Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Rozhnevaní vtáci dobýjajú svet. Ak by šlo o spontánne antifeministické macho hnutie zarastených alfa samcov, dalo by sa to pochopiť, lenže nejde. Rozhnevaní vtáci, Angry Birds, sú iba extrémne otravnou casual videohrou, ktorá sa vymkla spod kontroly a stáva sa neprehliadnuteľným popkultúrnym fenoménom. Alebo radšej komoditou, vecou na predaj, to bude azda presnejšie, fenomén by predsa len mal znamenať čosi iné.

Vtáci vystreľovaní z praku likvidujú konštrukciu, pod jej troskami hynú nešťastné prasce. Čosi ako bowling, ale nie natoľko sofistikované, skôr model tej najprimitívnejšej interaktivity. Hodíme jednu vec do inej veci, tá spadne a je to zábava. Teda nie je, ale sú ľudia, ktorých to baví, a je ich toľko, že z Angry Birds sa stala téma.
Reťazce veselo predávajú fyzické hry podľa Angry Birds, existuje niekoľko druhov, od náročnejších, s pravidlami moderných spoločenských hier, po jednoduchšie, v ktorých sa iba vrhá. Hneď vedľa je regál s plyšákmi, kľúčenkami, omaľovánkami a ďalším merchandisingom, na ktorý sa hodia aj ďalšie, menej láskavé označenia – haraburdy. Do rozbehnutého vlaku s predajom všetkého možného s označením Angry Birds naskočil už aj Hollywood a na rok 2015 chystá celovečerný film. Ak ešte existuje miera, pôjde o animák, ale pokojne to môže byť aj hrané, prípadne trilógia. Angry Birds, potom Birds: Angry a napokon Birds, Angry, Birds!
Komu sa nechce čakať na film, už môže siahnuť po komiksoch. Románu Angry Birds sa možno dočkáme ešte tohto roku. Knižný sprievodca hrou už samozrejme existuje.
Broadway zatiaľ oficiálne mlčí, ale dám ruku do ohňa za to, že libreto s názvom Angry Birds: The Musical už sa váľa nejakému producentovi na pracovnom stole, možno už najal skladateľa, scénograf dodal prvé náčrty scény a choreograf vymýšľa prvé krokové variácie.
A redaktor vydavateľstva Open Court už iste premýšľa nad zostavou filozofov, ktorých osloví v rámci projektu prípravy knižky Angry Birds and the Philosophy. Bude v ňom reč o totálnej dominantnosti formy nad obsahom a o svete, v ktorom sa už nedá nájsť nič, o čom by sa nedalo písať, filmovať, komponovať, tancovať či filozofovať. A čím väčšia je to blbosť, tým lepšie sa to predáva.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite