Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na čakačke

.roman Mužik .časopis .týždeň v ekonomike

Máte zdravotný problém a lekár vám povedal, že musíte čakať na „čakacej listine“? Chcete vedieť, koľko pacientov okrem vás ešte čaká, ako dlho asi budete čakať alebo či čakacia lehota závisí od vašej poisťovne?

Na čakacej listine sa môžete ocitnúť, ak váš zdravotný stav nevyžaduje akútne poskytnutie zdravotnej starostlivosti a ktorej odklad vám nezhorší zdravotný stav a neohrozí váš život. Patria sem choroby oka, obehovej sústavy, svalovej a kostrovej sústavy, rádiologické vyšetrenie – mamogram, vrodené chyby a deformácie či tyreotoxikóza. V súčasnosti je na čakacích listinách evidovaných okolo 20 000 pacientov, pričom najviac pacientov-čakateľov trpí degeneratívnym ochorením bedrového a kolenného kĺbu, tzv. koxartrózou a gonartrózou a šedým zákalom – kataraktou. Pacientov s gonartrózou a koxartrózou dokopy čaká viac ako 12 000 a pacientov so šedým zákalom je vyše 3 000.

.ako dlho sa čaká?
Pri čakacích listinách platí, že nie je poisťovňa ako poisťovňa. Najviac poistencov na čakacích listinách, vzhľadom na veľkosť poistného kmeňa, má Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Najmenej má zdravotná poisťovňa Union. Tomuto pomeru zodpovedá aj dĺžka čakacej lehoty.
Na totálnu endoprotézu (TEP) bedrového alebo kolenného kĺbu sa u nás v priemere čaká približne 15 mesiacov.  Na TEP kolenného kĺbu najdlhšie čakajú poistenci VšZP, a to 548 dní. Najkratšie čakajú poistenci zdravotnej poisťovne Union, 392 dní. Podobne sú na tom aj pacienti, čakajúci na TEP bedrového kĺbu. Najdlhšie čakajú poistenci VšZP – 518 dní a najkratšie poistenci zdravotnej poisťovne Union – 407 dní. Na operáciu katarakty sa čaká približne 3 mesiace, bez ohľadu na zdravotnú poisťovňu. Celkovo najkratšie čakacie lehoty má opäť zdravotná poisťovňa Union.
Ak váhate, či pôjdete so svojím problémom za lekárom teraz, alebo v budúcnosti, keď bude pacientov na „čakačkách“ menej a bude sa čakať kratší čas, mali by ste svoje rozhodnutie zvážiť.  Za posledný rok a pol sa celkový počet pacientov zaradených do čakacích listín približne strojnásobil a tento počet neustále rastie. Čo sa dĺžky čakacej lehoty týka, tak čakacia lehota na TEP bedrového kĺbu sa od roku 2008 predĺžila v priemere takmer o pätinu, z 378 na 446 dní. Pri operácii katarakty sa predĺžila v priemere takmer o polovicu, zo 60 na 87 dní. Znamená to, že na potrebnú operáciu choďte čím skôr, lebo ak sa v systéme nič nezmení, na určité výkony si onedlho počkáte aj 5 až 7 rokov (pokiaľ sa ich vôbec dožijete).

.kde sa čaká?
Čo sa výberu nemocnice týka, je nutné dobre zvážiť, kde sa človek nechá operovať. Medzi jednotlivými poskytovateľmi je totiž rozdiel aj niekoľko rokov. Ak by ste chceli mať TEP kolenného kĺbu operovanú napríklad vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne a Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove,  počkáte si približne 3 roky. Ak ste poistencom VšZP, v bratislavskom Ružinove si na tento zákrok počkáte aj štyri a pol roka. V tom istom meste, ale v súkromnej klinike, vás budú operovať už do 3 týždňov. Tam však treba rátať s poplatkami, ktoré na slovenské pomery nie sú najnižšie.
Čakacie lehoty u jednotlivých poskytovateľov na TEP bedrového kĺbu sa veľmi výrazne neodlišujú od čakacích lehôt na TEP-ku kolena. Kto chce ísť na operáciu čím skôr,  veľmi priaznivé čísla vykazuje Nemocnica s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce, a. s., Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach a NsP Považská Bystrica, kde sa operácie dočkáte už do 3 mesiacov.
Relatívne krátke čakacie lehoty môžu byť v rôznych nemocniciach. Vo veľkej nemocnici, ktorej zriaďovateľ je štát (Univerzitka v Košiciach) alebo v menších, ktoré sú v rukách samosprávneho kraja (NsP Považská Bystrica), prípadne súkromnej spoločnosti (NsP v Michalovciach, člen skupiny Svet zdravia).  Naopak, celkovo najdlhšie lehoty na TEP bedrového a kolenného kĺbu sú vo fakultných nemocniciach, do ktorých by ste sa hrnúť nemali.
Čakacia lehota na operáciu šedého zákalu je oproti čakaniu na totálnu endoprotózu niekoľkonásobne nižšia. Najdlhšie si počkáte napríklad v nemocnici v Topoľčanoch, Univerzitnej nemocnici v Martine a Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove – približne 7 až 7,5 mesiaca.  Najskôr, a to už do jedného mesiaca od nahlásenia, môžete byť operovaný vo viacerých súkromných spoločnostiach, ale aj univerzitných nemocniciach v Košiciach a v bratislavskej Petržalke alebo vo všeobecnej  nemocnici v Rimavskej Sobote a NsP v Trebišove. Pri operácii katarakty nezabudnite na poplatky, ktoré sa v priemere pohybujú v rozmedzí 70 až 200 eur, bez ktorých sa v súkromných klinikách a niektorých neštátnych nemocniciach nezaobídete.     
Ak sa vám dĺžka čakacej lehoty vo vašej nemocnici zdá pridlhá, pokojne si môžete vybrať inú. Ak sa vám zdá prikrátka, tešte sa!

Autor je analytik Health Policy Institute. Analýza nedostupnosti zdravotných služieb, meraná čakacími listinami, sa nachádza na webstránke www.hpi.sk. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite