Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zemkovej odchod

.časopis

Načo trápiť v tomto teple počítač odvolávaním riaditeľa inštitúcie, ktorá v čase, keď sa ešte volala STV, mala nespočetne veľa zlých šéfov. Lenže Zemková je trochu iný prípad. Okrem Richarda Rybníčka, ktorý odišiel sám, boli všetci vládcovia týchto verejnoprávnych inštitúcií odvolaní, aspoň naoko, zákonne. Už som si zvykol, že po každých voľbách si politici nájdu nejaký dôvod na to, prečo vykopúť riaditeľa a dosadiť tam toho svojho. Lenže pri Zemkovej si nedali ani tú námahu, aby sa ich kopanec apoň tváril ako zákonný.

Niežeby som pani generálnu riaditeľku nejako extra miloval. Rozhlas pod jej vedením si však zachovával po dlhé roky akú-takú nezávislosť a v RTVS sa jej podarilo zabrániť totálnemu finančnému vykrvácaniu. To je v mizérii, v akej sa táto inštitúcia nachádza, dôvod na uznanie, nie na vyhadzov. Aj keď jej aj ona občas trochu pustila žilou. To, čo však trestuhodne zanedbala, bolo spravodajstvo a publicistika, ktoré majú byť výkladnou skriňou každej verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Ale neboli.
Totálna impotencia redaktorov spravodajstva ma privádzala niekedy do stavu zúfalstva. Riešil som to tak, že spravodajské a publicistické relácie som takmer prestal sledovať. Viac som sa o Slovensku, jeho politikoch a problémoch dozvedel napríklad z vysielania Českej televízie.
O úrovni redaktorov svedčí aj môj osobný zážitok pri návrhu na odvolanie pani Zemkovej vo výbore pre kultúru a médiá. Jeho „načálnik“, vyštudovaný operný spevák, pravidelný „ozvučovateľ“ Mečiarových mítingov a dlhoročný profesionálny poslanec v dresoch HZDS a Smeru Dušan Jariabek im totiž povedal, že nahrávaciu aparatúru si tam môžu postaviť len s povolením predsedu parlamentu. A zamestnanci RTVS poslušne začali zháňať pána Pašku, aj keď mali dávno vedieť, že zasadnutie je verejné a žiadny Jariabek či Paška im nemajú čo povoľovať. Aj táto príhoda ukazuje, v akom stave sa spravodajstvo RTVS nachádza.
Pani Zemkovú som naozaj neobdivoval a mal som k jej práci veľa výhrad. Objektívne však mala na zásadné zmeny málo času. Teraz sa zdá, že debata o eurovale nepovalila len Radičovej vládu, ale že zasadila posledný úder aj RTVS. Vládcovia tejto krajiny totiž na Zemkovej prípade odhodili masky vľúdnosti a ukázali svoju pravú tvár. Zákony považujú za vŕbové prútiky, ktoré ohýbajú, ako sa im to práve hodí. A keď to potrebujú, pokojne ich aj zlomia. Toto som aj v strašnom teple potreboval povedať, aby sa vedelo, s kým máme dočinenia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite