Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Egyptské voľby

.daniel Bútora .časopis

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak dával Západu desaťročia jednu a tú istú výhovorku, prečo nie je možné v tejto veľkej arabskej krajine dovoliť viac demokracie: v Egypte máme iba dve možnosti – buď náš sekulárny, hoci autoritatívny režim, alebo vláda islamistov. Všetky západné tlaky na demokratizáciu (dodajme, že ich nebolo zase tak veľa) sa nakoniec zastavili na tomto argumente. Aktivisti Moslimského bratstva boli v egyptských väzniciach a Egypt, americký spojenec v zahraničnej politike a signatár mierovej dohody s Izraelom, bol prijímateľom rozsiahlej americkej zahraničnej pomoci.

Vlna arabských revolúcií pred rokom a štvrť odsunula tento argument bokom. Vôľa ľudu bola príliš viditeľná a masová, a na rozdiel od Líbye a Sýrie, kde sa vláda rozhodla použiť dostupnú policajnú a vojenskú silu, došlo v Egypte k politickej zmene. Mubarak skončil pred súdom a bol nedávno odsúdený na doživotie, boli povolené opozičné politické strany a bývalí politickí väzni z Moslimského bratstva a iných islamských skupín bodovali v slobodných voľbách. Najskôr v parlamentných, v ktorých zvíťazili, a najnovšie v prezidentských, v ktorých (ak volebná komisia výsledky uzná) podľa všetkého tiež dosiahli tesné víťazstvo.
Egyptská politická hra je však zložitejšia a ponúka viacero výkladov a prerozprávaní. Prvý výklad je výkladom armády, doteraz kontrolujúcej väčšinu moci v krajine. Ak má byť výsledkom Arabskej jari to, že bude zavedené islamské právo a obmedzené občianske slobody, treba tomu predísť. Ústavný súd nedávno na základe technickej námietky rozhodol o tom, že parlamentné voľby neboli platné a rozpustil parlament. Pochybnosti o víťazstve kandidáta Moslimského bratstva v prezidentských voľbách vyslovila volebná komisia, jeden z orgánov, podobne ako ústavný súd, zriadený a obsadený ešte Mubarakom. Dočasná ústava garantuje armáde rozsiahlu zákonodarnú moc a obmedzuje moc nového prezidenta. „Armádny výklad" reality môžeme vidieť aj ako snahu prerámcovať egyptskú politickú debatu podľa tureckého vzoru. V Turecku je už desaťročia demokracia garantovaná armádou, pričom armáda z času na čas zasahuje do štátnych štruktúr, do ktorých demokracia postupne necháva vstupovať islamsky založené strany.
Opačný je výklad egyptskej ulice, ktorá si pred rokom a štvrť želala demokraciu a ktorá ju ani po dvoch slobodných voľbách nie a nie získať. Egyptský príbeh nie je tureckým príbehom, môžu volať Egypťania. V Egypte armáda podporovala predchádzajúci Mubarakov režim, a ak chce regulovať demokraciu, ktorá vynáša k moci Moslimské bratstvo, tak nerobí nič iné ako kontrarevolúciu. Moslimské bratstvo dnes sľubuje hodnoty islamu skĺbiť s konštitučnou demokraciou a s ochranou práv menšín. A aj tento hlas egyptskej ulice, dnes hojne zastúpený v rozpustenom parlamente, by mohol použiť tureckú kartu, verziu 2.0: v súčasnom Turecku sú pri moci práve islamské strany, ktoré sa snažia rešpektovať demokraciu a občianske slobody, pričom sa pustili do konfrontácie práve s veľkými právomocami armády.
Treťou výkladovou rovinou je pohľad z dlhšieho časového odstupu. Arabské štáty si ešte nezažili demokraciu, a po páde autoritatívnych režimov nemajú na čo nadväzovať. Aj novým demokraciám strednej a východnej Európy trvalo vyše desať rokov, kým ako-tak ustálili politické systémy, a ani po vyše dvadsiatich rokoch to tu nie je „úplne také ako na Západe". Niekde sa liberálna demokracia usadila iba čiastočne – Rusko je doteraz skôr kombináciou demokracie a autoritatívnej tradície, ktorá je oveľa slobodnejšia ako bol komunistický režim, ale kde má jednotlivec menšie šance na ochranu svojej slobody a práv ako v západnom svete. Je pravdepodobné, že podobný vlastný amalgám, zmes liberálnej demokracie a vlastnej tradície, náboženstva a kultúry, si vytvoria aj arabské krajiny. Medzitým môžu krajinu čakať veľké zmeny, od domácich sporov medzi islamistami a armádou až po zvraty v zahraničnej politike, a to vrátane vzťahu s Izraelom. Prvé slobodné prezidentské voľby sú v tomto príbehu dôležitou, no stále ešte malou epizódou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite