Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA BIVAKOVAŤ: Vo vlastnom pršiplášti
Odvážny turista sa nespolieha na pekné počasie ani na to, že po ceste vždy nájde nejaký hotel. Ako slimák si nosí svoj bivak so sebou. Pre minimalistov je tu teraz kombinácia pršiplášťa a spacáka, tzv. bivanorak od tradičného výrobcu stanov Hilleberg, v ktorom sa dá nielen prečkať dážď, ale aj mrazivá noc, dokonca sneh, pretože je vodeodolný, neprefúkateľný vetrom a udrží príjemnú vnútornú teplotu. Dá sa nosiť ako klasický anorak v rôznych dĺžkach, zmestí sa podeň aj ruksak a keď vás niekde prikvačí noc, stačí ho natiahnuť cez ruky aj cez nohy, zazipsovať sa a je z neho spacák. V teste amerického Backpacker magazínu získal cenu Best Bivy v kategórii  multifunkčných produktov. V červenej a zelenej farbe stojí 185 dolárov.

NETREBA VARIŤ: Vriaca voda rovno z kohútika
Najprv výrobcovia integrovali do vodovodného kohútika filter na vodu, najnovšie už aj miniboiler, takže si rovno z neho môžete zaliať čaj. Najväčší európsky výrobca sanitárnych zariadení Grohe, ktorého dizajnérsky tím získal prestížnu cenu Red Dot Award 2011, vytvoril vodovodnú batériu Grohe Red, ktorá vám kedykoľvek napustí vriacu vodu, pretože dokáže udržať až tri litre vody s teplotou 99 stupňov Celzia. Zíde sa v domácnostiach, kde sa často varia cestoviny, vajíčka či blanšíruje zelenina. Batéria je vyrobená tak, aby sa o ňu pri dotyku nikto nepopálil, a má aj detský zámok, aby sa dieťa v nestráženej chvíli nemohlo obariť. Lacný špás to nie je, ale dá sa už kúpiť aj u našich predajcov.

NETREBA SI NIČIŤ NECHTY: Krúžok na kľúče Freekey
Konečne! Konečne niekto vymyslel spôsob, ako dať alebo vybrať kľúč zo zväzku bez toho, aby sme si zničili nechty, nervy aj sebavedomie, že sme babráci, čo nevedia rýchlo a ľahko vykonať takú primitívnu činnosť. Krúžok na kľúče Freekey vytvoril švédsky dizajnér Erik von Schoultz tak, že ho stačí ľahko stlačiť, ako sponku do vlasov, ktorej sa hovorí pukačka. Po stlačení sa koniec krúžku troche prehne a oddelí od tela, takže sa cezeň dá elegantne a ľahko prevliecť kľúč. Pre tých, čo majú radi vo zväzku kľúčov poriadok a oddelené menšie podzväzky, existuje aj verzia s tromi menšími krúžkami na jednom väčšom. Na internete zoženiete kus približne za 6 eur.

TREBA SLÁVIŤ: Trenčianske historické aj hradné slávnosti
Ak ste tento víkend zmeškali Festival stredovekého života na Hrade Červený Kameň, nezúfajte a choďte do Trenčína ešte do hlbšej histórie. Od pondelka do piatka sa tam uskutočnia historické slávnosti a cez víkend zas hradné. Pripomenú slávne časy, keď v okolí Trenčína táborili Rimania. Na námestí nájdete rímsky tábor aj s kuchyňou a tiež rímsky amfiteáter, v ktorom divákov na tribúnach zabavia gladiátori, sokoliari, ohniví muži a tanečnice. Aj na hrade sa bude hrať, zabávať, žonglovať, jazdiť na koňoch, strieľať z luku, kuše či strelných zbraní. Nebude chýbať ani historický jarmok umeleckých remeselníkov, aby mal návštevník možnosť ukoristiť si domov na pamiatku aj nejaký pekný suvenír.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite