Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Csatáry a Slovensko
Ústav pamäti národa ( ÚPN) odovzdal minulý týždeň rozsudok Ľudového súdu v Košiciach z roku 1948 v kauze Lászloá Csatáryho slovenskému Ministerstvu spravodlivosti a maďarskej ambasáde v Bratislave. Vojnového zločinca Csatáryho vypátrali nedávno v Budapešti reportéri britského denníka The Sun a krátko nato ho zadržala maďarská polícia. Momentálne sa nachádza v domácom väzení a čaká na súdny proces.
V roku 1948 bol dnes už vyše 90-ročný Csatáry košickým súdom v neprítomnosti odsúdený na trest smrti a konfiškáciu majetku. Podľa rozsudku bol zodpovedný za deportácie Židov do koncentračných táborov. V roku 1944, keď bol Csatáry vysokým policajným dôstojníkom v Košiciach, bolo z tohto mesta deportovaných do koncentračných táborov približne 11-tisíc ľudí. ÚPN zverejnil aj svedectvá, podľa ktorých Csatáry posielal do táborov aj chorých a často aj proti vôli nemeckých úradov. Podľa jedného zo svedectiev, keď jeden zo svedkov deportácií namietal proti odsunu chorých, Csatáry mu povedal: „Nech zdochnú vo vagóne“.  Iní svedkovia zase tvrdili, že videli, ako vlastnoručne bil ľudí korbáčom či nechal asi tisíc žien tri hodiny vyberať hlinu holými rukami zo zeme. Ústav tiež zverejnil informáciu, že v novembri 1944 chcel istý Zoltán Žurovský na Csatáryho spáchať atentát. Chcel tak pomstiť mamu, ktorá zomrela v koncentračnom tábore. Atentát sa však nevydaril.  Csatáry naďalej tvrdí, že sa na deportáciách Židov do koncentračných táborov nepodieľal.
Podľa riaditeľa sekcie výskumu ÚPN Ondreja Podolca bol košický proces súčasťou retribučného súdnictva, v rámci ktorého prebiehali aj politické procesy.
„V prípade Csatáryho sa však súd zaoberal výlučne otázkou jeho antihumánnych činov,“ povedal Podolec.
Slovenské orgány nemajú zatiaľ ešte celkom jasno v tom, ako sa ku kauze Csatáry postavia. Denník Sme informoval, že ministerstvo spravodlivosti už začalo podnikať koroky, aby bol tento vojnový zločinec odsúdený na Slovensku. O čo presne ide, však ministerstvo zatiaľ nekonkretizovalo. „Budeme o tom informovať hneď, ako to bude možné a vhodné,“ povedal denníku Pavol Kubík z tlačového oddelenia ministerstva. Podľa Generalnej prokuratúry je konanie v tejto veci výlučne v pôsobnosti súdov.
.jm, .SITA

Obmedzili imunitu

Parlament už nebude rozhodovať o vydaní poslancov na trestné stíhanie. Minulý týždeň o tom rozhodlo 144 poslancov zo všetkých strán. Tých už bude chrániť imunita len pred väzbou. Ak o ňu prokuratúra požiada, musí získať súhlas mandátového a imunitného výboru. Ochrana pred trestným stíhaním však zostáva sudcom, o ktorých bude naďalej rozhodovať Ústavný súd.
.vag   

Krnáč neprešiel

Parlament nezvolil nominanta SaS Kamila Krnáča za predsedu NKÚ. Podporilo ho len 53 poslancov, nezískal ani hlasy celej opozície. „V tomto parlamente dohody evidentne neplatia. Slovo chlapa hodnotu evidentne nemá. Čestné a morálne konanie sa už tiež dávno vytratilo,“ reagoval predseda SaS Richard Sulík. Krnáča zrejme nepodporili niektorí poslanci z Obyčajných ľudí.
.vag

Stop smerákom

Parlament neposunul kandidátov Smeru Jána Hrubého a Romana Lebedu do Správnej rady ÚPN. Obaja dostali len po 60 hlasov, nepodporil ich ani celý klub Smeru. Nepomohli im ani lístočky, ktoré rozdával poslancom Smeru Andrej Kolesík. Na papierikoch bolo napísané: Voľba ÚPN, Lebeda, Hrubý. Kolesík to najskôr poprel, po zistení, že to zaznamenala kamera, sa však ospravedlnil.
.vag
 
Protest v čiernom

V čiernych tričkách sa minulý týždeň pred parlamentom zhromaždili nespokojné zdravotné sestry a pôrodné asistentky. Sestričky sú nespokojné s postupom Ústavného súdu, ktorý má s konečnou platnosťou rozhodnúť o platnosti zákona, upravujúceho ich platy. Sestry neveria garanciám zamestnávateľov, že im ponechajú zvýšené platy a chystajú sa preto ísť protestovať aj do Košíc pred Ústavný súd.
.eč, SITA


Jedna poisťovňa

Ficova vláda schválila zámer zaviesť jednu zdravotnú poisťovňu, a zrušiť tak doterajší pluralitný systém verejného zdravotného poistenia. Ministerka zdravotníctva  Zvolenská má do konca septembra vypracovať konkrétnu podobu zámeru. Podľa premiéra Fica by tak mali súkromné poisťovne Dôvera a Union na začiatku roku 2014 skončiť. Vláda rozmýšľa aj o kúpe týchto poisťovní, peniaze chce získať privatizáciou štátneho majetku.
.mh
 

Mikuláš Vareha/
Podnikateľ, obvinený z podvodov za 29 miliónov eur, zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd, čím zrušil nedávny verdikt Špecializovaného trestného súdu
v Pezinku o jeho prepustení na slobodu. Súd neprijal kauciu 50 000 eur ani Varehov písomný prísľub.    

Ján Sokol/
Na pokyn policajného prezidenta Tibora Gašpara protikorupčný úrad preverí transakcie, ku ktorým došlo v Trnavskej arcidiecéze za éry arcibiskupa Jána Sokola. Na vážne podozrenia upozornila audítorka, ktorá podala trestné oznámenie. Sokola sa verejne zastal Ján Čarnogurský.

Robert Žitňanský/
Novinár, ktorý pôsobil aj v .týždni, sa rozhodol pre politickú kariéru. Minulý týždeň ho Daniel Lipšic predstavil ako svojho spolupracovníka a odborníka na ekonomické otázky. Podobne predstavil aj Tibora Hlavatého, lekára, ktorý sa v jeho tíme bude venovať téme zdravotníctva.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite