Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedna poisťovňa?

.peter Pažitný .časopis

Robert Fico si myslí, že štát by mohol odkúpiť podiely súkromných zdravotných poisťovní a vytvoriť tak systém jednej, štátnej zdravotnej poisťovne. Predstavme si teda na chvíľu, aké by to bolo, mať na Slovensku jednu poisťovňu. Z trhu zdravotného poistenia by zmizla rôznorodosť a inovácie, ktoré sa postupne pokúšajú zaviesť práve súkromné poisťovne.

Ak by bola len jedna štátna poisťovňa, poistenci Dôvery by na operáciu kolenného kĺbu čakali o 5 mesiacov viac ako dnes. Poistenci Unionu by na operáciu bedrového kĺbu čakali o 4 mesiace viac, ako čakajú dnes. Podľa údajov Úradu pre dohľad najväčší nárast poistencov na čakacích listinách za posledného pol roka zaznamenala práve Všeobecná zdravotná poisťovňa, a to o viac ako 110 percent. Ak tu bude len jedna poisťovňa, ktorá bude rozhodovať o 4 mld. eur ročne, tak rokovacia pozícia poskytovateľov sa výrazne zhorší. Podobne ako v rokoch 2007 až 2010 vznikne dvojrýchlostné zdravotníctvo, pričom protežované subjekty budú mať vysoké nárasty zdrojov a tie bez protekcie budú finančne diskriminované. Nebude dôvod zaviesť DRG ako spravodlivejší systém odmeňovania nemocníc, lebo jednoducho nebude potrebný. Dokonca môže vzniknúť tlak na nepriateľské prevzatie poskytovateľov pod zámienkou, že ak nepodpíšu predaj celku alebo časti ich firmy, tak nebudú mať zmluvu so štátnou poisťovňou.
Veľká časť lekárov dnes úplne mylne vníma zdravotné poisťovne ako zbytočný medzičlánok medzi nimi a peniazmi. Podľa ich logiky by zrušenie poisťovní prinieslo do systému viac peňazí. A vôbec, zdravotné poistenie by malo byť zrušené a celé zdravotníctvo by malo byť financované z daní. Nemocnice by mali dostávať peniaze priamo zo štátneho rozpočtu a rozhodovať o nich by mal minister. A všetky nemocnice by mali byť štátne. A reťazce lekární by mali byť zakázané. A všetci lekári by mali byť povinne v komore a v lekárskych odboroch. A ministrom zdravotníctva by mal byť lekár, najlepšie bývalý predseda lekárskej komory a odborár. Vtedy vraj budú mať lekári konečne vyššie platy a počet prihlášok na lekársku fakultu stúpne medziročne o 15 percent.
Že si vymýšľam? Nie, iba sledujem signály jedného z možných scenárov vývoja slovenského zdravotníctva. Sformulovali sme ich minulý rok. A tento sa volá „lekári diktujú“. Nie je v ňom miesto pre pacienta ako klienta a spotrebiteľa a nie je v ňom motivácia na vyššiu kvalitu a efektivitu.

Autor je výkonný riaditeľ Health Policy Institute
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite