Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Nový Spiderman je hipster, Stan Lee sa nečinne prizerá, ako ničia knižnicu, a prísaha mŕtvemu už nič neznamená. Toľko k aktuálnemu stavu sveta podľa filmu The Amazing Spiderman, ktorý už pácha škody v našich kinách.

Najprv k tomu hipsterovi, ktorý má s bielym negrom Normana Mailera spoločné iba meno. Za posledné dva roky je hipster najfrekventovanejší pojem, pri ktorom ma vždy mykne. Často odznieva v kontexte s mládežníkmi v extrémne úzkych nohaviciach a výraznými okuliarmi, malo by ísť o nejakú novú subkultúru či čo, ale neviem, akosi sa mi nad tým nechce premýšľať. Lebo toto bude presne príklad toho, ako popkultúra nemá pamäť, a ako pri kupčení neberie ohľady na nikoho a na nič. Kerouacovi či Ginsbergovi už to môže byť jedno, mŕtvejší nebudú a Ferlinghettimu senilita nedovolí, aby s tým čosi urobil. Ak teda ešte žije. Tak si nám zase po uliciach vykračujú hipsteri, o pôvode svojho označenia nemajú ani tušenia a nový Spiderman je jeden z nich. Okuliare má, aj úzke gate (keď nie je navlečený v super úzkom overale), takže by to mohlo sedieť, nič iné, zásadnejšie, v tom nebude. Žiadny program, len vonkajšok.
Stan Lee, to je iné, jeden z najdôležitejších komiksových tvorcov, žijúca legenda, on začal komiksy sofistikovať, aj kvôli nemu je fajn ich čítať, nielen pozerať sa na obrázky. Byť gramotným sa oplatí. Čosi vedieť, vzdelanie a tak. V novom Spidermanovi už nie, za posledných päť rokov ide o tretí superveľký popcornový film, v ktorom sa zlikviduje knižnica. Rozbije, znivočí, rozšaluje. Durch! Nebude to náhoda, skôr spontánna reflexia prítomnosti, ktorá sa transformovala do ikonického obrazu. Knižnice sú nanič, poznanie v nich je lineárne, vedľa internetu neobstoja, zničme ich. A Stan Lee, uzatvorený sám do seba, ani nepohne prstom. Dav v kine sa smeje.
Tretí symptóm je najhorší, relativizuje posledné funkčné pravidlo Hollywoodu. Svätosť prísahy, zloženej pred majestátom smrti. Spidey môže mať i kariéru superhrdinu i lásku vyvolenej. Žiadna obeta, berieme všetko. Zodpovednosť voči druhu už nemusí byť v rozpore s osobným šťastím.   
A toto priatelia, toto je koniec, apokalypsa sa začala, máme lístky do prvého radu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite