Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj nesmrteľní umierajú

.luboš Houška .časopis .hudba

Muzikantské nebo je bohatšie o ďalšiu žiarivú hviezdu a my chudobnejší o skvelého hudobníka. Zomrel Jon Lord, zakladajúci člen Deep Purple, špičkový klávesista, hudobník a skladateľ. Človek, ktorý sa stal legendou už počas svojho života.

Narodil sa ako Jonathan Douglas Lord 9. júna 1941 v anglickom Leicestri. Od piatich rokov študoval hru na klavíri a venoval sa klasickej hudbe. Tá výrazne ovplyvnila jeho tvorbu a spolu s ďalším silným impulzom, ktorým bolo blues, aj inštrumentálne výkony a legendárne improvizácie. Keď sa v roku 1968 stal spoluzakladateľom skupiny Deep Purple, bol už vyzretým hudobníkom. Jedným z tých, ktorí zvuk pôvodne džezového organu Hammond povýšili na ochrannú známku rockovej a bluesrockovej hudby konca šesťdesiatych rokov. Lord sa spolu s Keithom Emersonom, Kenom Hensleym a Rickom Wakemanom stal absolútnou svetovou špičkou v hre na tomto nástroji. Jon však zašiel oveľa ďalej. Okrem autorstva a spoluautorstva množstva „purplovských“ hitov ako Smoke On The Water, Highway Star, Child In Time či Lazy spájal rockovú a klasickú hudbu. Už v roku 1969 uviedli Deep Purple a londýnsky Kráľovský filharmonický orchester jeho dielo Concerto for Group and Orchestra. Zvuk jeho organu a najmä spôsob, akým na ňom hral, bol pre kapelu viac než poznávacím znamením. Aj najobyčajnešie sprievodné party v skladbách zahral tak, že sa dokonale vyrovnal sólujúcemu ekvilibristovi Ritchiemu Blackmorovi či niekoľkooktávovému spevákovi Ianovi Gilanovi. Hral ich totiž s neuveriteľným muzikantským cítením. Nikdy neskĺzol k nepotrebným exhibíciám, mal vkus a aj v improvizáciách poznal mieru. Aj to ho robilo veľkým.
S Deep Purple prežil Jon Lord všetky najdôležitejšie obdobia. Keď sa v roku 1976 dočasne rozišli, hrával s kapelou Whitesnake aby sa po comebacku materskej skupiny stal opäť jej súčasťou.  Priebežne tvoril vlastnú hudbu, spolupracoval s inými významnými hudobníkmi a skupinami. Keď sa v roku 2002 rozhodol odísť do dôchodku a definitívne opustil Deep Purple, začal sa venovať svojej starej láske – klasickej hudbe. Skladal, hral, koncertoval. Medzi mestami, ktoré so svojou hudbou navštívil, bola v marci 2009 aj Bratislava. Uviedol tu v dvoch predstaveniach spomínané dielo Concerto For Group And Orchestra. Bol však naďalej aktívny aj na rockovej scéne. S Tommym Iommim, Ianom Gilanom, Jasonom Newsteadom, Nickom McBrainom a Mikkom Lindströmom založil superskupinu – Who Cares. Napriek tomu, že vlani oznámil, že bojuje s rakovinou pankreasu, vytrvalo pracoval na skladbách pre tento projekt.
Žiaľ, avizovaný album, ktorý mal vyjsť práve v tomto období, už Jon Lord nestihne dokončiť. Šestnásteho júla v nemocnici v Londýne, obklopený svojou najbližšou rodinou, skonal na následky pľúcnej embólie.
Odišiel organový génius, skromný a pracovitý džentlmen. Jeho Hammondy navždy stíchli. Táto smutná správa zasiahla celý hudobný svet. Médiá a internet zaplavili kondolencie významých osobností nielen hudobnej scény. Najkrajšie to však vystihol jeden slovenský diskutujúci na Facebooku: Žiaľ, aj nesmrteľní umierajú.

Zbohom Jon Lord. Odpočívaj v pokoji.

Autor je hudobný publicista a majiteľ vydavateľstva Kniha do ucha.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite