Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Keď Homer Simpson zomrie, budem roniť reálne slzy. Aj Sheldonovi z Teórie veľkého tresku prajem čosi podobné, rýchlu, bezbolestnú smrť. Tiež budem skutočne trúchliť, aj keď viem, že Sheldona rovnako ako Homera a zástup ďalších dokáže z popkultúrneho kolotoča vyslobodiť iba smrť. Raz naisto skončia, ale až vtedy, keď to bude väčšine ich diváctva jedno a nikto už slzu nevyroní. Len hŕstka verných fanúšikov, ktorá tak, ako stála pri ich zrode, bude pietne stáť pri ich konci. Mainstreamu už budú ľahostajní, hoci teraz robia všetko preto, aby sa práve jemu páčili, aby on ich miloval.

V krátkom časovom rozpätí vyšli v českých prekladoch dve knižky o Teórii veľkého tresku, obe za veľa nestoja. Také plytké redundantné omieľanie vecí, ktoré fanúšik vie, a tí, čo nevedia, zistili by si sami, keby chceli. Lenže peniaze sú zmyslom, a čo je horšie, nikdy ich nie je dosť, a tak si nejakí ľudia sadli a napísali banálne a zbytočné knihy o práve populárnom seriáli. Momentálne jednom z najpopulárnejších. Lebo google a wikipedia, skutočné studnice dnešného poznania, nie sú prístupné každému, iba hŕstke gramotných. Akurát to ma mätie, že ide o knihy písaného slova, nie obrázkov, takže ich autori museli aspoň predpokladať, že potenciálni kupci tých knižiek budú vedieť čítať. Hmmm, záhada.
Nie, žiadna záhada, mainstream je ľahostajný, pohodlný, bez pamäti, primitív, hlupák, ktorý sa nestáva bystrejším iba preto, že ho zapĺňajú bystré veci. Naopak, jeho tendenciou je tie bystré veci prerobiť na svoj obraz. A potom už bystré nie sú.
Preto väčšina fanúšikov praje svojím milovaným hrdinom smrť. Koniec taký definitívny, že sa nedá pokračovať, a ak sa dá, tak to bude len a iba na smiech. Do kín sa blíži ďalší Batman režírovaný Christopherom Nolanom, dva predchádzajúce filmy žáner posunuli, zo superhrdinských exhibícií dokázali urobiť drámy hodné existenciálneho výkladu. V tom treťom, dúfame, bude mať Christopher Nolan dosť odvahy a sily na to, aby Batmanovi urobil to, čo si teraz, na vrchole popularity, môže dovoliť urobiť iba Batmanov skutočný fanúšik. Zabiť ho! Lebo keď nie, kupci z neho urobia ďalšiu komoditu.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite