredané. Celkový počet návštevníkov napokon presiahol 80-tisíc. Najväčšími ťahákmi aktuálneho ročníka boli lúčiaci sa Scorpions, dánske štadiónové hviezdy Volbeat a priama zrážka nórskeho black metalu v podaní Dimmu Borgir s Českým národným symfonickým orchestrom.

.slovenská reprezentácia
Kapela Rust2Dust z Bratislavy bola historicky prvým reprezentantom Slovenska a slovenskej tvrdo-gitarovej scény na Wackene. Rovnako tak ide s najväčšou pravdepodobnosťou o úplne prvú slovenskú kapelu na letnom festivale takýchto titanských rozmerov. Podarilo sa jej vyhrať národné kolá súťaže Wacken Metal Battle, ktorá je jedným z viacerých marketingových nástrojov organizátorov. Do Nemecka vďaka nej pricestovalo množstvo fanúšikov aj z najexotickejších častí sveta. Veľmi zaujímavý bol pohľad na extrémny metalcore v podaní čínskych The Falling. V stanovom mestečku si vedľa nás rozložili svoje šiatre novinári a hudobníci z takých krajín ako Brazília, Japonsko, Ukrajina, India, Rusko či Turecko.
Gitaristi Martin Ondrejička a Martin Semjan, basgitarista Richard Potzner, bubeník Marek Matejov a spevák Tomáš Buron odohrali svoj 20-minútový koncertný set v stredu 1. augusta na pravé poludnie. V tej chvíli už bolo v obrovskom stane s názvom Bullhead City Circus niekoľko tisícok nedočkavých metalových fanúšikov. Päticu skladieb z debutového albumu Daymare zakončila štýlová slovenská hitovka Kráľ skazy s textom od Pištu Vandala, ktorá skvelým spôsobom zvýraznila túto historickú chvíľu.

.príjemné prekvapenia
Na festivale rozmerov nemeckého Wackenu sa, samozrejme, nedá stihnúť všetko, čo by ste chceli vidieť. Rozhodnutia sú pre metalového fanúšika s prehľadom a dobrým vkusom často naozaj bolestné. Čakalo na nás deväť pódií, z toho prím hrali dve najväčšie – Black Stage a True Metal Stage a neďaleko stojaca, rovnako obrovská konštrukcia Party Stage. Spomínaný stan Bullhead City Circus patrí svojimi rozmermi k najväčším v Európe, skryli sa pod ním W.E.T. Stage a Headbangers Stage, na ktorých okrem slovenských Rust2Dust vystupovali aj svetové hviezdy ako The Black Dahlia Murder, Nasum, Channel Zero, Moonspell, Electric Wizard alebo Leningrad Cowboys.
Najpríjemnejším prekvapením festivalu bola v mnohých ohľadoch nórska speváčka Agnete Kjolsrud s jej kapelou Djerv. V piatok večer najskôr vo VIP stane odohrala pre hŕstku novinárov skvelé vystúpenie s piatimi skladbami na čele so singlom Madman, aby o pár minút neskôr na obrovskom Čiernom stejdži hosťovala v epickom kúsku Gateways jej krajanov Dimmu Borgir, za asistencie vynikajúceho Českého národného symfonického orchestra. Pražskí hudobníci šokovali nemenej príjemne. Dirigent burcoval divákov, viacerí mladší členovia súboru mali blackmetalovo pomaľované tváre, niektorí headbangovali a ukazovali do kamery povestné metalové paroháče. Priaznivec mäkších foriem tvrdej rockovej hudby si prišiel na svoje pri vystúpení formácie Circle II Circle, v ktorej spieva výborný Zachary Stevens. Ten sa preslávil najmä ako frontman kapely Savatage a práve jej opus magnum The Wake Of Magellan tvoril po pätnástich rokoch koncertný setlist Circle II Circle na Wackene. Pri skladbách ako Anymore, Morning Sun alebo titulnej The Wake Of Magellan sa rozžiarila nadšením tvár nejedného fanúšika kvalitného pompézneho ťažkého kovu.

.sprievodné podujatia
Nielen hudbou je, samozrejme, Wacken Open Air živý. Môžete si na ňom vybrať zo širokej ponuky, čo len vaše preferencie ráčia. Od šermiarskych a vikinských vystúpení cez ohnivé zápasy obrích železných strojov, filmové predstavenia, wrestling a bojové umenia až po významných rečníkov a zabávačov. Tento rok patrili k najväčším hviezdam Danko Jones, Jim Breuer a Henry Rollins. Ten prvý nudil prezentáciami z histórie kapely Kiss, druhý prekvapil trápnym napodobňovaním najznámejších metalových spevákov, nuž a tretí, ako vždy, zažiaril a patril k najzaujímavejším lahôdkam festivalu. Henry Rollins už dávno zavesil na klinec kariéru speváka, roky sa venuje najmä cestovaniu po svete a hovorenému slovu. Kostru jeho hodinového vystúpenia tvorili príhody, ktoré sme už mali možnosť počuť napríklad vo februári vo Viedni, kde pri príležitosti zimného európskeho turné The Long March rozprával bez prestávky takmer tri hodiny. Doplnil ich a vyšperkoval situačným humorom na adresu Wackenu, metalu a metalových fanúšikov, potešil štýlovým tričkom Black Sabbath a najmä dávnym príbehom, známym aj z knihy Blues černého kafe II, v ktorom figuruje David Lee Roth a pointa „nenechaj sa zožrať“ na zozname vecí, ktoré treba urobiť.

.prečo ísť na Wacken
Ak máte radi veľké, vynikajúco zorganizované festivaly, na ktorých sa dbá o každý, zdanlivo nenápadný a nepodstatný detail, Wacken Open Air je tou správnou voľbou. Treba si, samozrejme, uvedomiť, že je o trochu väčší ako napríklad Sziget a že na ňom nie je iba jeden metalový deň ako na ostrove v Budapešti, ale všetky štyri a dokonca každá minúta každého z nich. Je to raj pre všetkých skutočných nadšencov tvrdej muziky. Skvelá hudba pre priaznivcov klasickejších žánrových foriem (U.D.O., Saxon, Overkill, Sacred Reich, Hammerfall), rovnako ako pre znalcov novších, modernejších zákutí metalu a tvrdého rocku (Darkest Hour, Unearth, Graveyard, Kylesa). Už v tejto chvíli sú potvrdené hlavné hviezdy budúcoročnej edície Wackenu. Fanúšikovia sa môžu tešiť na Deep Purple, In Extremo, Arch Enemy, Anthrax, Nightwish či Amorhis. Zaželajme organizátorom podstatne menej dažďa a búrok ako tento rok, nech sa tie krásne zelené polia a pastviny pri dedinke Wacken nepremenia opäť na čierny blatový kúpeľ. Ak sa podarí ďalšej slovenskej kapele podobný husársky kúsok ako Rust2Dust, mohol by pre našinca aj Wacken Open Air 2013 predstavovať zaujímavú dovolenkovú destináciu.  

Autor je redaktor Rádia_FM a spolupracovník .týždňa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite