Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ostrov bez mora

.yoani Sánchez .časopis .klub

Za múrmi Malecónu nie je príliš na čo pozerať, nie je tam toho totiž priveľa na videnie. Vidieť tam len modrú plochu, ktorá sa občas rozhnevá a vyprskne peniace vlny na ulicu, ktorá ju ohraničuje. Žiadne jachty. Nájdete tu len pár horko-ťažko poopravovaných lodičiek, ktoré získali špeciálne povolenie kapitána prístavu.

V lete se mladí muži vrhajú do teplej vody, v zime sa však pobrežiu vyhýbajú kvôli spŕškam studenej vody a nemilosrdného vetra.
Každú noc jazdí z východu na západ jedna loď. Tieň na horizonte, ktorý hľadá v mori utečencov v bárkach, ktoré smerujú k Floridskému prielivu.
Práve v týchto letných mesiacoch to na pobrežnej ulici najviac vrie. Všetko, celý život, sa ale odohráva medzi útesmi a ulicou. O tom, že by sa aktivita všetkých tých zhromaždených ľudí rozšírila aj na ten veľký modrý slaný priestor na druhej strane, sa nám môže leda ak snívať.
Kedy sme to vlastne začali žiť otočený k vlastnému moru chrbtom? Kedy nám táto časť našej krajiny prestala patriť?
A tak snívame. Jesť rybu, prejsť sa na jachte, pozerať sa na budovy vzdialenej ulice z vrcholu vlny, alebo si len tak užívať odtiene modrej tam, kde začína skutočná hĺbka.
Sú to len naše chiméry. Chiméry v meste s pobrežím, bodajúce delírium na ostrove, ktorý vyzerá tak, ako keby plával v ničote, a nie v Karibiku.
Predstavujem si krásnu budúcnosť. Napríklad, že si jedného krásneho dňa budem môcť požičať loďku s veslami bez toho, aby som musela mať zahraničný pas. Predstavujem si, ako sa plachty znovu raz zmocnia celej zátoky, ako nám v ten horúci letný deň pripomenú, že žijeme v prímorskej Havane. V meste, ktoré bolo zrodené z kriku korzárov a prístavného hluku.
Predstavujem si, ako pražmy vytlačia z tanierov tie dnešné lacné ryby s menami, ktoré ani nepoznáte. Predstavujem si, ako budeme lenivo a s nohami klimbajúcimi z múrov Malecónu ponad útesy zdraviť celú reťaz lodí, prichádzajúcich a vyplávajúcich z El Morro.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite