Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Otrokárstvo v Amerike prekvitalo, aby upíri mali čo jesť. Žiadna pracovná sila zadarmo, ale strava. Abrahamovi Lincolnovi to došlo ako jednému z prvých, preto prestal upírov loviť a vrhol sa na politiku. Hľadal systémové riešenie. Popkultúra funguje cez módne vlny. Vždy ide o to, prísť s niečím, čo ľudí zaujme, a potom to vycicať do sucha a ešte ďalej, cicať tak dlho, až kým nevyjde špik. Nechutí každému, ale v zásade ide o labužnícku záležitosť. Volá sa to mashup.

Poznáme to z hudby, keď spolu znejú povedzme Beatles a Bob Marley, počujú to i ľudia, ktorí ani o jednom, ani o druhom nevedie nič viac, len poznajú hity od oboch. Lenže mashup je fascinujúci aj keď sa ponoríme hlbšie, respektíve, keď sa zriekneme povrchu.
Literárny mashup je spojenie dvoch zdanlivo kontrastných, proti sebe stojacich štýlov, tém alebo žánrov, v ktorých jedna časť akoby reprezentovala vysoké a tá druhá nízke. Napríklad i u nás vydaný mashup román Pýcha a predsudok a zombiovia Jane Austenovej a Setha Grahame-Smitha. Takmer sa nepredáva, komercia z neho trčí na prvý pohľad, lacná senzácia. Pritom je to vtipné a funguje to fantasticky, len treba čitateľa, ktorý pozná aj Austenovú, aj zombie folklór a dávno už rezignoval na akési vonkajšie mantinely. Zombíci v Pýche a predsudku sú rozkošní preto, že tam majú miesto. Zdalo by sa, že nie, ale majú, a ten druhý autor, vedľa Austinovej akoby menej dôležitý, ho našiel a dosadil ich tam. Veľká zábava, veľmi sofistikované a vôbec nie bez účelu.
Abraham Lincoln: Lovec upírov, ktorý sa dá práve vidieť v našich kinách, je filmová adaptácia literárneho mashupu kodifikovaného životopisu historickej osobnosti Abrahama Lincolna a upírčiny. Prvý plán – nekonečná blbosť. Druhý, fantastická hračka pre znalcov jedného i druhého. Veľa ich nebude, ale azda sa aspoň nejakí nájdu, lebo mashupy potrebujú úspech. V zálohe čakajú omnoho bizarnejšie kúsky. Queen Victoria: Demon Hunter (praktické aplikovanie ideí racionalizmu vo viktoriánskej Británii), Move under ground (Jack Kerouac a Lovecraftov mýtus Cthulu) či Android Karenina (Dostojevský a steampunk). Nech nám to vzdelanie ešte aspoň na čosi slúži.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite