Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Kalouskovo zlyhanie
Vládu českého premiéra Petra Nečasa stíha jeden problém za druhým. Od zbavenia sa imunity prominentného poslanca opozičnej ČSSD a hajtmana Davida Ratha síce uplynul len mesiac času, médiá však už odvtedy stihli riešiť dve veľké kauzy. Tou prvou bolo obvinenie bývalej ministerky obrany Vlasty Parkanovej, dnes vládnej poslankyne za TOP09. Polícia ju totiž považuje za podozrivú z nezákonného konania v súvislosti s nákupom armádnych lietadiel CASA. Tie mali byť pri nákupe predražené o takmer 26 miliónov eur. TOP09 svoju političku bránilo, že nesie iba politickú zodpovednosť, keďže podmienky nákupu dohodli jej podriadení a o nákupe rozhodla kolektívne celá vláda. Strana Karla Schwarzenberga protestovala, ale snemovňa ju 11. júla poslaneckej imunity zbavila.
Kauza ešte nestihla vychladnúť a už ju posunul ďalej minister financií Miroslav Kalousek (tiež TOP09),  ktorý vyvolal mediálny škandál svojím telefonátom policajnému prezidentovi Petrovi Lessymu, ktorému sa sťažoval na postup polície pri vyšetrovaní korupčnej kauzy. Spor okamžite využila opozičná ČSSD, bol zvolaný bezpečnosný výbor parlamentu, kde sa spor riešil. Kalousek, ktorý v minulosti tiež pôsobil na ministerstve obrany, sa bránil, že s Lessym hovoril o policajnom vozovom parku. Policajný prezident Lessy jeho slová odmietol a upozorňuje, že Kalousek svojimi slovami zvyšuje spoločenský tlak na vyšetrovateľov kauzy CASA, čo môže mať neblahé následky pre budúcnosť.  
Viacero osobností, od bývalej sudkyne Ústavného súdu Elišky Wagnerovej po režiséra Jana Hřebejka Kalouskovo správanie verejne kritizuje a vyzýva premiéra Nečasa, aby ministra financií za neprimeraný zásah do nezávislosti polície odvolal. Opozičná ČSSD považuje správanie ministra Kalouska za neprimerané a keďže premiér nereaguje, ČSSD chce vyvolať v poradí už štvrté vyjadrenie nedôvery vláde, ktoré by sa malo uskutočniť v priebehu tohto týždňa.
Hoci všetky kauzy, od obvinenia poslanca Ratha cez obvinenie poslankyne Parkanovej až po kritiku postupu ministra Kalouska demonštrujú zvýšenú ochotu českej polície bojovať s korupciou, intenzita politických škandálov zároveň ohrozuje českú politiku. Korupčné kauzy potápajú nové strany (Veci verejné, TOP09), ale súčasne ohrozujú aj zabehnuté strany.
.jd

Pod tlakom

Angela Merkelová má problém. Za trvalý euroval síce hlasovali potrebné dve tretiny poslancov Bundestagu, ale iba menšina jej koalície. Proti bola CSU, 16 poslancov CDU a 10 z FDP. Ústavný súd navyše zakázal prezidentovi zákon podpísať a bude posudzovať ústavnosť eurovalu. Prezident Joachim Gauck vyhlásil, že kancelárka musí lepšie vysvetľovať svoju europolitiku.
.jd

Španieli škrtajú

Španielsky premiér Mariano Rajoy oznámil, že jeho vláda do konca roku 2014 prijme opatrenia, ktoré ušetria ďalších 65 miliárd eur. Chce to dosiahnuť kombináciou škrtov a šetrenia. „Nemôžeme si vyberať. Sľúbil som, že budem dane znižovať, ale musím ich zvyšovať. Zmenili sa podmienky a ja sa tomu musím prispôsobiť,“ vyhlásil premiér. Verejnosť reagovala ďalšími protestmi.
.jd

Grécko na predaj

Zadlžené Grécko nedokáže viac šetriť, preto sa chystá na privatizáciu. Do roku 2015 by si mal grécky rozpočet polepšiť takmer o 20 miliárd eur. Na predaj sú pláže na ostrove Rhodos, pozemky na Korfu, prístavy, lodenice, vodárne, kasína či viaceré regionálne letiská. Proces však ide príliš pomaly, tento rok sa stihne privatizovať zrejme iba štátna lotéria a reality v Aténach.
.jd

Ďalší Viktor

Rumunsko zažíva vybičovaný konflikt medzi postkomunistickým premiérom Viktorom Pontom a prezidentom Traianom Basescom. Ponta vládne silnou rukou a zbavuje sa každej opozície a kritiky, z funkcie vyhodil ombudsmana a hrozil tým aj ústavným sudcom. Tí v spore o odvolanie  prezidenta nakoniec rozhodli, že referendum bude, musí sa však na ňom zúčastniť viac ako 50 percent voličov.
.jd

Nový spojenec

Prezident Hámid Karzaj získaval minulý týždeň dôležitú podporu. Najskôr prezident Barack Obama nazval Afganistan významným spojencom USA popri štátoch NATO, čím sa krajina dostala do spoločnosti Izraela, Egyptu, Japonska či Južnej Kórey, ktoré sa tešia nadštandardnej spolupráci s USA. Neskôr v Tokiu západné krajiny prisľúbili, že počas najbližších štyroch rokov darujú na pomoc Afganistanu 16 miliárd dolárov. Vojská NATO opustia krajinu v roku 2014.
.jd
 

Recep Tayyip Erdogan/
Zdá sa, že konflikt medzi Tureckom a Sýriou sa po zostrelení tureckej stíhačky upojil. NATO sa svojho člena zastalo, odmietlo však vojenské riešenie. Dôležitú rolu v upokojení situácie hrá najmä Rusko, kde sa uskutočnilo už aj rokovanie sýrskej opozície.

John Roberts/
Šéf amerického ústavného súdu hlasoval s liberálnejšími kolegami a väčšinou 5:4 rozhodli, že zdravotná reforma prezidenta Obamu je v súlade s ústavou.  Podľa Robertsa, ktorý napísal zdôvodnenie, ide o realizáciu práva Kongresu zdaňovať a  schvaľovať zákony.

Demetris Christofias/
Cyprus je síce už piata krajina eurozóny, ktora volá o pomoc pred bankrotom, má však aj šťastie v nešťastí. Nie je ním bývalý komunista na čele štátu, ktorý sa otvára Rusom, ale zemný plyn na dne mora, ktorý by mal zásobovať Európu už v roku 2017.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite