Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doba bronzová

.marcel Merčiak .časopis .šport

Našich najslávnejších olympionikov zachvátila doba bronzová a hrozí, že Slovensko sa z OH 2012 vráti bez najcennejšieho kovu. Londýn nedoprial zlatú slávu Michalovi Martikánovi ani bratom Hochschornerovcom, priniesol len radostné bronzové úsmevy Danky Bartekovej.

Mr. Bean hrajúci s Londýnskym symfonickým orchestrom Chariots of Fire, kráľovná Alžbeta II. účinkujúca v hereckej role vedľa Daniela Craiga alias Agenta 007, či Paul McCartney spievajúci s vypredaným Olympijským štadiónom nekonečný chorál z Hey Jude, prenechali po pôsobivom otvorení miesto v titulkoch tým, o ktorých je táto olympiáda. Michael Phelps sa už stal najväčším z najväčších, kanonádu úspechov z Atén (6 zlatých) a Pekingu (8 zlatých) síce nenapodobnil, ale vlastní už všetky medailové rekordy v 116-ročnej olympijskej histórii. Do bazéna viac skočiť nemieni. Jeden veľký návrat s londýnskou vidinou mu stačí. „Keby som vedel, aká to bude drina, nikdy sa na to nepodujmem,“ povedal. Američan však nie je jediný, kto sa nezmazateľne zapísal do dejín OH.
 
.fenoméni v bronzovom lesku
Navždy v nich bude aj slovenský športovec. Michal Martikán je prvým mužom, ktorý dobyl medailu na piatich za sebou idúcich Hrách! V Atlante uchmatol víťazstvo ako 17-ročný benjamín Čechovi Lukášovi Pollertovi, v Sydney oň prišiel po horšom čase v prvom finálovom kole, v Aténach ho rozhodcovia bohapusto okradli o zlato a na celom celučičkom svete sa nenašiel nikto kompetentný, kto by tú skrivodlivosť napravil, v Pekingu vyhral suverénne, keď pripomínal borca z celkom inej ligy, a v Londýne sa po sezóne plnej nepríjemných zranení a nepohody vybičoval k výbornej finálovej jazde, po ktorej vylovil z vôd Lee Valley bronz.
Nebol by to Martikán, keby bol po prehre spokojný. Ani medaila a rekordný zápis ho neobmäkčili. „Som maximalista počas celej kariéry. Mám radšej technickejšie trate, londýnska bola dosť jednoduchá,“ povedal po piatej olympijskej medaile. Vo finále mala voda v kanáli iný náhon a prietok, ktorý zvýhodňoval pravákov. Maličký detail, ktorý prispel k víťazstvu Tonyho Estangueta. Francúz zlepšil vo finále Martikánov čas (po ňom aj Nemec Sideris Tasiadis), na OH ho zdolal tretíkrát a zaradil sa medzi legendy tohto športu.
Peter a Pavol Hochschornerovci mali na dosah štvrté olympijské zlato. Vetrom rozkývaná žŕdka sa na 16. bránke obtrela o Palovu vestu. Nebyť dvojsekundovej penalizácie, zdolali by obe britské lode a mali by zlato. Aj u Hochšíkov sa tak ako u Martikána miešalo sklamanie s vedomím ďalšieho olympijského úspechu. „Po ťuku sme sa išli roztrhať, v podvedomí som mal, že sme už za podobných okolností viackrát vyhrali. Zastavila nás však protiprúdna bránka, stratili sme v nej azda dve sekundy,“ vysvetľoval Peter. Bronzové úsmevy našich športových legiend boli také trošku cez zuby. Martikán aj Hochschornerovci mohli zvýrazniť svoju veľkosť, chýbalo máličko. Olympiáda ich motivuje aj naďalej. Rezolútne vyhlásili, že myslia aj na Rio de Janeiro 2016. S unikátnou náročnosťou na samých seba, so sebe vlastným perfekcionalizmom pôjdu aj vo veku športových veteránov za ďalšími vysokými cieľmi.
Od vodných slalomárov sme boli zvyknutí, že hádzali záchranný pás našim olympijským vystúpeniam. V žiadnom inom športe nemáme v ére samostatnosti olympijského víťaza. V Aténach aj v Pekingu sme boli jasnou veľmocou vodného slalomu. Konkurencia však nespí, aj výsledky tohtoročných ME v Augsburgu či Svetových pohárov naznačili, ako veľmi sa vyrovnala. Medzinárodná federácia po OH 2008 upravila pravidlá. Bez rizika a šťastia sa vyhrať nedá, sily, kvalita, technické majstrovstvo sa už nedajú rozložiť do dvoch jázd. Ak sa dostanete do finále, musíte ísť naplno s vedomím, že to nemusí vyjsť. Naši medailisti riziko podstúpili, priazeň šťasteny si však tentoraz nevynútili.
 
.dankin krásny bronz
Strelkyňa Danka Barteková nás potešila dobre zvládnutou ťažkou súťažou skeetárok. Bronz je pre ňu odmenou i motívom na ďalšiu prácu. Kým u vodných slalomárov prevládal pocit, že chceli oveľa viac, Danka po vyhratom medailovom rozstrele s Ruskou Belikovou žiarila, rozdávala okolo seba pozitívnu energiu, ani čo by v nej bol jadrový reaktor. V brokových disciplínach bola považovaná so sestrou Lenkou za obrovský talent už na konci 90. rokov. Bola majsterkou Európy, je spoludržiteľkou svetového rekordu (z ME 2008 v Nikózii), trikrát bola bronzová na MS a aj prvá medaila z OH má rovnakú hodnotu.
„Dúfam, že bronzom iba začínam,“ prehodila s úsmevom v našom štúdiu. Jedna z jej premožiteliek, zlatá Kimberley Rhodeová, získala po vyrovnaní svetového rekordu medailu na piatej olympiáde za sebou (3 – 1 – 1), a to sa nepodarilo žiadnemu športovcovi z USA. „Je úžasne vyrovnaná, koncentrovaná, nič ju nerozhádže. Pre mňa je bronz ako zo sna, pretože som nezastrieľala celkom podľa predstáv, určite mám aj na lepší bodový výsledok,“ dodala Danka. Na OH ešte neskončila. Kandiduje do Komisie športovcov MOV, na konci Hier bude vedieť, či na diplomatickom poli uspela. Rozhoduje počet hlasov, ktoré jej odovzdajú športovci v Olympijskej dedine.
 
.návrat otáznikov
Od úvodného dňa prebieha medailový súboj Čína – USA, zvyšok sveta sa pripája s odstupom. Číňania zostali suverénni v stolnom tenise, skokoch do vody, na rozdiel od Pekingu berú menej zlatých vo vzpieraní, v športovej gymnastike, ale získali už štyri v plávaní, kým doma len jednu. Keď sa ich ženy dostali na MS 1994 v Ríme na výslnie, ich nová dominancia bola sprevádzaná dopingovými obvineniami. Onedlho sa potvrdili. Teraz londýnske publikum s decentným odstupom takmer neaplaudovalo 16-ročnej Je Ši-wen, víťazke oboch polohoviek.
„Musím byť opatrný, aby som neprestrelil, nemôžem hovoriť o dopingu. Ale použijem slovíčko ´neuveriteľné´, pretože tak Číňanka pláva. Každá podobná superžena bola v nedávnych rokoch neskôr usvedčená z dopingu. Záver mala ako kedysi plavkyne NDR a veľmi mi pripomína jednu mladú dámu z Írska,“ povedal na rovinu tréner John Leonard, odkazujúc na Michelle Smithovú, trojnásobnú šampiónku z Atlanty 1996, ktorej reputácia bola o dva roky neskôr pochovaná po odmietnutí dopingového testu.
Špičkové čínske bedmintonistky sa s juhokórejskými a indonézskymi rivalkami zaplietli do veľkého škandálu. Coubertinovo heslo „Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“ zmenili na „Nie je dôležité zvíťaziť, ale prehrať.“ Vykalkulovali si, že ak prehrajú posledné zápasy kvalifikačnej časti, vyhnú sa neželaným súperkám v semifinále. Od trénerov dostávali zaujímavé pokyny: „Zahraj do siete!“, „Servis do siete!“ A poslúchali. Blamáž nenechal MOV bez povšimnutia a všetky štyri páry z OH vylúčil.
 
.sme v polovici
Olympijský Londýn je skvelý. Mesto žije Hrami. Športoviská sú plné. Ak príde Angličan napríklad na hádzanú do haly Copper Box a nemá o tomto športe ani šajnu, nič sa nedeje. Pred každým zápasom je pripravený skvelý program, v ktorom sú predstavované moderátormi a komentátormi pravidlá, najlepší hráči, fanúšikovia sledujú na veľkoplošných obrazovkách pôsobivé klipy a inštruktáže z histórie aj samotného diania v turnaji. A je to tak na každom športe. Ide o atmosféru, o to, aby diváci žili so športovcami, aby ich hnali, aby im fandili, aby si olympiádu vychutnávali. Bombový krok! Britské vlajky vidíte všade, domáci športovci majú na každom štadióne, velodróme, v hale, aréne viac ako domáce prostredie. Členovia Teamu GB sú teraz pre Britov ozajstnými celebritami.
Olympijský park býva natrieskaný a v druhej polovici Hier bude ešte viac. Začína sa atletický program, a tak v ňom pribudne každý deň až do konca olympiády ďalších 80 000 ľudí. Doteraz pohodová doprava olympijským rýchlovlakom Javelin sa mení na krok-sun-krok v dlhých radoch na stanici St. Pancras. Keď ste priamo na Olympiáde, atmosféra vás unáša, pohlcuje, ale vo vlastnom pracovnom frmole máte neustále pocit, že všetko podstatné vám uniká. Sprostredkovane sa dozvedáte, ako prehrali favoriti, čo sa dialo v kolektívnych športoch, v akej fáze je ktorý turnaj, kto bral najviac medailí v úpolových športoch. Priznám sa, že zo 16 Phelspových zlatých (do štvrtka 4. 8. 2012) som na troch OH videl v priamom prenose asi dve. Je to jednoducho ako pohľad cez kľúčovú dierku. Ale je to stále pohľad neodolateľný.  
 
Autor je komentátor RTVS
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite