Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SA POTIŤ: Chladivé termotričká
Slovo termo sme v spojitosti s oblečením chápali vždy ako niečo, čo nás udrží v teple. Konečne však niekto prišiel na to, že občas túžime po presne opačnom procese – aby nás oblečenie udržalo v chlade. Presne takéto oblečenie a atletickú obuv z materiálu Omni-Freeze ZERO po štyroch rokoch vlastného výskumu vypúšťa na trh Columbia Sportswear. Na tkanine, ktorá je už na dotyk chladivá, sú viditeľné malé modré polymérové krúžky, ktoré sa vplyvom vlhkosti roztiahnu, akoby látke naskočila husia koža. Čím viac sa človek potí, tým viac tepla sa cez krúžky odvádza von. Doteraz sa pot považoval za niečo, čo treba odstrániť či potlačiť, teraz sa z neho stal obnoviteľný zdroj chladivej energie. Oblečenie vyrobené z tejto tkaniny stojí okolo 40 až 50 dolárov.

TREBA ŠOFÉROVAŤ: Maličká Toyota Camatte pre najmenších
Autá sa stále miniaturizujú, detské hračky sú, naopak, čoraz väčšie a sofistkovanejšie. Niekde na polceste medzi ozajstným autom a hračkou je Camatte, 2,7 metra dlhé a 1,2 metra vysoké auto pre deti, ktoré odvezie tri osoby a dosahuje rýchlosť až 40 km za hodinu. Na Medzinárodnom veľtrhu hračiek v Tokiu ho pred dvoma týždňami predstavila Toyota. Toto autíčko môže šoférovať len dieťa, z predného sedadla umiestneného v strede. Rodič sa zmestí len na zadné sedadlo spolujazdca, aby dieťaťu do šoférovania kibicoval, prípadne mu pomáhal točiť volantom a ovládať auto. Na verejné cesty sa s ňou, samozrejme, ísť nesmie, je určená len na motokárové či súkromné dráhy. Len či to dieťa s volantom v ruke bude rešpektovať?

TREBA NABÍJAŤ: Vírus M13 ako zdroj energie
Ak máte plné zuby ustavičného zhľadúvania nabíjačky a dobíjania vašich elektronických hračičiek, tak ešte chvíľu vydržte a tešte sa na lepšie časy, keď nebude treba na dobíjanie nič, len trochu neškodných vírusov. Volajú sa M13, sú piezoelektrické a keď sú mechanicky dráždené, napríklad keď ťukáte do klávesnice, premieňajú na elektrinu mechanickú energiu. Vyvinuli ich genetickými manipuláciami kalifornskí vedci v Lawrence Berkeley National Laboratory. Znamená to, že elektronické prístroje by sme časom mohli dobíjať len tým, že ich vlastne používame, prípadne, že chodíme či zatvárame dvere. Už len treba dúfať, že keď jedného dňa budeme používať klávesnice pokryté týmito pracovitými vírusmi, neskrížia sa nám s tým humusom, čo tam už dnes bežne žije.

TREBA SÚŤAŽIŤ: Vo varení a jedení bryndzových halušiek
Kto sa mieni zúčastniť tramtária-jé, musí vyplniť prihlášku a dve kópi-jé. A najneskôr v piatok sa musí zaregistrovať a zaplatiť súťažný poplatok 24 eur v obci Turecká. Majstrovstvá Slovenska a súčasne aj Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek sa začínajú v sobotu ráno, prebiehajú v dvoch kategóriách – v jednej sa súťaží, takpovediac, kvantitatívne, kto najrýchlejšie uvarí a zje tri kilá halušiek, vyhráva. V druhej kategórii ide o kvalitu, ktorú posúdi tím degustátorov. Súťažné tímy sú zložené z jedného kuchára a troch pomocníkov a súčasne jedákov. Drevo, sekeru a kotlík zabezpečí organizátor, suroviny a náradie si prinesú súťažiaci. Pravidlá súťaže sú prísne, všetko sa musí robiť ručne, kto sa poraní pri strúhaní zemiakov, bude diskvalifikovaný.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite