Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Varšavy píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

Majstrovstvá Európy vo futbale sa skončili a začalo sa účtovanie. Všetky prieskumy verejnej mienky ešte pred začiatkom Euro 2012 ukazovali, že ľudia sú z tejto udalosti rozčarovaní. Vláda hovorila, že organizácia majstrovstiev bude pre štát znamenať modernizáciu a civilizačný skok. Dnes vieme, že nič z toho nevyšlo. Občianska platforma sľúbila, že sa postaví 4200 kilometrov diaľnic a ciest. Podarilo sa však iba 600 kilometrov a časť z nich bude po majstrovstvách ešte uzatvorená, aby sa dokončili. Jediná vec, ktorú sa podarilo splniť na 100 percent, je postavenie štyroch nových štadiónov. Diskusia o tom, ako využiť národný štadión vo Varšave, ktorého prevádzka stojí ročne 7 miliónov eur, však pokračuje.

Nálada sa pokazila hneď na začiatku majstrovstiev. Médiá budovali imidž poľského mužstva ako jedného z najlepších na kontinente. Objavili sa aj texty, ktoré dokazovali, že Poliaci môžu byť majstrami Európy. Remízy s Gréckom a Ruskom iba zvýšili hlad po úspechu. Nafúknutý balón prehnaných nádejí praskol počas zápasu s Čechmi. Poľská reprezentácia skončila na poslednom mieste najslabšej skupiny. Ukázalo sa, že možno máme dobrých futbalistov, ale netvoria dobré mužstvo.
Za hlavného vinníka sa považuje tréner Franciszek Smuda, ktorý už podal demisiu. Novinári sa domáhajú aj odstúpenia prezidenta poľského futbalového zväzu Grzegorza Lata. Ten však nemá v pláne rezignovať. Za jeho hlavného konkurenta býva označovaný Zbigniew Boniek, ktorý pred rokmi tvoril slávny duet s Michelom Platinim v Juventuse Turín. Vďaka tomu sa Boniek teší podpore v centrále EUFA, chýba mu však podpora miestnych futbalových zväzov v Poľsku. Tú má Lato.
Omnoho dramatickejšie vyzerajú mimošportové následky Eura. Keď bolo v roku 2007 Poľsko vybrané ako jeden z organizátorov turnaja, bolo to sprevádzané výbuchom entuziazmu. Začalo sa hovoriť o veľkých kontraktoch na budovanie diaľnic, štadiónov a hotelov. Dnes vládne zúfalstvo. Niektoré z koncernov, ktoré vyhrali tendre, zbankrotovali. Dôsledkom je, že nezaplatili  za vykonané práce subdodávateľom. Nuž a to znamená, že spolu s nimi zbankrotovalo už okolo sto poľských firiem. Došlo až k tomu, že senátor Občianskej platformy Antoni Motyczka za to obvinil vládu, ku ktorej sám patrí. Kritizoval rovnako systém verejných investícii, ako aj korupčné praktiky úradníkov.
Verejnoprávna televízia TVP, ktorá mala na prenos Eura práva, vyhlásila, že je v strate 12 miliónov eur. Straty ohlásili aj hotelieri, keďže fanúšikovia zo zahraničia kvôli kríze neprišli a normálni turisti sa báli fanúšikov. Zo správy Inštitútu globalizácie vyplýva, že priemerný Poliak na Euro doplatil sumou 2 850 eur.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite