Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto bude ďalší pápež?

.sandro Magister .časopis .klub

Katolícka cirkev má sľubné postavenie. Nie však v Európe, ale v Latinskej Amerike, v Afrike, Ázii, dokonca v Spojených štátoch amerických. Znamenia doby ukazujú na jediného kandidáta: kanadského kardinála Marca Ouelleta.

Keby sme to mali povedať v automobilovom žargóne, katolícka cirkev je ako Fiat-Chrysler. Prepadá sa v Taliansku a Európe, posilňuje v Spojených štátoch amerických a vo zvyšku sveta má samé sľubné výhliadky. Ak si priblížime jej stav vo svete, môže nám to pomôcť v špekulatívnej úlohe, kto by mohol byť budúcim pápežom. Inými slovami, ktorá osoba reprezentuje stav súčasného katolicizmu.
Najkatolíckejší štát na svete je dnes Brazília, žije tam 134 miliónov katolíkov. Je to viac ako v Taliansku, Francúzsku a Španielsku dohromady. Katolicizmus v Brazílii úspešne čelil tvrdej konfrontácii, ktorá mu spôsobila mnohé ťažké ujmy. Napríklad, keď bola v móde teológia oslobodenia, veriaci masovo nepreberali doktrínu neomarxistickej katolíckej elity. A veriaci v miliónoch prechádzali k pentekostálnym cirkvám kvôli ich sviatostným oslavám, hudbe, spevu či uzdravovaniu. Tento exodus sa však skončil. V katolíckej cirkvi prebieha objavovanie tepla domova, pripomína to obdobie spred troch-štyroch storočí, keď zažili úspech jezuitské misie medzi Indiánmi. Budúci rok budú v Brazílii aj svetové dni mládeže a pápež prisľúbil, že nebude chýbať.

.konvertujúca Ázia
Potom sú tu ázijské tigre. Ich symbolom je Južná Kórea. Katolíci sú tam na vzostupe a tempo je ohromujúce. Každý rok sa nechávajú pokrstiť desiatky tisícov dospelých ľudí. Sú to ľudia, ktorí boli dušou ľudového hnutia, ktoré zvrhlo vojenskú diktatúru. Dnes sú aktívnou súčasťou spoločenských tried, ktoré vytvárajú kórejský hospodársky zázrak. Pred sto rokmi katolíci v Soule neexistovali, dnes tvoria 15 percent populácie. A majú ambiciózne plány, chcú, aby do roku 2020 konvertovalo 20 percent obyvateľstva. Nazývajú to Evanjelizácia dvestisícdvadsať.
Najviac ázijských katolíkov žije na Filipínach, ide asi o 76 miliónov ľudí, ale katolicizmus zažíva rozvoj aj v ďalších krajinách vrátane tých, kde sú veriaci prenasledovaní, ako napríklad v Číne. Odhaduje sa, že v Číne dnes žije od 16 do 200 miliónov kresťanov. Rodney Stark, expert na túto tému, považuje za realistické číslo 70 miliónov. Konvertujú pritom skôr ženy, obyvatelia miest a najmä ľudia, ktorí zažívajú prosperitu. Tí, čo navštívili čínske univerzity, hovoria, že ich prekvapila viditeľne kresťanská atmosféra, údajne kresťanskejšia ako na mnohých západných univerzitách.

.najúspešnejšia misia v dejinách
A potom je tu Afrika. Na juh od Sahary sa za posledných sto rokov počet katolíkov zväčšil z dvoch na 130 miliónov ľudí. Je to nevídaný misionársky úspech v dejinách cirkvi. Azda najprekvapivejšie na tejto expanzii je, že sa začala v Európe práve vo chvíli, keď sa cirkev dostala pod silný tlak protikresťanskej kultúry.  

Prekvapenia sa však nekončia. Katolíkom v Spojených štátoch sa dnes darí lepšie čeliť sekularizmu ako protestantským cirkvám. Dôvodom je, že sa odmietli stotožniť s dominantnou kultúrou a životným štýlom spoločnosti. Dnes sú vďaka tomu katolíci verejne aktívnejší. Netýka sa to len nových afirmatívnych biskupov, ktorí stoja na čele tejto obrody, ale oživenie priniesli aj početní imigranti z Južnej Ameriky. Pre pápeža Benedikta XVI. je americká cirkev dôkazom, že udusenie viery nie je zďaleka nevyhnutným osudom Západu.

.kardinál z Québecu
Povedané v skratke, zmeny v katolicizme po celom svete sú také, že keby sme si položili akademickú otázku, kto je kandidátom na budúceho pápeža, kto s týmito zmenami dnes najlepšie korešponduje, padlo by bez váhania meno kanadského kardinála Marca Ouelleta. Kardinál Ouellet je 68-ročný polyglot, bývalý arcibiskup Québecu, teda jedného z najsekularizovanejších regiónov na planéte, talentovaný teológ ratzingerovskej školy a momentálne prefekt vatikánskej kongregácie, ktorá vyberá nových biskupov. A v neposlednom rade, Ouellet strávil v mladosti niekoľko rokov na misiách v Latinskej Amerike.  

Autor je taliansky spisovateľ a publicista, text vyšiel na jeho blogu Chiesa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite