Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gréci nehľadajú dohodu s nami

.ľuboš Hrivňák .časopis .týždeň vo svete

Rozhovor s prezidentom Severocyperskej tureckej republiky Dervişom Eroğlu o desaťročiach rozdeleného ostrova a zahodených šanciach na dohodu.

.obstojí paralela Cypru s Kosovom?
Podobne ako v Kosove, aj tu boli do Mierovej operácie v roku 1974 veľmi krvavé boje. Naša predstava v roku 1975 bola, že Gréci budú mať tiež svoj federatívny štát a že spolu vytvoríme Cyperskú federáciu. To sa však nestalo.

.do akej miery ste dnes pripravení sa dohodnúť s cyperskými Grékmi?
Sme pripravení predložiť návrhy na dohodu, no nemôžeme zabudnúť, že v roku 1986 generálny tajomník OSN Javier Perez de Cuellar pripravil dokument, ktorý bol odmietnutý gréckocyperskou stranou a taktiež bol z ich strany odmietnutý v roku 2004  Annanov plán. Naša strana akceptovala obidva dokumenty. Rokujeme a pokúšame sa nájsť dohodu, ale chýba mi pochopenie druhej strany.  Majú uznanú vládu a stali sa členom EÚ. Teraz predsedajú Európskej únii a krajiny, ktoré ich podporujú v Bezpečnostnej rade OSN, im ponúkli patronát, tak prečo by mali hľadať dohodu s nami?

.aké sú vaše osobné vzťahy s prezidentom Cyperskej republiky a ako ich ovplyvňuje fakt, že je komunista?
Stretol som sa s pánom Christofiasom a začali sme rokovať potom, ako som bol zvolený za prezidenta. Už sme nadviazali aj rodinné vzťahy. Večeral v mojom dome a ja som večeral v tom jeho. To sa udialo po prvýkrát v cyperskej histórii. Vtipkoval som s ním na tému komunistického presvedčenia. Povedal som mu, že čoskoro sa budú turisti hrnúť na Cyprus, aby videli posledného lídra komunistov na svete. (Smiech.)  

.ako dlho budú podľa vás pokračovať rokovania?
Gréckocyperská strana chce, aby rokovania pokračovali bez časového rámca. Naproti tomu my hovoríme, že je potrebné časové ohraničenie. Pretože  rokovania prebiehajú posledných 44 rokov a na gréckocyperskej strane sa vystriedalo šesť prezidentov, na našej traja, a zatiaľ sme nedosiahli dohodu. Prestávam si pamätať, koľko sa za ten čas vystriedalo generálnych tajomníkov OSN...

.kto sú vinníci desaťročia zablokovanej situácie na Cypre?
Môžeme identifikovať dva zdroje. Prvou prekážkou je rezolúcia OSN prijatá 4. marca 1964, ktorou schválili vyslanie mierových jednotiek na Cyprus. V tejto rezolúcii je odvolávka na cyperskú vládu, za ktorú uznala tú gréckocyperskú. V tých časoch nám tak USA, ako aj Veľká Británia hovorili, že je to iba prechodná a dočasná rezolúcia a že právoplatná vláda má pozostávať zo zástupcov obidvoch partnerov, cyperských Turkov a cyperských Grékov.  Doteraz však zaobchádzajú s druhou stranou ako s právoplatnou cyperskou vládou. Druhou prekážkou je, že iba jedna časť rozdelenej krajiny bola prijatá za člena Európskej únie. Takže, ak má byť dosiahnutá dohoda, z našej strany musia prísť také obrovské ústupky, že cyperskí Gréci ich nebudú schopní odmietnuť. V takom prípade tu však nebudeme schopní prežiť.

.má finančná kríza EÚ nejaký dopad na Severný Cyprus?
Banková kríza na juhu nemá nepriaznivý efekt na náš bankový systém. Avšak kríza v Grécku má nepriaznivý dopad na bankový systém Južného Cypru, pretože obrovská časť vkladov v gréckocyperských bankách bola v gréckych bankách a po vypuknutí krízy v Grécku sa to prenieslo aj na banky v Južnom Cypre.

.podľa EÚ je celý ostrov súčasť únie. Váš názor?
Ako sami vidíte, existuje Južný Cyprus a Severný Cyprus.  Ak EÚ naozaj  prijala celý Cyprus vrátane Severu, tak ako je možné, že uvalila embargo? Poznáte nejakú krajinu, ktorá uvalila embargo na vlastné územie? 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite