Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Karibská telenovela
Karibská telenovela v hlavnej úlohe s Karolom Mellom sa začína zamotávať. Spočiatku vyzerala pomerne jednoducho –  štát Belize zatkol Interpolom hľadaného Mella a po vyhostení si ho vo vládnom špeciáli odvezie Slovenská republika domov. Tu sa bude môcť konečne pred súdmi zodpovedať zo zločiny, z ktorých je obvinený. Lenže Karol Mello si najal špičkového právnika, a tak sa určite nájdu dôvody, prečo vec nebude taká jednoduchá, ako sa zdalo. Už sa objavilo podozrenie, že Mellovi nedoručili administratívne vydaný príkaz na vyhostenie. Mello sa údajne uchádza o pomoc aj vo Veľkej Británii, pretože Belize patrí do zväzku Commonwealthu, na čele ktorého stojí britská kráľovná.
Minulú stredu už najvyšší súd štátu Belize zastavil deportáciu Mella na Slovensko, a tak zostáva vo väzbe v hlavnom meste Belmopan. Súd totiž rozhodol, že ministerstvo pre imigráciu nemôže Mella vyhostiť, kým ho súd nevypočuje. Má na to 28 dní a najbližšie pojednávanie bude 10. augusta.  Mellov právnik trvá na tom, že jeho klient bol zadržaný nezákonne, že je riadnym občanom Belize, kde žije vyše roka a má tu aj pracovné povolenie.
Mello prišiel na Belize pod vlastným menom a evidentne mal záujem usadiť sa tu so svojou rodinou, ktorá sa medzitým rozrástla o dieťa, narodené už na Belize. Dokonca tu rozbehol aj podnikateľské aktivity. To všetko mu pomáha v presviedčaní miestnych úradov, že je bezúhonným človekom, ktorý sa iba stal obeťou skorumpovanej slovenskej vlády. Súd v Belize však bude zvažovať najmä to, či Mello odpovedal úprimne, keď v imigračnom formulári pri príchode uviedol, že nebol zapojený do trestného stíhania, ani proti nemu nebolo vedené vyšetrovanie.
Ak by sa slovenským úradom nepodarilo dosiahnuť vydanie Karola Mella, bolo by to aj politické fiasko. Po tom, čo v prípade Mella zlyhali súdy, dostali rezorty vnútra a spravodlivosti šancu na reparát, ale tá nemusí vyjsť. Aj minister vnútra Robert Kaliňák je vo vyjadrovaní čoraz opatrnejší. Hoci podľa jeho slov belizská strana so slovenskými úradmi intenzívne komunikuje a nemá záujem o povesť krajiny, kde sa oplatí ukrývať sa pred spravodlivosťou, nemožno očakávať ani rýchle, ani jednoduché riešenie. Aj tamojšie zákony umožňujú advokátom hľadať rôzne kľučky, ako ochrániť svojho klienta.
Mello už vie, že so súdmi a sudcami možno hrať všelijaké hry. Zažil to na Slovensku a skúša to aj v Belize.
.eč, SITA

Nová škola

Minister Čaplovič vyhlásil, že nepodporí vznik novej súkromnej vysokej školy, ale vláda minulý týždeň povolila vznik Vysokej školy Goethe Uni Bratislava. Čaplovič tvrdí, že ide o prestížnu školu, ktorá má väzbu na univerzitu vo Frankfurte nad Mohanom. Študovať sa na nej bude medzinárodné podnikanie, cestovný ruch, ako aj mediálna a marketingová komunikácia.
.eč, SITA

Pašerácky tunel

Polícia objavila na slovensko-ukrajinskej hranici 700 metrov dlhý tunel, ktorým sa z Ukrajiny pašovali cigarety, a možno aj ľudia. Tunel vraj fungoval minimálne rok a je postavený ako technicky dobre vybavená banská stavba, dokonca aj s vláčikom. Cigarety zrejme nesmerovali na slovenský trh. Polícia zatkla aj jedného občana SR, ktorý organizoval tento biznis.
.eč, SITA

Kandidáti do RTVS

Až jedenásť kandidátov poslalo prihlášky do výberového konania na nového šéfa RTVS. Výbor zatiaľ prijal deväť prihlášok, ale aj zvyšní dvaja uchádzači majú ešte šancu zúčastniť sa na verejnom vypočutí. To sa má konať 30. júla. Medzi favoritov patrí bývalý šéf Markízy a Rádia Expres Václav Mika, ako aj bývalý šéf Slovenského rozhlasu, dnes riaditeľ TA SR Jaroslav Rezník.
.eč, SITA  

Problém v Trstenej

Stále nespokojné sú zdravotné sestričky, ktorým sa podľa zákona mali zvýšiť mzdy. Nemocnice na to nemajú peniaze a podľa Ústavného súdu to už ani nemusia urobiť. V Trstenej minulý týždeň podali hromadnú výpoveď laboranti z rádiodiagnostického oddelenia, ktorí tak ohrozili fungovanie nemocnice. Nepáči sa im, že nemocnica zvýšila platy sestričkám, ale nie laborantom.
.eč

Bankový odvod

Výška bankového odvodu pôvodne nemala byť časovo obmedzená. Vláda však rozhodla, že chce od bánk vyzbierať miliardu eur a postupne by odvod mal klesnúť na nulu, aj keď formálne bude existovať. Malo by sa to udiať do ôsmich rokov. Peniaze skončia v tzv. rezolučnom fonde, ktorý sa má použiť na vykrytie nákladov prípadnej finančnej krízy. Jozef Kollár (SaS) upozornil, že miera zaťaženia komerčných bánk bude šesťkrát vyššia ako priemer EÚ.
.lk  


Tomáš Bella/
Má dôvod na radosť, keďže po Slovensku a Slovinsku spustil spoločné spoplatnenie internetových stránok novín (a jedného rádia) v Poľsku. Pridala sa aj prestížna Gazeta Wyborcza a projekt Piano má tak šancu ukázať, či je vhodné aj pre veľký mediálny trh.

Tomáš Malatinský/
Minister hospodárstva sa postavil na stranu zamestnávateľov, ktorým by zmeny v Zákonníku práce obmedzili flexibilitu v zamestnávaní. Odbory presadzujú väčšie náklady firiem pri prepúšťaní zamestnancov, Malatinský nie je za.

Pavol Frešo/
Dočkal sa kritiky aj medzi vlastnými straníkmi za tlačovku, ktorú urobil v rómskej osade a obhajoval na nej uľahčenie búrania čiernych stavieb. Za populizmus to označila aj jeho konkurentka z predsedníckych volieb Lucia Žitňanská.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite