Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako si užiť festival

.juraj Malíček .elena Akácsová .časopis .lifestyle

Pohoda, Detva, Víno a levanduľa, Terchovský buzogáň, Szigeth, Hontianska paráda, nech už sa chystáte toto leto stráviť víkend kdekoľvek pod otvoreným nebom v zhluku množstva ľudí, možno vám príde vhod pár tipov, ako to prežiť v zdraví.

Jasné, v prvom rade tam idete za kultúrou, na program, ktorý pre vás pripravili organizátori, či dokonca tam idete účinkovať. Nebudeme vám to vyhovárať a aj mame, frajerovi či šéfovi sa lepšie zdôvodňuje, že idete na Lou Reeda, Orbital, Arakain, Lúčnicu, Lucii Bílou alebo Terchovský symfonický orchester, ako len povedať, že si chcete prevetrať stan, resetnúť hlavu, stretnúť sa s priateľmi a či dokonca zbaliť nejakú letnú lásku. V každom prípade, keď už sme s tým programom začali a ak aj máte v programe presne zaškrtané mená, miesta a časy, aj tak sa na každom takomto podujatí vždy zvykne potvrdiť stará známa vec, že najväčšie prekvapenia a najväčšie hudobné zážitky sú dielom náhodného ponevierania sa areálom. Nielen preto, že pri ňom narazíte na oficiálny koncert skupiny, na ktorú by ste dobrovoľne v živote nešli, a zrazu objavíte hudbu svojho života. Na takýchto podujatiach sa zvyknú prihodiť improvizované koncerty, ktoré odpália náhodné zoskupenia účinkujúcich i hostí. Navyše, väčšina festivalov je multikultúrna a ak aj má v záhlaví názov hudobný, bude tam veľa programu nehudobného, napríklad divadlo, film, čítanie, výstavy, diskusie, ak má v záhlaví folklórny, môže vás prekvapiť súčasnými kapelami. Napokon, stan .týždňa na Pohode alebo vytváranie veľkého textilného obrazu z vecí, ktoré majú účastníci Pohody na sebe, je toho pekným príkladom. Preto prvá rada pre plnohodnotné prežitie akéhokoľvek open-air podujatia znie: Dajte šancu náhode!

.hygiena, ticho a cesta ku stanu
Aj keď taká Pohoda ponúka v areáli všetko, čo človek potrebuje na dôstojné prežitie vrátane splachovacích toaliet a spŕch s teplou vodou pre tých najfajnovejších, aj tam, nehovoriac o iných, menej vzorových podujatich, je dobré mať so sebou papierové vreckovky, suché aj vlhčené. Dbajte na blaho tela, obuv, pokrývku hlavy, oblečenie či vyzlečenie podľa vonkajšej teploty a počasia, opaľovacie krémy, tabletky tlmacie bolesť, náplaste na drobné ranky a odreniny, štuple do uší či malý batoh namiesto tašky cez plece. To všetko môžu byť drobné detaily, ktoré rozhodnú o tom, či bude festival radosťou, alebo utrpením.
Ak sa rozhodnete prespať v stane, najdôležitejšou zásadou starých festivalových harcovníkov je: skúste sa k nemu vždy najprv vrátiť ešte za svetla. Stanové mestečko napriek koridorom začne čoskoro žiť vlastným životom a bude sa meniť od hodiny k hodine, pričom platí, že v noci bude váš stan aj tak kdesi celkom inde, ako si budete pamätať. Preto je dobré mať tú cestu v nohách. Priamo úmerne k miere spoločenskej únavy začínajú fungovať samoregulačné procesy zabezpečujúce prežitie jedinca v kritických situáciách. Keď telu cestu ukážete za triezva a denného svetla, ak bude toho telo v noci čo len trocha schopné – a aby bolo jasné, to je vaša zodpovednosť – do stanu vás dovedie samo. Autopilot. Aby fungoval, musí poznať trasu.
Ľuďom, čo sa radšej spoliehajú na technológie, ako na vlastné inštinkty, radíme poodstúpiť na niekoľko metrov od stanu a odfotiť si ho na mobil. Poriadne si stan a jeho okolie obzrite, to sa zíde najmä v prípade, že mobil stratíte, alebo vybijete. Túto obzeraciu a fotiacu procedúru zopakujte vzďaľujúc sa od stanu viackrát. Keď už tu spomíname technológie verzus inštinkty, skúste sa s priateľmi dohovárať vopred na konkrétnych miestach a časoch stretnutia, nekazte si deň tým, že si budete ustavične volať a vypisovať: Kde si? Prípadne si pripomeňte pravidlo číslo jeden.

.pite a nejedzte!
Pite bez miery, alkohol s mierou, samozrejme, bez miery pite vodu, dobre fungujúce obličky sú základným atribútom úspešne odžitého festivalu. Hedonizmus je v poriadku, je ľahšie a zmysluplnejšie udržiavať miernu špičku, ako sa niekoľkokrát spiť doležata a bolestivo potom triezvieť. Nenahraditeľným spoločníkom je plastová fľaša, naplňte si ju vždy, keď budete mať príležitosť, pitnej vody, a zadarmo, je na väčšine podujatí dosť, len za ňou občas treba ďaleko chodiť. Na druhej strane vám radíme neprežierať sa. K našej festivalovej kultúre síce patria ťažké klobásky a živánske, ale nejaké tie energetické či müsli tyčinky so sebou vás zasýtia bezpečnejšie.

.láska je láska!
Ak sa vám zapália lýtka, čo sa ľahučko môže stať, duch Woodstocku sa vznáša nad každým open air festivalom, skúste následné milostné výpady premyslieť aspoň do tej miery, aby vaše počínanie nebolo interpretovateľné ako akt zúfalstva, či nebodaj pokus o trestný čin. Nie nevyhnutne majú všetci účastníci festivalu viac ako pätnásť rokov. A ak aj dotyčného alebo dotyčnú legitimujete a bude mať preukázateľne osemnásť a bude k vašim návrhom priaznivo naladený/á, zvážte, či sa potenciálne zblíženie vyrovná riziku, že by mohlo ísť o syna či dcéru nejakého známeho. Lebo vždy stretnete niekoho, koho poznáte. A čím viac si kto myslí, že nikoho takéto nestretne, lebo on predsa nie je festivalový typ, nech to znamená čokoľvek, tým viac sú také stretnutia pravdepodobnejšie. O stretávanie s ľuďmi ide na každom jednom festivalovom podujatí až v prvom rade.
Tak si to v zdraví užite, nech už idete kamkoľvek.

Text je krátený a zovšeobecnený. Jeho pôvodnú podobu nájdete v špeciálnom vydaní .týždňa pre festival Pohoda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite