Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fuenteovejuna

.yoani Sánchez .časopis .klub

Dramatik Lope de Vega napísal túto klasiku španielskeho divadla v roku 1610. Opisuje v nej, ako ľudia v mestečku Fuenteovejuna povstali a zabili tyrana a despotického vládcu. Susedia našli zhodu a rozhodli sa svojho feudálneho pána a muža, ktorý si od prvých scén vynucoval od mladých žien jeho droit de seigneur, zlynčovať. Po poprave sa ozve sudca, ktorý chce vyšetriť, kto zločin vykonal, narazí však na kolektívnu zodpovednosť. Ľudia sú presvedčení, že to bol akt spravodlivosti. Sudca zvolá: kto ho zabil? Chórus mu odpovie: Fuenteovejuna, pane. Kto je Fuenteovejuna? Pýta sa sudca. Ozve sa: Každý z nás, pane.

Našťastie, dnešná občianska spoločnosť na Kube, všetci aktivisti, oponenti režimu a disidenti, sú mierumilovní ľudia. Nikto nenavrhuje zabiť vodcu. Až teraz sme však pochopili to, čo Lope de Vega tak majstrovsky zdramatizoval už pred 400 rokmi. Tou lekciou je jednota. Iba ona dáva opozícii voči totalitnému režimu silu. Zašlo to už tak ďaleko, že hlavnou úlohou politickej polície je dnes na Ostrove slobody snaha zničiť mosty a znepriateliť potenciálne spojenectvá. Hlavnou stratégiou sú pre štátnu bezpečnosť intrigy, konfrontácie a podsúvanie rivality. Len aby sa v občianskej spoločnosti udržal separatizmus. Žiaľ, treba priznať, že táto stratégia čo-to aj dosiahla a má to svoje dôsledky.
Nič to však nemení na tom, že dni nezhody sa blížia ku koncu. Možno sú to iba moje ilúzie, ale zdá sa mi, akoby sme dosiahli spoločné povedomie, že ak budeme držať spolu, nedokážu nás umlčať. Posledným znamením, že sa niečo zmenilo a dokážeme prekonať vzájomné spory, je dokument Občiansky hlas za inú Kubu. Zoznam podpísaných a pluralita prostredí, ktoré signatári zastupujú, mi dáva nádej. Núti ma to veriť, že intrigy, vymyslené kdesi v kanceláriách štátnej bezpečnosti, už nemajú šancu. Čo zostalo z vodcu, ak ho podriadení odmietnu slepo poslúchať? Kto nás môže obviniť zo zločinu, ak každý deň čoraz viac ľudí hovorí, čo si myslí? Sme ako Fuenteovejuna bez feudálneho pána.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite