Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Červený úsmev leta

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Veľká zelená lopta, niekedy žíhaná svetlejšími pásmi. Váhou má bližšie k medicinbalu ako k obyčajným loptám. Ak vám spadne na zem, rozčesne sa napoly a ukáže omamné, ostro červené jadro. Niekto ju volá melón, niekto dyňa.

Melón, to je leto v plnej paráde. Polepení až za ušami od jeho sladkej šťavy sme behali po babkinom dvore a znova sa vracali k stolu, aby sme poobhrýzali ďalší ľadovo vychladený krvavočervený polmesiac. Do toho pražilo slnko ako najaté a my sme si museli dávať veľký pozor, aby sme pri tej pahltnosti nezjedli náhodou aj nejakú tú osu, čo sa rada pridala k našej hostine. Ešte teraz počujem to charakteristické rupnutie zelenej kože, keď sa melón krájal, chrúmanie, keď sa jedol. Kto by si nepamätal z detstva tú iskrivú chuť prvého letného melóna? Sladké šťavy vám okamžite zaplavia ústa a dostaví sa neopísateľne opojný pocit. Melón, to je jedlo epikurejcov, stelesnený pôžitok, záhaľka a roztopaš.
Pochádza vraj z južnej Afriky, kde rastie v mnohých variáciách, od sladkých až po úplne horkú. Napriek tomu, že vyzerá veľmi exoticky, je tu melón s nami pomerne dlho. Ľudia si ho osvojili už pred takými štyrmi tisícročiami a mimoriadnu obľubu získal predovšetkým v starovekom Egypte. Jeho jadierka sa našli dokonca v Tutanchamónovej hrobke. Melón sa spomína aj v Biblii – Izraeliti ho jedávali v Egypte predtým, ako odišli do zasľúbenej zeme. Priznám sa, mňa by od melóna len tak ľahko niekto na takú dlhú turistiku nedostal. Aj keby mi sľúbil, že rozčesne more vo dvoje a spravíme si fakultatívny výlet po morskom dne.
V desiatom storočí sa podarilo melónu vďaka svojmu mäsitému a šťavnatému jadru kompletne poblázniť Číňanov. A to až tak, že sú dodnes celosvetovo najväčším pestovateľom melónov vôbec. Číňania melón nielen ďalej kultivovali, ale začali s ním vymýšľať aj veľmi neortodoxné recepty. Pozreli sa naň totiž  nielen ako na sladké ovocie, ale aj ako na veľmi inšpiratívnu zeleninu, ktorá sa dá naložiť, vypražiť či podusiť. Tieto šokujúce veci však nerobili s červenou časťou melóna, ale so zeleným pásom tesne pod kožou, ktorý sa im zrejme zdal poľutovaniahodne nevyužitý.
V trinástom storočí konečne melón dorazil aj k nám, do Európy, doviezli ho so sebou Mauri spolu s inými sladkosťami. Okrem nich doniesli novú hudbu, obliekanie, spôsoby a stolovanie. Za to, ako dnes stolujeme a ako sa pri jedle správame, vo veľkej miere môžu práve naši islamskí bratia. Sladký červený melón si okamžite získal srdcia všetkých  pôžitkárov a stal sa symbolom osvieženia v krutých a sálavých horúčavách. Melón totiž dodá telu okamžite množstvo vody a cukrov v ideálnom pomere.  Dokonca v niektorých končinách tenké plátky melóna prikladajú aj na popálenú kožu od slnka. Vraj úľava je mimoriadna, a najmä okamžitá. Okrem vody a cukrov obsahuje melón aj slušnú dávku vitamínu C a podľa najnovších výskumov aj látku s názvom citrulín, ktorá je podobná hlavnej zložke vo Viagre a funguje rovnako.
Jedinou slabou stránkou melóna je to, že môžeme kúpiť mačku vo vreci. Ak ho chcete celý a vyhnúť sa tak obschnutým nakrájaným kúskom, použite pri jeho vyberaní zopár trikov. Zoberte len ten, na ktorom je stopka vyschnutá a zatočená. Na druhom konci, v terčíku, kde bol kvet, má byť melón na dotyk tvrdý, a keď po ňom poklopete, neznie duto, ale zvoní. Vtedy je to melón ako lusk.

Melónová ľadová triešť/
Melón dokáže mimoriadne dobre osviežiť, ale táto jeho úžasná schopnosť sa dá ešte ďalej kultivovať. Kedysi sa chladil v celku a vo vode, dnes ho dávame do chladničky, ak sa nám tam zmestí. Skúsme však do hry, ako poraziť horúčavu, vpustiť aj mrazničku. Melón nakrájajme na menšie kocky, jadierka dajme preč, a taký bezjadrový a nakrájaný ho šupnime do mrazničky na pár hodín, aby sa zmenil na melónový ľad. Potom ho vyberme a vložme do mixéra. Stačí zopár otáčok a z melóna budeme mať úžasnú dreň, ktorú môžeme okamžite podávať. Jeho chuť sa dá potom pri servírovaní ďalej vylepšovať pridaním mäty či na jemno pokrájanej medovky. Kto má v horúčavách odvahu, nezaváha a melónovú triešť zakvapne trochou svojho obľúbeného likéru. A kto má odvahy ešte viac, siahne po chilli papričkách, nakrája si z nich zopár jemnulinkých krúžkov a položí si ich navrch drene. Kto tak urobí, neobanuje. Chilli ešte zvýrazní  chuť melóna  a spolu s ním vám pomôže dokonale sa ochladiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite