Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Creepy People Teepee

.matúš Zemčík .časopis .hudba

V roku 2009 som dostal tip na pozoruhodný český festival anglo-americkej nezávislej DIY (Do It Yourself, čiže Urob si sám) scény. Koná sa počas leta v kutnohorskom pivovare a volá sa Creepy Teepee.

Okrem populárneho hudobného establišmentu existuje aj hudba označovaná ako nezávislá, ktorá má okrem množstva vetiev aj svoj hlavný prúd. Lenže pravidelne sa všetko zaujímavé odohráva na okrajoch. Popularita prúdi z centra na perifériu, ale kvalita a progres tečie opačným smerom. Festival v Kutnej Hore je práve o tých kvalitných hudobných okrajoch.
V minulosti tu zahrali napríklad HEALTH, Yacht, Zoo Kid, Vivian Girls, Male Bonding, Fucked up!, Final Fantasy, či Dirty Beaches. Zvláštnosť Creepy Teepee spočíva v tom, že sa zameriava na nové trendy a nové dôležité kapely či hudobné projekty.
Tento ročník ponúkol veľmi široký hudobný záber. Od temného metalu, cez gitarovky a  elektronické zvukové steny, až po tanečnú hudbu.

.štokholmská Mládež
Vo štvrtok po obede sme zaparkovali v tichej zóne pri malom kutnohorskom rybníku. Hneď vedľa bol starý areál pivovaru, z ktorého sa ozývali tvrdé riffy skreslenej gitary. Program ešte vo štvrtok nebol vytlačený, tak sme až neskôr zistili, že žena, hrajúca na zopár bubnoch, a pán s dlhou bradou boli českí tvrďasi Deceased Squirrel On The Phone. Po nich sa ešte pritvrdilo, keď začali odpaľovať svoje skladby art-metaloví  Xaddax.  
Pod pódiom sa medzitým potuloval hlúčik zaujímavo pôsobiacich mladých chalanov hovoriacich po švédsky, ktorí sa o chvíľu zjavili na pódiu. Partia mladíkov s názvom Munnen predviedla výborný koncert. Noisy punk a undergroundové prvky no wave, tenký hlas mladého speváka a rýchle rytmické pesničky. Keď skončil český projekt Dikolson, pokračovala ďalšia švédska paráda v podaní Saigon. Veľmi dobre pôsobiaca kapela zahrala zopár rokenrolových pesničiek, ale búrka nás vyhnala do vnútorných priestorov areálu. Štvrtok ukončili Dubai, Molly Nilsson a spevák z britskej kapely Yuck, ktorý predstavil svoj sólový projekt Oupa.

.kanadské karaoke
V piatok doobeda sme ešte stihli pobehať gotické skvosty starobylej Kutnej Hory a o tretej nás na pódiu čakalo pražské trio Wild Tides, ktoré prekvapilo svojím energickým rockabilly koncertom. Ako druhí v ten deň vystúpili chalani z Viedne, Mile Me Deaf. Momentálne hrajú hitovkový noiserock s prvkami shoegaze. Bol som prekvapený, že táto kapela žije iba kúsok za hranicami.
Prvú večernú gitarovku predstavovali Gross Magic z Brightonu. Spevák a gitarista v dotrhaných rifliach a šiltovkou dozadu odspieval svoje teenagersko-fuzzové vypaľovačky. Veľmi dobré. Ďalší v poradí boli brilantní PS I Love You z Kanady. Podľa organizátorov ide o najzaujímavejšiu kanadskú kapelu za posledných 5 rokov. V zložení bicie-gitara hrajú niečo medzi punkom a grungeom. Spevák veľmi silnej postavy zvyčajne hráva na dvojkrkej gitare, ale pre obavy z jej poškodenia v lietadle koncert výborne odohral aj na telecasteri, k tomu si dopomáhal pedálovou basovou linkou. Pre mnoho ľudí možno jeden z najlepších koncertov.
Poslední a pre mňa najlepší na pódiu boli jednoznačne Japanther. Punková trashy búrka v podaní dvoch chalanov z Brooklynu. Jazdenie na skateboarde počas hrania na base či záverečný hiphopový jam bubeníka iba dopĺňali výborne vystavaný playlist a veľkú tancovačku pod pódiom. Po Japanther sme sa presunuli do haly. Ako sme tam postávali pri pulte s nahrávkami a tričkami vystupujúcich, tak si začal do podmazu spievať Kanaďan Sean Nicholas Savage svoje zaľúbené banálne textíky. Komorný karaoke koncert, výraz Steva Buscemiho a Andyho Kaufmana, detská elektrická gitarka a podmaz zo svojho iPodu. Po bizarnom koncerte divákom pustil otrepaný hit Take on Me a so zapálenou cigaretou si pospevoval známe verše. Asi najvtipnejší koncert festivalu.

.temný folk
Z víkendového programu treba vypichnúť štyri mená. Americký projekt Horse Head, tí v sobotu zahrali krátky set očarujúceho elektropopu, a večernú šialenú tancovačku novozélandských Golden Axe. V nedeľu som sa tešil na české grungovo-undergroundové Planety s výbornými textami,  napriek dažďu nesklamali, a na temný folk v podaní King Dude, pesničkára a bývalého metalistu zo Seattlu. Prišiel s menšou kapelou, rozprestrel si za sebou americkú vlajku v čiernej farbe a zahral pôsobivé doom-folkové vystúpenie. Medzi rečou spomenul, že sa teší ako navštívi kutnohorskú kostnicu.
Na záver festivalu sa objavili na pódiu psychedelickí Excepter z Brooklynu. Po nich sa zábava presunula do vnútornej haly, kde to roztočili Meth Dad a Little Ruckus.
Počas štyroch poobedí odznelo takmer 40 interpretov, čo predstavovalo asi 30 kvalitných koncertov. Určite ešte treba spomenúť bláznivú show Terror Pigeon Dance Revolt!, temného Kalifornčana Ensemble Economique, samplerov Blithe Field z Ohia, polovicu elektronických Fuck Buttons s projektom Blanck Mass, českých metalistov NIC a českého pesničkára Black Tar Jesus. Na Creepy Teepee vystúpila aj krautrocková legenda Qluster, electro-diva Maria Minerva a veľké meno súčasnej americkej rave scény Pictureplane.

.kolektív A. M. 180
Kto je za tým všetkým? Českí výtvarníci Jakub Hošek, Anežka Hošková a Štepán Bolf sa pohybujú okolo pražského kurátorského kolektívu A.M. 180, ktorý od roku 2003 organizuje umelecké podujatia, ale predovšetkým už zopár rokov vozia do Prahy zaujímavé hudobné mená. Pred štyrmi rokmi dostali ponuku od Galérie stredočeského kraja organizovať hudobnú sekciu jedného festivalu; a tak sa zrodilo Creepy Teepee. Okrem iného je Jakub Hošek zakladateľom vydavateľstva AMdiscs, ktoré má už pomerne etablované postavenie vo svete nezávislej elektronickej scény, niektoré mená z ich labelu samozrejme pozvali aj do Kutnej Hory. Vďaka týmto dlhoročným aktivitám majú organizátori prehľad o súčasných pohyboch vo vodách nezávislej DIY scény, a sú preto zárukou kvalitnej dramaturgie.  
Na jednom mieste v rozkladacom programe festivalu je slogan „Changes your life“. Ten hudobný život do určitej miery áno. Creepy Teepee nie je len pozoruhodnou letnou prehliadkou hudobných umelcov. Pre fanúšikov bezbrehých prúdov nezávislej hudby je český festival veľkou udalosťou nielen v strednej Európe.
Organizátori chcú, aby návštevníci boli vystupujúcimi a vystupujúci aj návštevníkmi. A tak to aj bolo. Veľa interpretov si užívalo festival pod pódiom i vo vedľajšej hale a niektorí ostali aj na viac dní. Festival veľkosťou taký akurát, koncerty krátke a zvuk dobrý. Gratulujem.

Creepy Teepee, 12. - 15. júla, Kutná Hora.

Autor je gitarista skupiny Infants.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite