Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Kataríny Koščovej

.časopis .hudba

Szidi Tobias: Divý mak (BMG/Ariola, 2001)

Nerada absolutizujem, mám pocit, že tak zatváram dvere pred každou ďalšou možnosťou, v ktorej sa skrýva niečo najlepšie, najkrajšie, životné... Nuž som sa rozhodla, že napíšem o albume, ktorý je pre mňa zásadný a životný skôr v aktuálnom slova zmysle ako v tom absolútnom.
Prvýkrát som Divý mak od Szidi Tobias počula v lete pred štyrmi rokmi na chalupe. Ktosi pustil O verande. Je to pieseň o tom, ako je v auguste na verande dobre, ako pofajčievame a je sranda a že je to naša veranda pirim pirim piririm. Szidi spieva svojím zastretým dymovým hlasom, ráčkuje a dopĺňa atmosféru, ktorá je prítomná. Hudba zapadne na voľné miesto, usadí sa a dokončí obrázok. V auguste je na verande dobre... a tak nám vtedy bolo. Keď si na to spomeniem, je to jeden z mojich najúplnejších a najkompletnejších okamihov a nielen kvôli Divému maku, ktorý hral z lacných počítačových reproduktorov, ale aj. To mám na tomto albume rada, že podčiarkuje atmosféru, že mu vždy uverím, že je v ňom čosi naozajstné, čosi prežité. Že tie pesničky bolia i tešia, že maľuje, že si vďaka nemu pripomínam a predstavujem veci, ktoré sa stali i nestali, že mi veľmi jemne a sugestívne navodzuje náladu. Pre mňa je Divý mak v rámci piesní kompaktným celkom po všetkých stránkach – textárskej (Peter Lipovský, Maroš Bančej), muzikantskej (Milan Vyskočáni) i interpretačnej (Szidi). Netvrdím, že by nemohol mať iný zvuk alebo booklet, ale vzhľadom na silu piesní je to absolútne nepodstatné. To najlepšie, čo sa pesničkám môže stať, je stopercentná kompatibilita autorov a interpreta, čo sa podľa mňa na tomto albume udialo. Rada by som spomenula najmä krásne texty Petra Lipovského, ktoré živo zachytávajú okamih, moment, ktorý sa v mojej fantázii stáva raz fotkou, raz práve prebiehajúcim filmom s vôňami a zvukmi...  
Divý mak je pre mňa jedným z najuveriteľnejších albumov, ktoré poznám, a keď si ho púšťam, je mi pri ňom vždy pekne a dobre presne tak, ako keď Szidi spieva: „V auguste je na verande dobre, lepšie ako v práci. Čviri čviri čvirikajú vtáci, čviririkajú...”

Katarína Koščová je speváčka, vydala štyri albumy a nedávno absolvovala česko-slovenské turné so skupinou Nerez. A v roku 2005 vyhrala súťaž Slovensko hľadá Superstar.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite