Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Vojna o Damask
Občianska vojna v Sýrii eskaluje, dôvodom je výbuch nastraženej bomby počas zasadnutia vládnej rady národnej bezpečnosti v stredu 18. júla. Výbuch bomby, ktorú podľa opozičných síl pomohol nastražiť jeden z ochrankárov, usmrtil troch vysokopostavených funkcionárov režimu Baššára al-Asada, ministra obrany Dávúda Rádžihu , vplyvného bývalého šéfa vojenskej tajnej služby Asifa Šaukáta, ktorý bol bývalým zástupcom generála Rádžihu a zároveň švagrom prezidenta al-Asada, a napokon bývalého ministra obrany a výkonného šéfa všetkých bezpečnostných zložiek Hassana Turkmaniho. Niekoľko ďalších účastníkov porady vrátane ministra vnútra Hafeza Makhloufa či provládneho bilionára Ramiho Makhloufa, bolo ťažko zranených. Prezident al-Asad okamžite menoval do uvoľnených funkcií nových ľudí, podľa pozorovateľov však atentát minimálne dočasne ochromil riadenie armády.
Opozičné sily využili moment a s novým entuziazmom zaútočili na vládne pozície. Výsledkom sú boje v hlavnom meste Damask a obsadenie niekoľkých hraničných priechodov na hraniciach s Irakom či Tureckom. Podľa informácií agentúry AFP malo na hraniciach s Irakom dôjsť aj k popravám provládnych pohraničiarov. Irak, podobne ako pred časom Turecko, na zhoršenie situácie reagoval posilnením armády na hraniciach so Sýriou. Zatiaľ čo misia OSN nemala väčšie následky, zmena mocenskej rovnováhy je dôsledkom aktívnejšej podpory opozičných síl zo Saudskej Arábie, Kataru či Turecka. Podľa denníka New York Times je však režim Baššára al-Asada čoraz lepšie vyzbrojený a s pomocou Ruska chránený pred intervenciami medzinárodného spoločenstva, čo znamená, že vláda má stále prevahu a zhoršenie situácie by ju nemalo ohroziť. Týždenník Economist, naopak, upozorňuje, že režim čelí dezerciám a na svoju 300-tisícovú armádu sa nemôže spoľahnúť. Svoju podporu údajne prehodnocuje aj kresťanská menšina, ktorú až doteraz sekulárny charakter režimu chránil pred opozičnými islamistami. Podľa Economistu teda otázka už stojí tak, že svet by mal rozmýšľať, čo čaká Sýriu po al-Asadovi.
Zhoršenie situácie v Sýrii bude mať svoje dôsledky aj pre širší región. Okrem Turecka, kam odišli tisíce sýrskych utečencov, nie je vývoj priaznivý pre Irán, ale otázkou sú aj dôsledky pre Izrael a bezpečnosť kresťanskej menšiny, osobitne stovky tisícov utečencov z Iraku, ktorí v Sýrii našli dočasný azyl.
.jd

Berlín za Madrid

Bundestag, nemecký parlament, pohodlnou väčšinou hlasov schválil dotáciu na záchranu španielskych bánk. Španielsko bude môcť vďaka tomu získať 100 miliárd eur z dočasného eurovalu. Španielsky parlament súčasne s tým minulý týždeň schválil balíček opatrení, vďaka ktorým by vláda v Madride za dva roky ušetrila 65 miliárd eur. Za balíček hlasovali iba vládni ľudovci.
.jd

Brusel sa hnevá

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso ostro kritizoval vládu Victora Pontu v Bukurešti. Postkomunista Ponta ignoroval rozhodnutia ústavného súdu, oslabil jeho právomoci, odvolal ombudsmana a hrozí odvolaním aj prezidentovi Traianovi Basescuovi. Rumunský premiér po kritike z Bruselu prisľúbil nápravu a zmiernenie svojej politiky, komisia žiada splniť 11 opatrení.
.jd

Sexuálny škandál

V Turecku, ktoré ohrozuje nestabilita Sýrie a Egypta, musí riešiť vláda prekvapivo vážny sexuálny škandál.  Nejde totiž ani tak o sex, ako o vydieranie vysokých špičiek armády, ktoré vydierali prostitútky. Niekoľko generálov muselo odstúpiť, viacerí vojaci aj prostitútky sú vo väzbe. Škandál zvyšuje napätie medzi islamistami na čele s Erdoganom a sekularistami v armáde.
.jd

Bez referenda

Škótska regionálna vláda, vedená Škótskou národnou stranou, odmietla referendum o definícii manželstva. Referendum malo byť obranou tradičnej rodiny pred návrhom na legalizáciu manželstiev rovnakého pohlavia, podľa škótskej vlády však nemajú o otázke rozhodnúť ľudia, ale politici.  Homosexuálna loby rozhodnutie privítala, vraj ide o ochranu demokracie. Orwell by to ocenil.
.jd

Nečas pokračuje

Vláda Petra Nečasa prežila štvrtý pokus o odvolanie, opozícii chýbalo dvanásť hlasov. Premiér Nečas sa dištancoval od ministra financií Kalouska, ktorý čelí verejnej kritike za svoje telefonáty šéfovi polície, podľa Nečasa nie je ani mozog, ani srdce vlády. Pár dní predtým vládna väčšina schválila dokončenie cirkevných reštitúcii a odluku cirkvi od štátu za čiastočné odškodnenie cirkví. Trauma niekoľkých vlád teraz čaká na hlasovanie v Senáte.
.jd

Benjamin Netanjahu/
Premiér Izraela nemá po útoku na židovských turistov v Bulharsku žiadne pochybnosti: Všetky znaky ukazujú na Irán. Teherán to odmieta, Netanjahu avizuje tvrdú odvetu. Vrahom šiestich ľudí má byť pôvodom Alžírčan a bývalý väzeň z Guantanáma Mehdí Gízalí.

Joachim Gauck/
Nemecký prezident podľa predbežného opatrenia nemeckého ústavného súdu nateraz nesmie podpísať zákon o trvalom eurovale. Súd rozhodol, že témou sa bude zaoberať až v septembri. Odkaz politikom znie, že vláda práva je dôležitejšia ako očakávania trhov.

Silvio Berlusconi/
Muž, ktorý nesie spoluzodpovednosť za súčasnú ekonomickú krízu Talianska, vyhlásil, že na budúci rok, keď vyprší mandát dočasnej váde na čele s byrokratom Mariom Montim, chce opäť kandidovať a byť talianskym premiérom. Agentúra Moody’s znížila rating talianskeho dlhu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite