Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Diera v rozpočte
Vláde v tohtoročnom rozpočte hrozí výpadok 500 miliónov eur. Oznámil to minulý týždeň minister financií Peter Kažimír. Ak by podľa neho kabinet neprijal žiadne opatrenia, hrozilo by, že deficit verejných financií by sa zvýšil na 5,3 percenta HDP. Vláda sa však zaviazala k tomu, že verejné financie udrží v takom stave, že deficit nepresiahne 4,6 percenta HDP.
Tým, že štátu utekajú obrovské peniaze, zdôvodnil premiér Robert Fico aj zrýchlenie postupu pri schvaľovaní zákona o sociálnom poistení. Vláda by  znížením príspevku do II. dôchodkového piliera už od septembra chcela do rozpočtu získať dodatočných 40 miliónov eur. Šetriť tiež budú musieť aj ministerstvá, ktorým by sa mali krátiť výdavky o 120 miliónov eur. Rozpočtový schodok budú musieť prostredníctvom špeciálneho odvodu pomáhať hasiť aj regulované firmy. Podľa Kažimíra sa pod rozpočtovú dieru podpísal najmä zlý výber daní. Jeho ministerstvo odhaduje daňový výpadok približne na úrovni 250 miliónov eur. Premiér Fico obvinil aj vládu Ivety Radičovej, ktorá podľa neho pripravila nerealistický rozpočet.
Opozícia naopak Smeru vyčíta, že kvôli urýchleniu schvaľovacieho procesu šliape po parlamentných procedúrach. Opoziční poslanci spochybnili spôsob, akým  predseda parlamentu Pavol Paška dostal do programu schôdze návrh na zrýchlené konanie o novele zákona o sociálnom poistení. Ten totiž zaradil tento bod do programu prebiehajúcej schôdze sám, hoci rokovací poriadok hovorí o tom, že tak môžu urobiť len tri poslanecké kluby. Paška sa odvolával na dohodu s opozíciou, podľa ktorej tak môže urobiť aj predseda parlamentu, pre istotu však zvolal novú schôdzu. Táto situácia vyprovokovala k reakcii aj premiéra Fica. „My berieme pánov z opozície na vedomie, že žiadne dohody neplatia. Boli nejaké dohody, ktoré sa týkali procedúr v Národnej rade, vy ste nám oznámili, že neplatia, my to berieme na vedomie a takto sa budeme správať aj my,“ vyhlásil Fico v parlamente. Opozícia zase Smeru vyčíta účelovosť a snahu prerokovať zmeny zákona, ktorý sa týka viac ako milióna sporiteľov tak, aby vzbudili čo najmenšiu pozornosť verejnosti. „Úplne úmyselne to prerokovávame v lete, aby tlak verejnosti bol čo najnižší,“ vyhlásil šéf poslaneckého klubu SDKÚ Ľudovít Kaník.
.jm, sita

Smeráci neprešli
Parlament ani na druhý raz nezvolil do Správnej rady ÚPN kandidátov Smeru Romana Lebedu a Jána Hrubého. Podľa denníka SME ich viacerí poslanci Smeru nepodporili úmyselne, v ústave by vraj mali sedieť kvalifikovanejší kandidáti. Andrej Kolesík, ktorý ich navrhol, príde do ďalšej voľby s inými menami. „Opäť to budú mladí ľudia, ústav potrebuje novú mladú krv.“
.vag

Mella nevydali

Vydanie slovenského mafiána Karola Mella sa stále naťahuje. Podľa portálu cas.sk totiž súd v Belize, kde ho zadržiavajú, opäť odložil rozhodnutie o žiadosti slovenských orgánov o jeho vydanie do vlasti. Sudca považuje Mellov prípad za príliš komplikovaný, pojednávanie po troch hodinách odročil na 10. augusta. Mello s novinármi nekomunikoval, nevie po anglicky.
.vag

Obnova kaštieľa
Vláda rozhodla, že chátrajúci kaštieľ v Rusovciach, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa bude obnovovať. Minister financií predstavil plán, podľa ktorého má ísť pri rekonštrukcii o prepojenie štátu a podnikateľského prostredia. Premiér Fico vyhlásil, že pre podnikateľský sektor by mohlo byť cťou podieľať sa na obnove pamiatok. Konkrétnejší plán financovania by mal byť hotový do 15. októbra.
.eč, sita

Zvieratá a obce
Obce budú môcť obmedziť chov nebezpečných zvierat. Parlament schválil novelu zákona, ktorá umožňuje, aby obce rozhodli, či v danej lokalite je vhodné alebo nevhodné chovať nebezpečné zvieratá. Túto legislatívu si vyžiadala novodobá móda chovať levy, tigre či iné zvery v mestách a obciach. Odteraz budú musieť chovatelia žiadať obecné zastupiteľstvo o súhlas.
.eč, sita

Džob pre Bubeníkovú
Bývalá šéfka FNM Anna Bubeníková, známa z kauzy Gorila, je členkou komisie, ktorú vytvorili Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond. Podľa portálu tvnoviny.sk má radiť Grékom, ako predať štátny majetok a splatiť tak dlhy. Bubeníkovú si mali údajne vybrať ešte pred vypuknutím aféry. „Každý Slovák, keď sa dostane do európskych inštitúcií, presiahne svoj rozmer,“ reagoval poslanec SDKÚ Ivan Štefanec.
.vag


Vladimír Weiss/
Bývalý reprezentačný tréner odstúpil z postu trénera bratislavského Slovana. Koniec oznámil po zápase so Žilinou, v ktorom Slovan doma iba remizoval. V Európskej lige zase Slovan skončil už v 2. predkole, keď nepostúpil cez maďarský Videoton Féhervár.

Peter Hámor/
Slovenskému horolezcovi sa minulý týždeň podarilo vystúpiť na druhú najvyššiu horu sveta K2. Vrchol zdolali spoločne s českým politikom a bývalým primátorom Prahy Pavlom Bémom. Pre Hámora to už je desiata osemtisícovka, pričom na Annapurnu sa mu podarilo vystúpiť dvakrát.

Robert Bezák/
Odvolaný trnavský arcibiskup je už výpomocným duchovným v Radvani, čo je časť Banskej Bystrice. V tejto farnosti už Bezák kedysi pôsobil. V súlade s kanonickým právom mu bol poskytnutý sabatický rok, takže sa nebude musieť venovať pastorácii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite