Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Prečo odvolali Bezáka?
Už dva týždne si kladie časť verejnosti túto otázku, na ktorú zatiaľ neexistuje jasná odpoveď, len rôzne špekulácie. Nespokojní ľudia vyjadrili bývalému trnavskému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi solidaritu aj minulý utorok v Bratislave, kde ho počas dvojhodinového koncertu na Hlavnom námestí podporili stovky ľudí. „Rešpektujeme stopercentne rozhodnutie Svätého Otca, určite sa mu podvoľujeme, ale nedá nám mlčať. Sme ovečky, poslušné ovečky, ale nie sme stádo,“ vyhlásil spoluorganizátor Marián Pavlovič. Organizátori vyzvali slovenských biskupov, aby sa postavili za svojho kolegu a trnavskí aktivisti ďalej zbierali podpisy pod petíciu, ktorá žiada vysvetliť dôvody Bezákovho odvolania.
Na protesty verejnosti zareagovala apoštolská nunciatúra, teda veľvyslanectvo Vatikánu, ktorá opísala formálne stránky procesu vedúceho k odvolaniu. Takisto vyjadrila „hlbokú ľútosť“ nad skutočnosťou, že Bezák predčasným zverejnením správy o svojom odchode porušil pápežské tajomstvo. Stanovisko vydala aj Konferencia biskupov Slovenska, podľa ktorej Svätá Stolica „v záujme ochrániť osoby, zainteresované vo vyšetrovaní a vzhľadom na rešpektovanie pastiera diecézy zvyčajne nezverejňuje obsah, ktorý bol dôvodom konečného rozhodnutia Svätého Otca. Princíp práva na dôvernosť získaných informácií treba stále dodržiavať. To však neznamená, že tieto dôvody nie sú známe zainteresovaným osobám.“ Biskupi tým nepriamo spochybnili tvrdenie Róberta Bezáka, že nepozná dôvody svojho odvolania.
Do vášnivej polemiky sa zapojil aj bývalý minister vnútra Vladimír Palko. Ten na blogu .týždňa napísal: „Poslušný pápežovi som sa pri premýšľaní o kauze Bezák snažil používať rozum. Nech som premýšľal akokoľvek, vždy som skončil pri tom istom. Že Bezák síce nie je bezchybný, ale za to, za čo bol kritizovaný (i mnou), sa jednoducho v praxi katolíckej cirkvi takýmto bezprecedentným spôsobom neodvoláva z postu arcibiskupa.“ Palko ďalej uviedol, že na základe informácií, ktoré získal a nemôže ich zverejniť, si myslí, že Bezák nebol odvolaný pre skutočné prešľapy, ale pre intrigy zo strany ľudí, ktorí mu nepriali a prízemne ho ohovorili.
Náš časopis pokračuje v skúmaní dôvodov, ktoré mohli viesť k odvolaniu Róberta Bezáka. Nové zistenia uverejníme v budúcom vydaní .týždňa.
.mh

Šéf opery

Nový šéf  SND Marián Chudovský urobil prvú personálnu zmenu – vo funkcii riaditeľa Opery SND končí Peter Dvorský a nahradí ho rakúsky dirigent Friedrich Haider. Dvorský naďalej v divadle ostáva, aby dokončil projekty, ktoré sú rozpracované. Haider pravidelne hosťoval v SND a vidí v súbore veľký potenciál. Očakáva sa aj výmena šéfa Činohry a Baletu SND.
.eč, SITA

Sestry prehrali

Ústavný súd pozastavil účinnosť zákona o zvýšení platov sestier. Vyhovel tak žiadosti Generálnej prokuratúry, ktorá žiadala o preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Podnet na prokuratúru podala Slovenská lekárska komora a prokuratúra súhlasila s názorom, že je to nesystémové riešenie. S tým sa stotožnil aj Ústavný súd.
.eč, SITA
     
Proti Bobákovi

Pred Ústavom pamäti národa bol protest proti prijatiu historika Jána Bobáka do ÚPN. Je to bývalý pracovník Ústavu marxizmu a leninizmu, člen komunistickej strany, potom pracovník Matice slovenskej. Proti Bobákovi sa na petíciu podpisovali aj niektorí súčasní zamestnanci ÚPN. Zaujímavé je, že pred časom ÚPN prepúšťal – a teraz má miesto pre kontroverzného Bobáka.
.eč

Sľub

Členovia slovenskej výpravy na letnú olympiádu v Londýne zložili minulý týždeň v prítomnosti prezidenta Gašparoviča slávnostný sľub. Predniesli ho strelkyňa Danka Barteková a rýchlostný kanoista Erik Vlček. Slovenská výprava má zatiaľ 46 športovcov, ktorí splnili olympijský limit. Šancu ešte majú traja atléti. Vlajkonosičom na slávnostnom ceremoniáli bude strelec Jozef Gӧnci.
.jm

Predražené poistky

Minister obrany Martin Glváč kritizoval zmluvu na poistenie armádnych vozidiel, ktorú ministerskí úradníci podpísali krátko po voľbách v čase, keď ešte rezortu šéfovala Iveta Radičová. Zbytočne sa vraj minuli štyri milióny eur. Minister považuje tender za megaškandál. Radičová politickú zodpovednosť odmieta, keďže podpísala rozkaz ministra nepodpisovať zmluvy. Víťazná poisťovňa sa tiež bráni, že poistenie vojenských áut je drahšie ako bežných.  
.lk


Miloš Klátik/
Súčasný generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania bol opäť zvolený do tejto funkcie. Získal takmer 15-tisíc hlasov veriacich, zatiaľ čo jeho protikandidát Boris Mišina len niečo viac ako šesťtisíc hlasov.  Za nového generálneho dozorcu bol zvolený Imrich Lukáč.

Karol Mello/
Bol zatknutý na ostrove Belize minulú stredu. Mella zatkli v rámci akcie Infrared, a paradoxne, zatknutý bol pre porušenie imigračných zákonov. Minister vnútra zvažuje, že pošle po Mella vládny špeciál. Len aby ho potom nejaký sudca nepustil zase na slobodu.

Pavol Frešo/
Návrh zákona z dielne SDKÚ-DS má obmedziť šírenie čiernych stavieb po 1. októbri. Mechanizmus búrania sa má viac zautomatizovať. Pavol Frešo a Ľudovít Kaník ho predstavili na brífingu v Plaveckom Štvrtku. Návrh sa stretol s vlnou odporu, najmä v mimovládnej sfére.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite