Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Daniel Bútora: Jedol som jablká a čítal

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Daniel Bútora píše pre .týždeň zahraničnopolitické komentáre, angažuje sa v dvoch súkromných školách a na tvorbe koncepcií vzdelávania. Najviac času trávi firemným vzdelávaním mäkkých zručností a projektového riadenia ako lektor i ako kouč.

Držím si kondičku
Keď som z jedného pracovného prostredia unavený, vkĺznem do iného a tam sa znova nadýchnem. Je to ako strom s rôznymi druhmi ovocia, jedno sa rýchlo preje, ja tie chute počas dňa striedam. V Slobodke som bol 12 hodín denne ponorený do zahraničného diania, teraz je písanie komentárov do .týždňa zámienka, aby som si udržiaval kondičku a mal stále pomerne široký rozhľad. Každý deň sledujem najrôznejšie správy, aj v kúpeľni cez smartphone počúvam BBC.

Stopoval som
Pokiaľ som sa neoženil, cestoval som často stopom najmä k Čiernemu moru. S rodinou to už je iný druh cestovania, ale okrem ležania na pláži som sa snažil deti dostať aspoň do hlavných miest, do Paríža, Londýna, Ameriku sa nám podarilo prejsť dvakrát.

Kastomizujem
Ak sú doma deti a manželka, tak sa rozprávame, pozeráme filmy, hráme stolové hry. Rád čítam rozprávky, najmladší syn je druhák, robím všetko pre to, aby to ešte chcel počúvať. Teraz máme novinku, psa, šieste dieťa prišlo domov. Aký som otec? To by sa nemalo odvíjať od toho, kto som ja, ale kto sú moje deti, na každé platí niečo iné. V biznise sa tomu hovorí individuálna kastomizácia.

Hnev ventilujem
Keď vypením, to pokladám za zlyhanie. Za posledných 15 rokov som mal také chvíle, že som rozbil rýchlovarnú konvicu na cimpr campr, diera do parkiet, ešte po roku sme nachádzali kúsočky bakelitu. Niekedy si trhám tričko, alebo záclony, dokopy to bolo tak sedemkrát. Väčšinou to je výraz mojej bezmocnosti voči niečomu, z čoho som bol zúfalý, napríklad keď si deti navzájom ubližovali, alebo keď ma ignorovali. Inak viem hnev vyventilovať bez toho, aby som niečo rozbil, a tak, aby to ľudia veľmi silno pocítili.

Dotlačím to večer
Kávu medzi neresti nerátam, pijem jej veľa, 5-10 denne, ale káva je kamarát človeka, podporuje myslenie. Na jedle sa prejavuje stresová záťaž, keď mám prázdniny, som uvoľnenejší a viac spím, aj 12 hodín denne, potom menej jem. Ale keď je toho veľa nasekaného, tak z nervozity jem ráno a na obed málo a potom to večer dotlačím. Toto je zatiaľ oblasť, v ktorej ešte koučing neposkytujem.

Hľadám adjektívum
Spieval som v kresťanskom mládežníckom zbore, páčila sa mi tá myšlienka, ale poprosili ma, aby som sa iba modlil a nesprevádzal to hlasným spevom. Som katolík, hľadám teraz adjektívum, že aký. Asi štyri mi napadli, ale ani jedno nie je výstižné. Asi to nedokážem férovým spôsobom zhustiť do niekoľkých slov.

Momentky z detstva
Pil som 4-5 litrov mlieka každý deň, zjedol 10-12 jabĺk a zo školy som chodil s poznámkami: Na hodine jedol jablko a čítal. Čítal som veľa a úplne všetko, do toho prišli neskôr filmy, v kine Mladosť hrali o pol štvrtej, o šiestej a o pol deviatej, každý iný, chodil som niekedy na všetky tri. Mlieka už dnes päť litrov nevypijem, iba keď sa zabudnem pri chladničke. Knihy a filmy, to je moje obžerstvo. Objednával som kopy kníh z Amazonu, už to nemám kam dávať, a to mám dosť veľký dom. Tak som si nedávno povedal dosť. A kúpil som si čítačku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite