Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Koleják: Delfíny ma vyhodili z konceptu

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Autor našich článkov o dobrom jedle, Jozef Koleják, sa živí písaním scenárov pre televíziu. Dúfa, že čoskoro bude môcť povedať, že aj pre film. Na VŠMU prednáša Dejiny divadelnej réžie a učiť ho baví.

Ochotníčim
Divadlo robím iba ako koníček s ochotníkmi v Púchove. Adaptujeme rozprávky, nepracujeme veľmi so slovom – to nie je silná stránka ochotníkov. Ideme na to znakovejšie, výtvarnejšie. Porotcovia na súťažiach potom majú pocit, že deti tomu nerozumejú, no častejšie sa nám stáva, že deti dej vysvetľujú nechápavým rodičom. Pravidelne dostávame otázku: pre akú vekovú kategóriu detí to máte určené? Ja neviem, ja som dieťa furt.

Hliviem
Som lenivý a myslím, že keby sme boli takí všetci, máme sa lepšie. Lenivosť – základ pokroku. Nesnažím sa ju prekonávať, ale využiť vo svoj prospech. Výhodou slobodného povolania je, že môžem hlivieť, kedy chcem, nemusím sa skrývať. Ležím, browsujem, čítam hovadiny. Internet mám namiesto tých výborných almanachov pre gazdinky, čo mala moja babka vždy odložené.

Varenie upokojuje
Žena hovorí, otvorme si reštauráciu, ja že hej, ale keď budem mať šesťdesiat. To už by nebol koníček, ale práca, a to nechcem. Varenie ma upokojuje. Tvorím, vznikne niečo príjemné a najmä, nikto mi to nedomrví, iba ak ja sám. Výsledok odráža len to, čo som do toho vložil. Najradšej varím jednoducho, s minimom námahy, ale s veľkým výsledným efektom. Bavia ma prekvapujúce skratky, rafinované pomôcky. Hliviem rád aj pri varení.

Nakupujem
Kto rád varí, rád aj nakupuje a hľadá suroviny. Možno sú drahšie, ale kto je kvalitné veci, nepotrebuje jesť kvantá. A kto vie variť, vie všetko lepšie zužitkovať. Okrem jedla rád nakupujem oblečenie. Vôbec k hmotnej kultúre mám akýsi silnejší a radostnejší vzťah. Dejiny obliekania, architektúry, dizajnu, to ma celkom baví. Na divadle som vždy mal radšej veci postavené na krásnej a rafinovanej scénografii ako na hereckom psychologickom realizme.

Plávam
Som dosť spoločenský, ale plávanie je chvíľa pre mňa, tam som sám, taká meditácia. Vďaka bratovi, ktorý je autista, som si minulé leto neplánovane zaplával s delfínmi. Je to terapia, podobná, ako s koňmi, len v bazéne s trojmetrovými plávajúcimi cicavcami. Sú veľmi citlivé na nálady a úzkostné prejavy, ktoré človek už na sebe ani nevníma. Niektorí tvrdia, že je to romantický blud, aj ja som tam šiel veľmi skeptický. Ale napokon to pomohlo aj mne, presmerovalo myšlienky. Tak ma tie delfíny vyhodili z konceptu, že som sa potom nevedel vrátiť späť k práci.

Som nestriedmy
Kedysi som bol podvyživené dieťa, bol som aj na stučňovacom tábore, kde sa mi podarilo po dvoch mesiacoch schudnúť ešte štyri kilá. Na vysokej škole som bol taký vychudnutý, že sa o mňa ľudia báli, mal som 65 kíl. Pritom nie som askéta, neviem si veci odriecť, bývam veľmi nestriedmy. Bol som strašný fajčiar, taký, čo nevie nikdy odmietnuť, tri škatuľky denne. Neviem, ako sa mi pred pár rokmi podarilo prestať. Potom som pribral a mal 104 kilo.

Neviem sa hnevať
Snažím sa všetko hneď vyriešiť, aj negatívne veci povedať narovinu a nedusiť to v sebe, lebo potom sa to vždy zašmodrchá a narastie to do takých rozmerov, že sa to už nedá zvládnuť. Robím v prostredí, kde je veľa takýchto dlho bublajúcich vecí. Zvládať sa to dá humorom alebo si to nepripúšťať. Alebo plávať. S delfínmi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite