Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Vždy hovorím, že človek musí ísť na východ, aby ten náš „takmer“ Západ vážil. A nemusí ísť príliš ďaleko, stačí prejsť napríklad maďarsko-rumunskú hranicu. Pretože, hoci je stále v Európskej únii, ten rozdiel medzi tou našou strednou Európou a Balkánom cítite a vidíte na každom kroku. Kulisy sú podobné, napokon, Arad aj Temešvár boli ešte pred sto rokmi neoddeliteľnou súčasťou tej našej stredoeurópskej civilizácie, hrdými baštami pri hraniciach veľkého impéria, mestami, ktoré stavali úžasné stavby, ako sú Aradská filharmónia alebo Temešvárska radnica. Chodili sem a dodnes ešte z tých čias chodia električky a bývalé bohatstvo tu stále ešte vidieť. Inak je to však taký koniec sveta, čo drží pokope len silou vôle.

Ale potom sa stačí vrátiť o niekoľko desiatok kilometrov späť, k nám do dnešnej strednej Európy, a odrazu si uvedomíte, že je tu vlastne krásne a pohodovo. A to sa, prosím, človek vráti iba do Maďarska, do krajiny, ktorá je dnes na tom z celej strednej Európy úplne najhoršie a ktorú by si málokto trúfal dávať za príklad. V juhomaďarskom Szegede však nič také ako krízu necítite. Možno preto, že je začiatok leta, krásne počasie, a v krásnom počasí vyzerá svet inak ako uprostred jesennej pľušte.
No v Szegede by sa človek cítil skvelo, aj keby pršalo. Vyše stopäťdesiattisícové mesto žiari aspoň v strede čistotou, novotou a pokojne by sa dalo povedať aj blahobytom. Samozrejme, keď sa dáte do reči s miestnymi, tak sa posťažujú na krízu, nezamestnanosť, drahotu, pokles príjmov a vôbec, starosti s ekonomikou. A mnohí k tomu dodajú aj znechutenie z Viktora Orbána a jeho čudného autoritatívneho štýlu vládnutia, ktorý sa čoraz väčšiemu počtu Maďarov nepozdáva.
Pokiaľ si však odmyslíte politiku a ekonomické štatistiky, ktoré vás presviedčajú o opaku, je Szeged pulzujúce mesto, ktoré by bola škoda obísť, napríklad ak idete po kvalitných maďarských diaľniciach dolu k moru. Na mňa, rozmaznaného Prahou, je síce príliš nový, lebo prakticky celý vznikol až po katastrofálnej povodni v roku 1879, no má v sebe veľkorysosť zlatej éry monarchie, akou sa v takej vrcholnej podobe môže pochváliť len máloktoré mesto strednej Európy. Secesné domy sú tu naozaj úžasné, vrátane toho najznámejšieho, Reök-paloty, v ktorej je dnes po rekonštrukcii zaujímavá galéria moderného umenia. Prirovnanie ku Gaudího domu v Barcelone je síce možno prehnané, ale secesia je to naozaj vrcholná a po nedávnej rekonštrukcii hodná obdivu.
Podobný dojem som mal aj zo szegedskej katedrály, tiež diela éry, ktorú Maďari právom dodnes považujú za svoje zlaté časy. A letné predstavenia opier, čo sa pred týmto veľkolepým chrámom konávajú, musia byť skutočne zážitkom.
Keď sme potom sedeli večer v rybacej reštaurácii na brehu Tisy a priniesli nám tú úžasnú rybaciu polievku halászlé, v tej úplne najlepšej podobe, z rýb ulovených v rieke, čo tiekla popri nás, tak mi cez žalúdok opäť prešla moja stará láska k Maďarsku. Posilnená o chvíľu výborným vínom z villánskych kopcov, ktoré o tri triedy predstihlo aj to najlepšie rumunské, čo sme pili počas predchádzajúcich dní.
Nuž, je to márne. Západ je Západ a Maďarsko k tomu nášmu Západu patrí, i keď sa nám to z titulkov novín občas nezdá. Maďarsko napriek všetkým svojim problémom tých minulých dvadsať rokov neprehajdákalo a prinajmenšom v turizme sa dokázalo dostať medzi európsku extratriedu. A aj v takom, v podstate neturistickom mieste, akým je Szeged, kam človek skôr zablúdi, než by sa tam plánovane vybral na dovolenku, sú na turistov pripravení. Tak ako ani my v Česku, ani vy na Slovensku ešte mnoho rokov nebudeme. Môže to znieť zvláštne, no stále sa máme od Maďarov v dobrom slova zmysle čo učiť. A pokiaľ ide o mňa, ja som mal dovolenku v Maďarsku medzi svojimi horúcimi tipmi. Teraz, po návšteve Szegedu, už neváham.

Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite