Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bernard a Geert

.daniel Johnson .časopis .klub

Každý piaty človek na svete je moslim. Táto pätina si vynucuje našu pozornosť. Občas kvôli rope, ale častejšie pre hrozby a niekedy v súvislosti s násilím. Dvaja ľudia, ktorí v posledných rokoch zmenili to, ako sa dnes pozeráme na islam, práve napísali svoje pamäti. Bernard Lewis a Geert Wilders by len sotva mohli byť odlišnejší, ako sú. Lewis má 96 rokov, dvojnásobok Wildersovho veku.

Profesijne je Lewis prominentným anglo-americkým akademikom, Wilders provokatívnym holandským politikom. Lewis strávil celý svoj život štúdiom islamu, ktorý spoznával ako náboženský a kultúrny fenomén, zatiaľ čo Wilders venoval svoju krátku kariéru tomu, aby s islamom ako s politickou ideológiou bojoval.
Lewis a Wilders však majú jednu vec spoločnú. Obidvaja zažili to, že boli marginalizovaní, ostrakizovaní a dokonca démonizovaní. Lewis vo svojich pamätiach opisuje, ako ho médiá a mnohí jeho profesionálni kolegovia vinili za rozhodnutie prezidenta Busha napadnúť v roku 2003 Irak. Lewis pritom s týmto rozhodnutím nesúhlasil. Jedna vec je však istá. Americká politika po septembri 2011 ťažila z toho, že mohla situáciu v regióne konzultovať s mužom, britským Židom, ktorý tento región osobne spoznal ešte pred druhou svetovou vojnou a ktorý sa aj medzi mnohými moslimami tešil uznaniu za svoju erudíciu.
Geert Wilders a jeho rodina žili v ohrození smrti od momentu, keď bol pred ôsmimi rokmi na amsterdamskej ulici zavraždený Theo van Gogh. Wilders obetoval vlastnú slobodu tým, ako prirovnal Korán ku knihe Mein Kampf a islam nazval totalitnou ideológiou, ktorá je rovnako nebezpečná ako nacizmus a komunizmus. Zároveň tým však nútil svojich spoluobčanov, aby si vybrali, či chcú, alebo nechcú brániť slobodu slova v svojej krajine.
Ako hovorí Lewis, moslimovia pred slobodou uprednostňujú spravodlivosť. Ale spravodlivosť si vyžaduje, aby sme počúvali aj tých, čo nám chcú povedať niečo, čo sa nám nepáči. Ako napríklad jedného orientalistu či holandského politika.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite