Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bobuľový výber

.časopis .hudba

Pri treťom ročníku ešte festival nie je možné prirovnávať k archívnemu vínu. Ide skôr o bobuľový výber z mladého vína s atraktívnym buketom.

Začalo sa to len pred čosi viac než tromi rokmi. Kapely Billy Barman a Swan Bride sa vracali zo spoločného turné, všetci v aute spali, len frontman Barmanov Juraj Podmanický a hudobný promotér Janči Trstenský sa rozprávali. „Debatovali sme o tom, čo s načatými životmi," hovorí Juraj, „a napadlo nám, že by sme mohli zorganizovať festival." Od nočných úvah ku konkrétnym skutkom nebolo ďaleko a idea festivalu nadobúdala čoraz reálnejší tvar. Najprv to vyzeralo tak, že by sa mohol konať v Pezinku, kúsok pod vinicami. Tak vznikol hroznový názov Grape. „Môže za to kapela Röyksop," hovorí Janči. Už sme ich mali zabookovaných a oni sa nás spýtali, ako sa vlastne ten festival, na ktorom majú hrať, volá." Nakoniec pezinská lokalita padla, no názov zostal. V auguste 2010 sa konal prvý ročník festivalu Grape na piešťanskom letisku.
Na rozdiel od Pohody či Žákovicu Grape začal hneď vo veľkom. So zaujímavými headlinermi, s viacerými stejdžami, s dôrazom na komfort účastníkov. Inšpirácia Pohodou čo Szigetom bola –  v tom najlepšom zmysle slova –  zjavná. Dnes je jasné, že Jančimu, Jurajovi a ich kolegom sa z jednorázového festivalu podarilo vytvoriť pravidelnú akciu, ktorá každým rokom rastie do krásy.
Festivaly sú do veľkej miery generačnou záležitosťou a Grape nie je výnimkou. Na Grape 2012 sa k slovenským kapelám, ako sú Billy Barman, Rara Avis, Para, Diego, Got Blue Balls?! či Lavagance, k rapperom Vecovi, Hafnerovi a Beyuzovi  pridávajú štýlovo príbuzní headlineri, ako sú Blood Red Shoes, The Subways, The Twilight Sad, Example či českí Prago Union.
Dve kapely si zaslúžia zvláštnu zmienku. Jedna prichádza s pôvodnou speváčkou, v prípade druhej budeme prítomnosť pôvodnej speváčky vnímať mimoriadne silno, hoci –  žiaľ – ona sama tam už nebude.
Keď pred pár rokmi vystúpila na Pohode Skye Edwards, vyzeralo to tak, že jej spolupráca s Morcheebou je definitívne minulosťou. Skye –  krásna osoba so širokým úsmevom a hladivým hlasom –  nám vtedy hovorila, že má na bratov Godfreyovcov ťažké srdce: po rokoch plodnej spolupráce ju jednoducho vymenili. Hoci skúšali viacero speváčok, čoskoro zistili to, čo nám bolo jasné hneď na začiatku: že totiž skvelú Skye nemožno nikým nahradiť. Od roku 2010 je teda všetko ináč, Godfreyovci poprosili svoju speváčku o návrat, a tá súhlasila. No a v sobotu večer na piešťanskom letisku zistíme, ako im to spolu ide.
Noisecut patril medzi prvé potvrdené kapely tohtoročného Grapu. Potom však prišiel 22. máj, upršaný, smutný deň, v ktorom zomrela Bety Majerníková. Niekoľko dní po jej smrti sa medzi Betkinými priateľmi začalo rozprávať o tom, že by bolo dobré a správne rozlúčiť sa s ňou špeciálnym koncertom. Uprostred tých debát vznikol nápad urobiť posledné vystúpenie Noisecutu na festivale Grape. Bety na tomto jedinečnom koncerte zastúpia štyri speváčky: Ema Brabcová, Slivka, Katka Koščová a Zdenka Predná. Zaznie best of z celej kariéry Noisecutu, ako aj niekoľko piesní z posledného albumu Háj & Lov.
Tretí ročník festivalu Grape sa začína v piatok popoludní a končí sa v nedeľu nad ránom. Všetky informácie o festivale nájdete na stránke www.grapefestival.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite