Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA VARIŤ: Fajnová kuchyňa pre každého
Sous-vide je kuchárska metóda, pri ktorej sa dlhým pomalým varením pripravujú potraviny vo vzduchotesnom obale vo vodnom kúpeli pri nízkej teplote cca 60 °C. Zachovajú si tak prirodzenú chuť a textúru. Problémom tejto metódy je, že teplota musí byť konštantná, nesmie mať výkyvy, preto sú prístroje na sous-vide šialene drahé a môžu si ich dovoliť iba profesionálni kuchári. Dvaja šikovní dizajnéri Q a Abe teraz prišli s jednoduchým prístrojom Nomiku, ktorý vyzerá, ako ponorný mixér, dá sa ponoriť do akéhokoľvek hrnca s vodou, a čo je najdôležitejšie, nemal by stáť viac ako 300 dolárov. Predstavili ho cez portál Kikstarter, kde sa môže každý človek stať s minimálnym vkladom investorom pre realizáciu podobných šikovných projektov.

TREBA SA NAPARIŤ: Prístroj pre unavené oči
Po dlhom pracovnom či študijnom dni, ktorý dnes mnoho ľudí musí tráviť pred monitorom počítača, sú oči unavené, suché a začervenané. Oční lekári odporúčajú rôzne umelé slzy v podobe očných kvapiek. Na portáloch, venujúcich sa technickým novinkám, sa teraz začalo písať o novom výrobku Este ES-SW50 od firmy Panasonic. Je to vlastne taká mohutnejšia maska na oči, ktorá oči jemne zavlhčí vodnou parou. Dobíjacie batérie vydržia bežať cca 12 minút, to však bohato stačí, aby boli oči znovu príjemne vlhké a oddýchnuté. Dobrá správa pre unavené oči je, že prístroj Este v bielej, ružovej a striebornej farbe by sa mal dostať do predaja už v septembri tohto roku, horšia správa je, že sa asi bude predávať iba v Japonsku.  

TREBA BYŤ V SUCHU: V nepremokavej košeli
Džentlmen by mal zostať perfektne upravený v každom počasí. Vďaka firme Outlier sa teraz môže pokojne prechádzať v elegantnej bavlnenej košeli na daždi a zostať suchý a vyžehlený, nemusí sa zahaľovať do nevzľadných a nepriedušných pršiplášťov. Supermarine Rain Shirt je priedušná, extrémne vodeodolná a absolútne vetrom neprefúkateľná. Vyrobená je zo 100 % bavlny technológiou, ktorú vymysleli Briti pre svojich pilotov ešte počas II. svetovej vojny, aby prežili zostrelenie nad morom, neskôr ju používali aj pri prieskume Antarktídy. Súčasné košele sú vylepšené, na ich odolnosť proti vode nie je použitý vosk, tajomstvo spočíva v špeciálnom tkaní do väzby, ktorá sa vo vlhku rozpína. Už je len otázka, čo so suchou košeľou, keď premoknú do nitky nohy?

TREBA JAZDIŤ: Preteky koní aj automobilov
V Bratislave na petržalskom závodisku sa od štvrtka do nedele budú konať medzinárodné konské preteky. Už 47. ročník Grand Prix je najstaršie skokové jazdecké podujatie u nás. Pokiaľ netrváte na špeciálnom zaobchádzaní a občerstvení, nemusíte si kupovať ani VIP vstupenku, vstup pre verejnosť je zdarma. V Dobšinej sa bude cez víkend pretekať tiež, kone však budú len pod kapotou automobilov, a nebude sa skákať na rovinke, ale jazdiť do poriadneho kopca – XXIX. ročník Dobšinského kopca sa koná, ako inak, pod záštitou nášho prezidenta a organizátori pripravili pre divákov rôzne atrakcie. Nielen Rytmusa a Daru, ale aj možnosť návštevy depa, bezpečné sledovanie pretekov z bezprostrednej vzdialenosti alebo na veľkoplošných obrazovkách, zobrazujúcich aktuálne dianie na trati, ktorá je kompletne nanovo vyasfaltovaná.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite