Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hommage à Bach

.daniel Johnson .časopis .klub

Dostalo sa mi výnimočného privilégia, počúvať Bacha v jeho vlastnom kostole Thomaskirche v Lipsku. Prežil tu 27 zo 65 rokov, bol tu kantorom a riaditeľom tunajšej hudobnej školy. Konal sa tu totiž festival Bachovej hudby a tento rok bol venovaný slobode. Lipsko bolo prvé miesto, kde v roku 1989 začali demonštrácie, ktoré vyvrcholili pádom berlínskeho múru. Protestujúci sa vtedy zhromaždili najskôr pri Nikolaikirche, druhom veľkom lipskom kostole, kde Bach prvýkrát predviedol svoje Pašie svätého Jána.

Bach oslovuje ľudí rôznej doby a rôzneho pôvodu. Bolo preto dobré, že na kolokviu sa zúčastnilo 16 rôznych ľudí z celého sveta, od filozofov, spisovateľov, hudobníkov, muzikológov cez archeológa po dominikánskeho mnícha a luteránskeho pastora. Vďaka tomu sme v diskusii obsiahli celú šírku dedičstva západnej civilizácie.
Recitál, vedený veľkým holandským majstrom Jacquesom van Oortmerssenom, ktorý sme si v Thomaskirche vypočuli, bol zložený z tých najlepších Bachových diel, zakončený fantastickým Preludiom a fugou g mol. Pocítili sme nekonečnú vzdialenosť medzi majstrom a jeho nasledovníkmi. Bach bol tak blízko k svätosti, ako mu to Luther len dovolil. Lipsko je plné pôct svojmu majstrovi, najhoršia z nich je obrovská bronzová socha postavená pred sto rokmi pre Kostolom svätého Tomáša. Je pompézna a impozantná, typický prejav imperiálneho Nemecka. Len pár metrov odtiaľ, pod starobylým stromom, stojí úplne iná a omnoho elegantnejšia socha venovaná Bachovi. Pochádza z roku 1843 a jej zhotovenie objednal muž, ktorý urobil pre oživenie Bacha v období romantizmu viac, než kto iný. Bol to samozrejme Felix Mendelssohn. Nacisti sa ho snažili z kánonu nemeckej hudby vymazať, ale nedovolili si zničiť prvú zo všetkých Bachových sôch. Je dekorovaná anjelmi, z ktorých jeden hrá na organ. Krásny a dokonalý výjav. A dojímavé vyjadrenie židovskej lásky k nemeckej kultúre. Lásky, ktorá chcela pozdvihnúť kultúru, ale bola odsúdená na to, že zostane neopätovaná.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite