Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

S technikou na pláž aj na pól

.elena Akácsová .marek Líška .časopis .lifestyle

Nebudeme vás odhovárať, aby ste na dovolenku išli skutočne oddychovať od každodenného života aj roboty a dôsledne sa odstrihli od všetkých sietí a technológií. Ak ich už musíte brať, poradíme vám, ako s nimi cestovať a neprísť o ne ani o nervy.

Možno ešte na chvíľku zaváhate, či so sebou brať na cesty aj počítač, ale ísť niekam bez mobilného telefónu? Nuž, ak sa chystáte náhodou na výlet do Antarktídy, tak vedzte, že vám tam nebude fungovať, museli by ste mať satelitný telefón. A hodinky, ktoré sa nastavujú cez GPS, vám budú tak blízko pri póle každých pár metrov ukazovať iný čas.
Aj keď podľa cestovateľa Ľuba Fellnera prichádza Antarktída do módy a čoskoro tam bude plávať a možno aj troskotať veľa výletných lodí, asi sa predsa len väčšina z nás vyberie dovolenkovať do civilizovanejších končín, kde mobil väčšinu času funguje. V smart verzii je to dnes už vlastne taký malý počítač, čítačka, fotoaparát aj kamera, hudobný aj multimediálny prehrávač, diktafón, herná konzola, GPS v jednom. Prípadne toto všetko vymenované zabalíte do dovolenkového kufra jednotlivo. Fajn, zväčša sú to šikovné malé vecičky často aj s praktickým cestovným obalom, lenže to nie je všetko. Každá jedna potrebuje nabíjačku alebo napájací adaptér, a to sú niekedy poriadne ťažké škatuľky – tento parameter zaváži najmä pri vážení batožiny na letisku. Našťastie, väčšina aparátov sa dnes dá nabíjať cez USB port, preto vám postačí jedna nabíjačka na všetko. No, prípadne dve, aby ste toho mohli dobíjať naraz viac. Pre rozdielne konektory, žiaľ, potrebuje každá digitálna hračka svoj špecifický USB kábel.

.adaptér, transformátor, akumulátor
V rôznych krajinách majú elektrické zásuvky rôzne konektory, to ste už iste dávno zistili. S týmto problémom vám zvyčajne vedia pomôcť aj na recepcii hotela, no nedá sa na to vždy spoliehať. Zistite si radšej vopred, aký typ zásuvky sa v danej krajine používa a pribaliť si príslušný adaptér. Ideálne rozdvojku, aby ste mohli súčasne používať alebo dobíjať viacero zariadení. Niektoré štáty (napr. USA) používajú v elektrickej sieti napätie iba 110 voltov. Skontrolujte si, či váš adaptér dokáže v takejto sieti pracovať, voltáž býva uvedená na výrobnom štítku. Ak nie, zadovážte si univerzálny adaptér, alebo cestovný transformátor. Dajú sa zakúpiť vo väčších obchodoch s elektronikou, prípadne aj na letiskách. Na mieste ich budete zháňať ťažšie.
Batérie sa obvykle vybijú vtedy, keď ich najviach potrebujete. Bežné ceruzkové batérie možno dokúpiť takmer všade, no nie vždy za rovnaké ceny ako doma. Zaujímavou alternatívou pre drobné prístroje (mobily, MP3 alebo fotoaparáty) sú malé externé univerzálne dobíjacie USB akumulátory. Jedným USB konektorom ich pred cestou nabijete a druhým môžete neskôr dobíjať svoje USB gadgety. Polymérové batérie vám tak pomôžu v teréne preklenúť dočasne energetickú krízu.

.založiť a zabaliť
Zálohovanie dát je disciplína, na ktorej ignorovanie už doplatil nejeden užívateľ a raz toľko cestovateľov. Zákon schválnosti vás dokáže v podobe poruchy či straty zariadenia pripraviť o tie najvzácnejšie fotky, videá aj texty. Ak máte so sebou notebook alebo tablet, robte si priebežne zálohu fotiek a videí. Využiť môžete aj internetové kaviarne, kde sa dajú zaujímavé zábery poslať domov ako pozdrav.
Drahú digitálnu techniku si pred cestou zabaľte do príručnej batožiny, a to tak, aby vám jej vybratie pri bezpečnostnej kontrole na letisku nerobilo problémy. Akumulátory pri dlhšej preprave skladujte samostatne mimo zariadení. Ak totiž náhodou elektronika navlhne, bez napájania je menšia pravdepodobnosť jej vážneho poškodenia. Pozor aj na extrémne teploty, ktoré škodia najmä batériám. Nevystavujte ich ani prílišnému chladu, napríklad v prenosnej chladničke, ani extrémnemu teplu, pretože pri vysokých teplotách môžu explodovať. Tak ako nám, aj im svedčí sucho a tieň.
Obal za pár eur pomôže ochrániť techniku len pred škrabancami. V extrémnych podmienkach, napríklad na púšti, je vhodné mať elektroniku vrátane mobilného telefónu vo vzduchotesných obaloch, alebo aspoň v uzatvárateľnom igelitovom vrecku. Piesok a púštny prach dokážu za pár minút zničiť jemnú mechaniku a následný servis je drahší ako nový prístroj. Rovnako je dobré chrániť techniku špeciálnymi vzduchotesnými obalmi pri vode alebo na horách s veľmi premenlivým daždivým počasím. A ak bez svojho hudobného prehrávača či kamery nemôžete vydržať ani vo vode, existujú pre ne vodotesné obaly.

.hackeri a zlodeji
Aj keď príčinlivá Európska komisia od prvého júla reguluje už aj ceny dátových prenosov v mobiloch a jeden MB dát presurfovaných zahraničí nesmie stáť viac ako 0,70 eura, turisti v mnohých dovolenkových destináciách využívajú bezplatné pripojenie cez wi-fi. Prístupový bod sa však spravidla nachádza na miestach s väčšou koncentráciou ľudí, kde číhajú aj rôzni hackeri. Je veľmi lákavé využiť bezplatne sieť, no nepodceňujte pravidlá bezpečnosti. Na neznámej sieti nezadávajte citlivé osobné údaje, informácie z kreditných kariet a nepripájajte sa do e-banky, aby ste po návrate domov nenašli vybielený účet.
Mať stále a všade so sebou všetky tie drahé hračičky je štýlové, ale aj nebezpečné. Cennejšiu elektroniku nenechávajte len tak na stole v hotelovej izbe, využite izbový trezor alebo sejf na recepcii. Ešte pred cestou si spíšte zoznam polucestujúcej elektroniky, poznačte si aj presné označenie modelov a výrobné čísla, pre prípad krádeže či straty. Zoznam uložte na bezpečné miesto, napríklad v obálke na recepcii.
Tak teda šťastnú cestu, krásnu dovolenku a návrat v kompletnej neporušenej zostave!

Spoluator textu je IT špecialista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite