Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako vyhrať voľby

.quintus Tullius Cicero .časopis .klub

Marcus Tullius Cicero bol významný rímsky politik na konci obdobia rímskej republiky. Prešiel postupne viacerými stupňami kariéry až po úrad konzula. Uverejňujeme viac ako 2 000 rokov starý text jeho brata Quinta, ktorý mu radil, ako má viesť kampaň, aby v nej vyhral.

Môjmu bratovi Marcusovi: Hoci, brat môj, máš všetky potrebné schopnosti, ktoré muž môže mať vďaka prirodzenej danosti, skúsenosti a ťažkej práci, dovoľ mi, aby som sa vzhľadom na náklonnosť, ktorú k tebe prechovávam, s tebou podelil o niekoľko myšlienok, ktoré mi dňom i nocou chodili po mysli a ktoré sa týkajú tvojej nadchádzajúcej kampane.
Je dôležité, aby si využil všetky výhody, ktoré máš. Len málo ľudí zvonku má taký počet rôznych podporovateľov, ako ty. Všetci, ktorí žijú z verejných zákaziek, sú na tvojej strane, rovnako ako mnohí z komunity obchodníkov. Aj mestečká v Itálii ťa podporujú. Nezabudni na všetkých tých ľudí, ktorých si úspešne zastupoval na súdoch, všetkých svojich klientov zo širokej skupiny ľudí rôzneho sociálneho pôvodu. A samozrejme, pamätaj na všetkých, čo pochádzajú z osobitných záujmových skupín, všetkých, ktorí ťa kedy podporovali. Napokon správne využi všetkých mladých ľudí, ktorí ťa obdivujú, chcú sa od teba učiť a okrem toho všetkých verných priateľov, ktorí su denne na tvojej strane.
Postupuj tak, aby si udržiaval dobrú vôľu všetkých týchto skupín, buď im nápomocný v radách, ktoré potrebujú a sám sa s nimi nezabúdaj poradiť. Teraz je čas, aby si oslovil a požiadal o každú náklonnosť a prejavy priazne. Nepremeškaj ani jednu príležitosť, aby si každému svojmu dlžníkovi pripomenul, že by sa ti mal odvďačiť svojou podporou. Tým, ktorí ti nič nedlžia, daj na vedomie, že ich pomoc v tomto čase z teba urobí ich dlžníka. A samozrejme, je tu jedna vec, ktorá mimoriadne pomôže každému kandidátovi zvonku, akým si ty. Je to podpora nobility, osobitne tých, ktorí slúžili ako konzuli pred tebou. Je bytostne dôležité, aby títo ľudia, k spoločnosti ktorých sa chceš pripojiť aj ty, o tebe zmýšľali ako o rovnocennom mužovi, ktorý je ich hoden.
Musíš sa starostlivo snažiť kultivovať vzťahy s týmito mužmi a nositeľmi privilégií. Ty aj tvoji priatelia si musia dať záležať, aby ste ich presvedčili, že si bol vždy tradicionalistom. Nikdy nedovoľ, aby si o tebe mysleli, že si populista. Ak majú pocit, že v každej veci príliš straníš obyčajným ľuďom,  povedz im, že je to tak preto, že si chceš získať priazeň Pompeia, aby v tvoj prospech mohol využiť svoj obrovský vplyv, alebo aby ho aspoň nepoužil proti tebe.
Ďalším faktorom, ktorý ti ako kandidátovi zvonku môže pomôcť, je úbohá úroveň tvojich súperov, príslušníkov nobility. Kto už by uveril, že takí patetickí muži, jako sú Publius Galba a Lucius Kassius, by kandidovali na najvyšší post v krajine aj napriek tomu, že pochádzajú z najlepších rodín? Ale, môžeš namietnuť, čo ďalší kandidáti, Antonius a Katiline? Sú pre teba nebezpeční? Áno iste, nebezpeční sú, ale nie pre niekoho, ako si ty.
Mal by si byť vďačný, že môžeš kandidovať proti mužom, akými sú títo dvaja. Obidvaja boli od svojho detstva suroví ako zver, a aj dnes sú notoricky známi ako záletníci a márnotratníci.  Pamätáš si, ako bol Antonius vylúčený zo Senátu? A to po dôslednom prešetrení cenzormi. Keď kandidoval na post prétora, dokázal zohnať iba Sabidiusa a Panthera, aby stáli za ním a podporili ho. Keď bol zvolený, zneuctil vlastné meno tým, že išiel na trh a sám si kúpil dievča, ktoré doma držal ako otrokyňu lásky.
Rovnako ako Katiline, ktorý sa narodil do chudobnej rodiny, vyrastal v zvrátenom vzťahu so svojou sestrou, a prvá krv, ktorú prelial, ako lokaj v službách diktátora Sullu, bola krv rímskych občanov a obchodníkov. Zavraždil dokonca aj svojho švagra Quinta Cecilia, milého starca a dobrého rímskeho obchodníka, ktorý nemal žiadny záujem o politiku. Katiline si zobral palicu a bil chudáka Marca Maria, muža veľmi populárneho a obľúbeného medzi Rimanmi. A napokon, Catiline sa priatelil s hercami – vieš si to vôbec predstaviť? – a gladiátormi. Žil zhýralým životom v skupine ľudí a inú skupinu  bitkárov a násilníkov si najímal na všetky svoje zločiny. Bol taký nehanebný a skazený a taký schopný v licitovaní, že dokázal obťažovať mladých chlapcov takmer ešte v lone svojich rodičov. Mám ti vôbec pripomínať, ako sa správal v Afrike? Žalobca to všetko zaznamenal do zápisu, ktorý by si si, mimochodom, mal preštudovať.

.priazeň, nádej a oddanosť
Dovoľ, aby som teraz hovoril chvíľu o detailoch toho, ako treba viesť kampaň. Otvorene povedané, keďže sa usiluješ o najdôležitejší úrad v Ríme a keďže máš toľko potenciálnych nepriateľov, nemôžeš si dovoliť urobiť žiadnu chybu.
Snahu o získanie voleného úradu možno rozdeliť na dva druhy aktivít: zabezpečenie si podpory tvojich priateľov a získanie všeobecnej podpory verejnosti. Podporu svojich priateľov získaš vďaka vľúdnosti a láskavosti, priazni a starým konexiám, prispôsobivosti a prirodzenému šarmu. Ale keď príde na voľby, potrebuješ myslieť na priateľstvo v širšom zmysle, ako je  v každodennom živote. Pre kandidáta na volený post je priateľom každý, kto ukáže svoju dobrú vôľu alebo sa usiluje o tvoju spoločnosť.
Neprehliadaj svoju rodinu a všetkých, ktorí sú ti blízki. Uisti sa, že všetci z nich ťa podporujú a želajú si, aby si uspel. Týka sa to tvojho kmeňa, tvojich susedov, klientov, bývalých otrokov a dokonca aj tvojich sluhov.  Pretože takmer každá deštruktívna vec, ktorá sa dostane na verejnosť, má svoj počiatok v rodine alebo medzi priateľmi.
Sú tri veci, ktoré ti garantujú získanie hlasov vo voľbách: priazeň, nádej a osobná oddanosť. Musíš pracovať na tom, aby sa tieto podnety dostali k tým správnym ľuďom. Neangažovaných voličov môžeš získať na svoju stranu tým, že im prejavíš drobnú priazeň. O to viac, že všetci tí, ktorým si v minulosti veľmi pomohol, musia pochopiť, že ak ťa teraz nebudú podporovať, stratia všetok verejný rešpekt. Ale daj si tú námahu a navštív ich osobne a daj im vedieť, že ak ťa v týchto voľbách podporia, staneš sa ich dlžníkom ty.
Čo sa týka tých, ktorých si inšpiroval ako nositeľ nádeje – je to zanietená a oddaná skupina – musíš ich presvedčiť, aby uverili tomu, že tu budeš vždy pre nich, aby si im mohol pomôcť. Daj im vedieť, že si im vďačný za ich lojalitu a že citlivo vnímaš a oceňuješ to, čo každý jeden z nich pre teba robí.
Treťou skupinou podporovateľov sú tí, ktorí ti prejavujú priazeň kvôli osobnému putu a oddanosti, o ktorej veria, že vás spája. Povzbuď ich a prispôsob svoje posolstvo tak, aby zodpovedalo jednotlivým okolnostiam v každom jednom prípade a zahrň ich na výmenu bohatou dávkou svojej osobnej priazne. Ukáž im, že čím viac budú pracovať za tvoje zvolenie, tým bližší bude tvoj vzťah k nim.
Pri každej z týchto troch skupín podporovateľov sa rozhodni, ako ti môžu v kampani pomôcť, dopraj každému toľko pozornosti, koľko je jej hoden, do čoho zarátaj aj to, koľko od každého z nich môžeš žiadať.
V každej oblasti a každom meste existujú istí kľúčoví muži, ktorí majú moc. Daj si pozor a uisti sa, že dobre rozlíšiš tých, ktorí tú moc majú od tých, ktorí sa cítia dôležití, ale žiadnu reálnu moc nemajú, ba v skutočnosti sú ešte aj v svojej skupine veľmi neobľúbení. Rozlišovanie medzi tými, ktorí sú užitoční a tými, ktorí sú zbytoční, ti v každej jednej organizácii ušetrí čas a prostriedky, ktoré nebudeš musieť investovať do ľudí, ktorí ti budú málo platní.
Hľadaj vždy a všade mužov, ktorí ťa budú zastupovať tak, akoby oni sami kandidovali na volený post. Navštív ich, rozprávaj sa s nimi, spoznaj ich. Posilni ich lojalitu k tebe takým spôsobom, aký je najlepší, použi pritom jazyk, ktorému rozumejú. Keď uvidia, že chceš byť ich priateľom, aj oni budú chcieť byť tvojimi priateľmi. Ľudia z malých miest a obcí budú chcieť byť tvojimi priateľmi, ak si dáš tú námahu a naučíš sa ich mená. Ale nie sú to žiadni hlupáci. Budú ťa podporovať iba vtedy, ak uveria, že niečo z toho môžu získať. Ak tomu uveria, nepremeškajú šancu, aby ti pomohli.
Osobitnú pozornosť by si mal venovať obchodníkom a  stredne bohatým občanom. Spoznaj najdôležitejších členov týchto skupín, čo by nemalo byť zložité, keďže nejde o veľa ľudí. Tvojej kampani úžasne pomôže, ak budeš mať na svojej strane entuziazmus a energiu mladých ľudí, bude sa vďaka tomu lepšie agitovať, získavať podpora, rozširovať správy a robiť všetko pre to, aby si ty sám vyzeral dobre.

.ako sa správať k podporovateľom
Každý deň musíš mať okolo seba rozmanitých ľudí. Voliči ťa budú súdiť podľa toho, aký dav vieš zaujať, aj čo do počtu, aj kvality. Medzi tri typy stúpencov patria tí, ktorí ťa vítajú doma, tí, ktorí ťa sprevádzajú dole, k Fóru, a tí, ktorí ti robia spoločnosť, kdekoľvek sa pohneš.
Pokiaľ ide o prvý typ, je najmenej spoľahlivý. Mnohí z nich si dajú tú námahu a prejavia rovnakú priazeň viacerým kandidátom. To nič, daj si záležať, aby si im tlmočil, že si potešený, že sa u teba zastavili. Prejav im svoju vďačnosť za každú návštevu, kedykoľvek ich uvidíš, a povedz aj ich priateľom, že si si všimol ich účasť, pretože oni im o tvojich slovách povedia. Ak aj navštívia viacerých kandidátov, môžeš si ich získať na svoju stranu ako silných podporovateľov, ak im budeš venovať osobitnú pozornosť. Ak sa dopočuješ alebo získaš pochybnosti v tom, že jeden z tvojich podporovateľov nie si je istý svojou podporou, hoci sa tak javil, predstieraj, že to tak nie je. Ak sa pokúsi vysvetliť, že obvinenia sú nepravdivé, uisti ho, že si o jeho lojalite nikdy nepochyboval a ani v budúcnosti nikdy pochybovať nebudeš. Tým, že ho donútiš, aby ti uveril, že mu dôveruješ ako priateľovi, zvyšuješ šance, že sa ním naozaj stane. Stále platí, že nesmieš byť pochabý a prijať priazeň od každého jedného, kto ti ju prejaví.
Pokiaľ ide o tých, čo ťa sprevádzajú na ceste dolu k Fóru, povedz im, že si to ceníš viac, ako keby chodili iba do tvojho domu, hoci aj každý deň. Snaž sa chodiť do Fóra každý deň v rovnaký čas, aby ťa vďaka tomu mohol každý deň sprevádzať veľký dav. To urobí na každého veľký dojem.
U všetkých tých, ktorí ťa budú sprevádzať cez deň, si daj záležať, aby všetci, ktorí prišli z vlastnej vôle, vedeli, aký vďačný si im za ich spoločnosť. Všetci tí, ktorí ťa sprevádzajú z donútenia, nech vedia, že trváš na tom, aby chodili každý deň, ak nie sú príliš starí alebo nie sú zamestnaní nejakou inou vážnou starosťou. Ak nebudú môcť prísť, povedz im, aby za seba poslali niekoho z rodiny. Je životne dôležité, aby si mal pri sebe celý čas dav oddaných podporovateľov.

.ako sa správať k nepriateľom
Keďže som sa až doteraz venoval tomu, aby som opísal podoby priateľstva, myslím, že je čas, aby zaznelo jedno varovanie. Politika je plná lži, falošnosti a zrady. Tvoja dobrá povaha v minulosti viedla mnohých k tomu, že predstierali svoje priateľstvo, zatiaľ čo v skutočnosti na teba žiarlili. Pamätaj preto na múdre slová dramatika Epicharma: „Nedôveruj ľuďom príliš rýchlo.“
Po tom, ako si si zistil, kto sú tvoji skutoční priatelia, venuj úvahu aj svojim nepriateľom. Sú tri skupiny ľudí, ktorí budú stáť proti tebe: tí, ktorých si poškodil, tí, ktorí ťa nemajú radi, aj keď na to nemajú dobrý dôvod, a tí, ktorí sú blízki priatelia tvojich oponentov. Čo sa týka tých, ktorých si poškodil, keď si sa proti nim postavil pri obrane svojich priateľov, buď k nim milostivý a zmierlivý. Pripomeň im, že si iba bránil niekoho, ku komu ťa viazali silné väzby a že by si urobil to isté aj pre nich, keby boli tvojimi priateľmi. Pokiaľ ide o tých, ktorí ťa bezdôvodne nemajú radi, snaž sa získať si ich tým, že k nim budeš milý, preukážeš im svoju priazeň a záujem. A čo sa týka poslednej skupiny, ktorou sú priatelia tvojich rivalov, môžeš použiť rovnaké techniky, ktoré ukážu tvoju zhovievavosť, aj keď ide o tvojich nepriateľov.
Zapôsobiť na voličov vo veľkom možno tak, že vieme, kto tí ľudia sú, sme osobní a štedrí, propagujeme sa, sme prístupní a nikdy sa nevzdávame. Nič neurobí na priemerného voliča väčší dojem, ako to, že si ho kandidát pamätá. Pracuj preto každý deň na tom, aby si si pripomínal mená a tváre.
A teraz, brat môj, hoci máš mnoho skvelých osobných kvalít, sú aj také, ktoré ti chýbajú. Tie musíš nadobudnúť a musí to vyzerať tak, akoby si sa  s nimi narodil. Máš skvelé spôsoby a vždy si veľmi zdvorilý, ale občas vieš byť aj odmeraný. Naliehavo sa potrebuješ naučiť umeniu lichotenia. Viem, je to hanebná vec v normánom živote, ale životne dôležitá, keď kandiduješ na volený úrad. Ak použiješ lichotenie, aby si uplatil človeka, niet preto ospravedlnenia. Ale ak polichotenie použiješ ako spôsob, ktorým si získaš politických priateľov, je to akceptovateľné. Pretože kandidát musí byť chameleón, ktorý sa musí prispôsobiť každej osobe, ktorú stretne, zmení svoj výraz a prejav vždy, keď je to nevyhnutné.
Neopúšťaj Rím! Počas kampane nie je čas na dovolenku. Stále buď prítomný v meste a na Fóre, ustavične sa rozprávaj s voličmi, a ďalší deň opäť a ďalší deň znova a znova. Nikdy nedovoľ, aby niekto mohol povedať, že mu počas kampane chýbala tvoja sústredenosť a pozornosť.
Požiadavkou na každého kandidáta je vždy aj veľkodušnosť. Aj keď to v skutočnosti neovplyvní väčšinu voličov priamo. Ľudia radi počúvajú o tom, aký si dobrý voči svojim priateľom na rôznych udalostiach a banketoch, sprav preto všetko, aby si so svojimi spojencami oslavoval často, aby vyšlo na lídra každého kmeňa. Ďalší spôsob, ako ukázať svoju veľkodušnosť, je, aby si bol prístupný dňom i nocou každému, kto ťa potrebuje. Nech sú dvere tvojho domu otvorené, ale najmä nech je otvorená tvoja tvár, jej výraz, pretože to je okno do tvojej duše. Ak budeš pôsobiť uzavreto a vzdialene, keď s tebou ľudia budú hovoriť, bude jedno, či dvere na tvojom dome budú ešte niekdedy otvorené. Ľudia nechcú od kandidátov počúvať iba záväzky a sľuby, chcú, aby boli doručené veľkorysým a presvedčivým spôsobom.
Keď od teba bude niekto žiadať niečo  nemožné, ako napríklad ísť proti priateľovi, musíš to, samozrejme, odmietnuť.  A odmietni to ako vec cti, vysvetli tvoj vzťah k priateľovi, vyjadri svoje sklamanie nad tým, že musíš odmietnuť takúto požiadavku a prisľúb, že mu to vynahradíš inými spôsobmi. Ak odmietneš človeka tak, že mu povieš príbeh o svojom pute a oddanosti k priateľovi, odíde bez toho, aby sa na teba hneval. Ak mu však povieš, že si príliš zaneprázdnený alebo máš na práci dôležitejšie veci, bude ťa nenávidieť. Ľudia sú radšej, ak im povieš milosrdnú lož ako priame odmietnutie.
Pamätaj na politika Kottu, majstra v získavaní hlasov, ktorý povedal, že by každému sľúbil všetko, pokiaľ by mu v tom nezabránili nejaké jasné záväzky, ale dodržal by iba tie sľuby, z ktorých by mal prospech. Zriedka niekoho odmietol, pretože, ako sám povedal, osoba, ktorej niečo sľúbil, často napokon jeho pomoc ani nepotrebovala, alebo sám mal napokon na pomoc viac času, než si predtým myslel.  Ak nedodrží človek sľub, výsledok je neistý a počet dotknutých ľudí je malý. Ale ak niekomu odmietnete niečo sľúbiť, výsledok je istý: dôsledkom je okamžitá zlosť, ktorá sa dotkne väčšieho počtu voličov. Väčšina tých, ktorí ťa budú žiadať o pomoc, tvoju pomoc v skutočnosti nikdy nebudú potrebovať. Preto je lepšie sklamať niekoľkých ľudí z Fóra, ako mať masu nahnevaných pred dverami vlastného domu, keď im odmietneš sľúbiť to, čo chcú.
A napokon, keď už sme pri rímskych masách, urob všetko pre to, aby si sa ukázal v dobrom svetle. Buď dôstojný, to áno, ale aj plný zdaní a divadelného nasadenia, ktoré tak veľmi oslovuje davy.  Nezaškodí, ak im pripomenieš, akí lotri a ničomníci sú tvoji oponenti a pošpiníš ich meno pri každej príležitosti v súvislosti so škandálmi, zločinmi a korupciou, ktorej sa kedy dopustili.
Najdôležitejšie na celej kampani je, aby sa ti podarilo ľuďom priniesť nádej a pocit priazne voči tvojej osobe. Na druhej strane, nemal by si dávať žiadne konkrétne prísľuby Senátu ani ľudu. Drž sa vágnych všeobecných rečí. Povedz Senátu, že zachováš všetky jeho tradičné právomoci a privilégiá. Nech obchodníci a bohatí občania vedia, že ti záleží na stabilite a mieri. Uisti obyčajných ľudí, že si vždy bol na ich strane, či už si rečnil, alebo bránil ich záujmy pred súdom.
Naše mesto je stokou ľudskosti, miestom lži, zákernosti a spiknutí a odvrátenej strany každej predstaviteľnej cnosti. Kdekoľvek sa pozrieš, narazíš na aroganciu, neskrotnosť, škodoradosť, pýchu a nenávisť. V takom chaotickom svete sa musíš držať cesty, ktorú si si vybral. Je to tvoja jedinečná schopnosť rečniť, ktorá Rimanov láka k tebe a drží ich na tvojej strane. Je dosť možné, že tvoji oponenti sa pokúsia podplácať, aby získali tvojich podporovateľov na svoju stranu, pretože to tak často funguje. Ale daj im vedieť, že budeš pozorne sledovať každý ich krok a keď bude třeba, tak celú vec potiahneš pred súd. Budú mať strach z tvojej ostražitosti a rečníckych schopností, ako aj vplyvu, ktorý máš medzi obchodníkmi. Nemusíš nakoniec žiadny prípad ťahať až pred súd, stačí, ak im o tom budeš hovoriť.  Strach funguje lepšie ako súdny spor. A nikdy nebuď znechutený pre všetky reči o podplácaní. Som si istý, že aj v tých najskorumpovanejších voľbách sa nájde množstvo voličov, ktorí podporujú svojich kandidátov, pretože im veria a nie pre peniaze v ich rukách.
To je všetko, čo som ti chcel, drahý brat, povedať. Nie preto, že by som si myslel, že viem o politike alebo voľbách viac ako ty, ale preto, že si uvedomujem, aký si teraz zamestnaný a myslel som si, že bude pre mňa ľahšie ako pre teba spísať tieto jednoduché pravidlá.

Quintus Tullius Cicero/
Bol mladším bratom slávneho filozofa a politika Marca Cicera, s ktorým mal blízky vzťah. Žil v rokoch 102 až 43 pred Kristom, vzdelanie získal spolu s bratom v Ríme, Aténach a na Rodose. Zastával viacero vysokých funkcií, bol prétorom a mal povesť neskorumpovaného úradníka. Spolu s Cézarom sa počas galskej vojny v roku 54 pred Kristom zúčastnil na výprave do Británie, za jeho udatnosť a strategické myslenie ho Cézar neskôr ocenil. V občianskych vojnách stál na strane Pompeia. Napísal štyri tragédie v gréckom štýle, bol rozvedený a mal jedného syna. Bol zavraždený spolu so svojím synom a bratom. Publikovaný text bol preložený z angličtiny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite