Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Saganománia

.karol Pátek .časopis .šport

Od čias cyklistických Pretekov mieru, výstavného športového podujatia socialistického Československa, a hviezdnych pretekárov, akými boli a stále sú Jan Smolík, Ján Svorada, Pavol Gálik či Dušan Zeman, Slovensko nezažilo taký záujem o cestnú cyklistiku, ako je tomu v tomto roku a práve v posledných troch týždňoch.

Rozhodujúcou mierou sa o to pričinil  jeden zo súčasných najlepších reprezentantov našej krajiny Peter Sagan. Na 99. ročník najslávnejších etapových pretekov Tour de France odchádzal pretekár talianskeho zoskupenia Liquigas-Cannondale ako nováčik pomerne sebavedomo: „Chcem vyhrať dve etapy a získať zelený dres vedúceho pretekára súťaže aktivity,“ povedal v Bratislave pred odletom na štart Tour v belgickom meste Liége. Práve na území Belgicka začal napĺňať svoje predsavzatia. To prvé už predčasne nielen splnil, ale aj prekročil, keď zvíťazil v troch etapách a pri druhom je  – v čase uzávierky .týždňa – na dobrej ceste ku konečnému triumfu, keď je pomerne s komfortným náskokom na čele priebežného poradia tejto druhej najviac sledovanej súťaže.

.tourminátor
Ako sa teda na Tour odvíjala takmer trojtýždňová cesta ešte len 22-ročného rodáka zo Žiliny Petra Sagana, ktorý je v súčasnosti prvým Slovákom, čo na Tour vyhral tri etapy? Cez cieľovú pásku I. etapy prešiel s rukami vbok, keď porazil štvornásobného majstra sveta v časovke Švajčiara Fabiana Cancellaru. „Zásluhu na víťazstve majú nielen moji kolegovia z tímu, ale aj športový riaditeľ, ktorý ma v posledných kilometroch upozornil na to, aby som reagoval iba na útok Cancellaru. Keby som nedostal tento pokyn, možno by som šiel už za Chavanelom, ktovie, ako by to dopadlo,“ povedal Sagan, ktorý preťal ako prvý cieľovú pásku aj o dva dni na to. Finišoval v štýle Forrest Gumpa, keď striedal ľavú ruku hore a pravú dole a na jeho chrbát sa dívali Nór Boasson Hagen a Slovák Peter Velits. „Šprinty v stúpaní mi vyhovujú. Bol som rád, že víťazstvom som urobil radosť môjmu otcovi Ľubomírovi, ktorý ma na Tour sprevádza, aj početným slovenským fanúšikom.“ Do tretice stál Sagan na pódiu víťazov v 6. etape, keď si to klasicky, na rovine, rozdal s dovtedy najväčšími konkurentmi na prvenstvo v súťaži aktivity, Nemcom André Greipelom a Austrálčanom Matthew Harley Gossom. Cez cieľovú pásku prešiel v štýle hrdinu z rovnomenného filmu Hulk a po prvý raz na jeho tvári, vyzerajúcej vždy sviežo a veselo, bolo vidno, že na víťazstvo potreboval enormné úsilie. „Keď sa ma slovenskí novinári pred odchodom na preteky pýtali, či by som bral tri víťazstvá, povedal som áno. Je pravda, že tri víťazstvá počas prvého týždňa ma prekvapili. Opäť odviedol skvelú prácu celý môj tím a dokázal som, že nie som len špurtér do kopca,“ povedal po tretej víťaznej etape Sagan. V tíme Liquigas-Canondalle, za ktorý jazdí aj Petrov starší brat Juraj,  ktorý bol najmä v mladších časoch jeho vzorom, čakali na etapové víťazstvo na Tour de France sedem rokov. Zásluhou Petra Sagana sa tohto roku dočkali. Francúzski novinári nazvali Sagana Tourminátorom a toto meno sa skvie výrazným písmom aj na jeho bicykli.

.nezosadať z bicykla
Práve na spomínaného Gossa má Peter nepríjemné spomienky. V maximálnej rýchlosti v záverečnom špurte 12. etapy o 6. miesto Austrálčan hodil Saganovi „vlnu“, ktorá hrozila pádom. Len bleskurýchla šikovnosť  ponechala nášho mladíka na bicykli, neskončil na zemi, ako sa o to pokúšal nekorektný súper. „To sa v záverečnom špurte nerobí, nebolo to fair-play. Takto ma zdolať? Pochopiteľne, že ma nahneval a dal som to aj značne najavo.“ Najavo to dal Sagan výrazným gestom, ale aj slovne, nadávkou v taliančine, ktorú dobre ovláda. „Nepoviem však, čo som kričal.“ Ak by Sagan, nedajbože, skončil na zemi, okrem odrenín mu hrozila prípadná zlomenina kľúčnej kosti a jeho štart na nadchádzajúcich OH by bol zmarený. Jury incident vyriešila, Gossa penalizovala. Bol to jediný priamy útok na nášho šprintéra, ktorého väčšina pelotónu rešpektuje, a tak sa k nemu aj správa. Bolo to tak aj v 13. rovinovej etape do Le Cap d´Agde. V súboji Sagan-Greipel o čo najväčší počet víťazných etáp bol stav 3:2. Greipelov belgický tím Lotto-Belisol v závere veternej etapy v razantnom tempe ovládol špicu pelotónu, kde sa na 6. mieste pohyboval práve Sagan. Lotto -Belisol mohol zúžiť priestor na špici pre piatich ľudí, ale jeho jazdci tak neurobili, aj keď videli, že sa Sagan za nimi vyváža. Peter má už nielen rešpekt, ale aj úctu. Napokon Greipel vyrovnal skóre na 3:3, keď Sagan bol „len“ druhý.
Výpočet úspechov na Tour nie je zďaleka na konci. V snahe zvýšiť si vedenie v súťaži aktivity a bodovať na rýchlostnej prémii Peter v nasledujúcej etape vyprovokoval únik, do ktorého sa zapojil aj Martin Velits, ale chýbal Greipel. Stálo to za to, Sagan naplno bodoval na rýchlostnej prémii, súperi sa ani nepokúšali sťažiť mu to. Ale pre odborníkov bol šokujúci ďalší priebeh etapy, v ktorom nasledovali dve horské prémie I. kategórie s 11- a 9-kilometrovým stúpaním. To už nebola lahôdka pre šprintérov. Ale ako sa ukázalo, šprintér typu Sagana sa dokázal vyrovnať aj s kvalitou súperov, o. i. Belgičana Philippe Gilberta či Španiela Luisa Leóna Sáncheza, ktorým kopce s náročným stúpaním svedčia. V čase, keď nastupovali do úniku, nestratil nervy, šiel si ďalej svoje tempo, neskôr náskok súperov zlikvidoval, aby napokon vybojoval tentoraz nečakané ďalšie druhé miesto v etape. Okrem bodov do svetového rebríčka a prémie 2 000 eur získal aj ocenenie najbojovejší jazdec etapy a ďalších 2 000 eur do tímovej kasy, do ktorej po dvoch tretinách Tour celkove prispel sumou 47 790 eur. Je to najviac zo všetkých jazdcov na 99. ročníku. Jeho tím Liquigas-Cannondale zatiaľ získal 57 200 eur. Ak by Sagan tvoril samostatný tím, v rebríčku zárobkov by bol tretí. Veľmi reálny je aj zisk 25 000 eur za konečné prvenstvo v súťaži aktivity. V posledný týždeň tri týždne trvajúcich etapových pretekov, v piatej z posledných etáp, v najťažšej, kráľovskej, dokázal zdolať najvyšší vrchol tohtoročnej Tour a 19 km dlhé stúpanie na Col du Tourmalet v nadmorskej výške 2 115 m v spoločnosti vedúceho jazdca priebežnej klasifikácie Brita Bradley Wigginsa. Výrazne naznačil, že sa môže v krátkom čase stať komplexným cyklistom, ktorému už nebudú prekážať ani dlhšie horské stúpania. Sagan svojimi výsledkami len napĺňa jednu zo zásad Liquigas-Cannondale: „Filozofiou nášho tímu je nezosadať predčasne z bicykla, ak na to nie je vážny dôvod. Usilujeme sa prísť do cieľa pretekov v takom počte, v akom sme nastúpili na štart. Športový riaditeľ nám povedal, že v Liége budeme na štarte deviati a deviatich by nás rád videl aj v cieli v Paríži. Všetci sa snažíme riadiť sa touto filozofiou.“ Zatiaľ sa im to darí.
Saganománia rezonuje v televízii, printových médiách a na internete, kde vyrovnáva či prekonáva rekordy v čítanosti. Treba dodať, že výsledky a reakcie nášho reprezentanta, ktorý v priebehu konania pretekov takmer s nikým nekomunikuje cez telefón, veľmi pohotovo sprostredkúva nielen pre slovenské médiá jeho manažér Jozef Korbel. To niektorým našim vrcholovým športovcom chýba. Sagan na tú tému povedal: „Rozhovory pre médiá sú pre mňa pomaly ťažšie ako samotné preteky. Niektorí ľudia to nevedia pochopiť. Ešteže mám mojich priateľov Jozefa Korbela a Tomáša Panáka, ktorí mi v tom smere veľmi pomáhajú, keď moje komentáre k etapám približne do jednej hodiny po príchode do cieľa dávajú k dispozícii médiám a na moju internetovú stránku. Ale pritom som veľmi rád, že aj mojím prostredníctvom sa o cyklistike u nás píše viac. Dúfam, že to povzbudí a pritiahne nové talenty.“
Český špecializovaný mesačník Peloton o našom cyklistovi napísal: „Zdanlivý outsider kontruje sebavedomím a hlavne talentom na riešenie dojazdových rébusov, o akom sa Cavendishovi môže, pri všetkej úcte k jeho rýchlosti a špurtérskym prednostiam, iba snívať. Sagan improvizuje, Sagan úspešné varianty dojazdu neopakuje, Sagan napriek tomu víťazí.“

.skromný chlapec z dobrej rodiny
Peter má pevné zázemie v kresťansky založenej rodine. Je výhodou, že v tíme Liquigas Canondalle pôsobí aj jeho starší brat Juraj, s ktorým sa zväčša stretáva iba na spoločných sústredeniach. Otec Ľubomír svojho syna často sprevádza na pretekoch. Pre mamu Helenu má Peter len tie najlepšie slová: „Je len jedna, je nanahraditeľná. Bol som veľmi dobre vychovaný. Za to, kde sme teraz s Jurajom, sa musím poďakovať rodičom. Teším sa, že keď raz za čas prídem domov, mama mi uvarí moje obľúbené jedlá, akými sú parené buchty či kurací perkelt s cestovinami alebo knedľou. Ale musím sa kontrolovať, aby toho nebolo priveľa. Kedysi som domov nosil špinavú bielizeň. Ale už som akoby zdegenerovaný, mimo pretekov si teraz periem sám.“ V tomto roku Sagan prepožičal svoje meno na niektoré charitatívne akcie. Výrazne sa začína angažovať aj Fan klub Petra Sagana, ktorý v tejto činnosti s jeho súhlasom bude ďalej pokračovať.
Má rád rýchlosť. Na bicykli patrí medzi najlepších na svete, čo sme mohli vidieť aj na televíznych obrazovkách v dažďom poznačenom zjazde z Col de Menté v 17. etape. Vlani sa mu vďaka rýchlemu úniku v zjazde podarilo zvíťaziť v jednej z etáp na Giro d´Italia. Má však rád aj rýchlosť na aute. „Chvalabohu, ešte som nehavaroval. Myslím si, že je to aj tým, že cyklistika mi dala nevídaný dar, predvídavosť. Vidím aj to, čo sa deje za mnou, prípadnej kolízii môžem predísť. Na bicykli som už padol nespočetnekrát, na tele mám niekoľko desiatok štichov. Ale takisto, chvalabohu, žiadny pád nebol taký, ktorý by ma z pretekania vyradil na dlhší čas.“ Ak príde do Paríža v zelenom drese, má prísľub od šéfa firmy Liquigas, že dostane nové Porsche.
Ešte jednu dobrú ľudskú vlastnosť má Sagan. Je skromný. Nepodľahol popularite. Keď je voľný, nezaťažený nadchádzajúcou etapou, ochotne rozdáva svoje autogramy, podá si ruku aj s cudzími ľuďmi. Pri jednej sponzorskej akcii sa dostali do jej priestorov niektorí nepozvaní fanúšikovia, keď Petra nečakane oslovili, ochotne sa s nimi nechal fotografovať a prehodil s nimi aj niekoľko viet. Na tohtoročných spoločných Majstrovstvách Slovenska a Česka v cestnej cyklistike v Púchove nemal okolo seba žiadnych bodygardov, fanúšikovia sa mohli dostať do jeho bezprostrednej blízkosti k autu, kde si vyzliekal prepotený dres: "Nemám tu žiadne súkromie!", povedal, ale s úsmevom a ďalej sa rozprával s novinármi.

.bratia Velitsovci
Popri výrazných výsledkoch Sagana nesmieme zabudnúť ani na ďalších dvoch Slovákov, štartujúcich na Tour, ktorí svojimi výsledkami tiež robia radosť. Peter Velits skončil v prológu na 12. mieste (na štart sa postavilo 198 cyklistov z 22 tímov), v 3. etape bol tretí, keď špurtoval spolu so Saganom, v 9. etape v časovke skončil siedmy. Dal o sebe vedieť aj v únikoch. O hodinu starší Martin, ktorý mal na Tour premiéru, bol vopred určený do úlohy domestika, napriek tomu sa prezentoval aj v únikoch a dosiahol solídne 8. miesto v etape.

.do Londýna!
Tour sa skončila. Dnes je pondelok. Vieme už, kto v nedeľu zvíťazil v poslednej, najviac cenenej etape s dojazdom na parížskom bulvári Champ´s Elysées. Bez ohľadu na výsledok tejto etapy, dovolím si už teraz tvrdiť, že nik iný ako Sagan sa už nemôže stať víťazom slovenskej ankety Športovec roka 2012. Ku všetkej úcte k našim olympionikom, ktorým želám v Londýne len tie najlepšie výsledky a získanie tých najjagavejších medailí, Sagana už nemôžu dostihnúť, tobôž nie prekonať ho. Nik iný totiž nerobil slovenskej verejnosti svojimi výsledkami toľko dní toľko radosti. Ak pridáme Saganove triumfy aj na predchádzajúcich pretekoch Okolo Švajčiarska, Okolo Kalifornie, na Amstel Gold Race, Okolo Flámska, na Gent Wevelgem, Milano-San Remo, Tirreno-Adriatico, Okolo Ománu, Okolo Kataru, kde všade víťazil alebo sa umiesťoval v prvej desiatke, jednoducho momentálne nie je na Slovensku lepší športovec. Na potvrdenie môjho konštatovania použijem slová päťnásobného víťaza Tour de France, legendárneho Belgičana Eddyho Merckxa: „Takého cyklistu som ešte v živote nevidel.“
V sobotu 28. júla od 11.00 h nášho času čakajú Petra Sagana v prvý deň Olympijských hier v Londýne na okruhoch v britskej metropole preteky jednotlivcov s hromadným štartom. Aj preto sa po Tour nevrátil k rodičom do Žiliny, ale už deň po jej skončení odletel do dejiska olympiády, aby pomerne krátky čas čo najefektívnejšie využil na regeneráciu síl, ľahké tréningy a čo najlepšiu prípravu na ďalší z vrcholov jeho veľmi úspešnej sezóny. Olympijské preteky budú lotériou, v ktorej rozhodne nielen aktuálna forma, ale aj riadny kus šťastia. To nášmu Tourminátorovi želáme najviac.
Sagan v Top 10 na Tour de France
1. etapa     198 km      1.
2. etapa     207,5 km   6.
3. etapa     197 km      1.
4. etapa     214,5 km   5.
6. etapa     207,5 km   1.
13. etapa   217 km      2.
14. etapa   191 km      2.
15. etapa   258,5 km   9.

Autor je športový redaktor, bývalý čs. reprezentant v cestnej cyklistike.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite