Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis .udalosti

Prešiel trvalý euroval
Poslanci Národnej rady SR v piatok schválili medzinárodnú zmluvu o vytvorení Európskeho stabilizačného mechanizmus (ESM). Za tzv. trvalý euroval hlasovalo 118 zo 144 prítomných poslancov. Išlo o zákonodarcov Smeru, SDKÚ-DS, Mostu-Híd a KDH. Proti bolo 20 poslancov SaS, časť OĽaNO a nezaradení poslanci Daniel Lipšic s Janou Žitňanskou.
Viacero opozičných návrhov bolo parlamentom odmietnutých. Predseda SaS Richard Sulík žiadal odložiť hlasovanie a vyčkať na vývoj v Nemecku. Tam je osud trvalého eurovalu zatiaľ nejasný. Nemecký prezident je rozhodnutý ho nepodpísať, pokiaľ trvalý euroval nepreskúma spolkový ústavný súd. Predseda KDH Ján Figeľ neuspel s požiadavkou, aby sa hlasovanie o eurovale preložilo aspoň na koniec prebiehajúcej parlamentnej schôdze. KDH neuspelo ani s návrhom zaviesť spolurozhodovanie Národnej rady pri fungovaní eurovalu. Daniel Lipšic zase navrhoval, aby Slovensko požadovalo od krajín, prijímajúcich pomoc, záruky za svoj podiel. Ani tento návrh neprešiel.
Podľa Richarda Sulíka urobil parlament zo Slovenska krajinu, ktorá je na ceste do ekonomického nevoľníctva. Vo svojom vystúpení pred poslancami prirovnal euroval k Mníchovskej dohode. Opozičný poslanci sa navyše sťažovali na porušenia rokovacieho poriadku. Radoslavovi Procházkovi predseda NR SR Pavol Paška neumožnil vystúpiť po ministrovi zahraničia Miroslavovi Lajčákovi v rozprave. Sulíkovi sa zase nepáčilo, že Paška odmietol zvolať poslanecké grémium.  
Trvalý euroval ESM by 1. júla mal nahradiť dočasný Európsky finančný stabilizačný nástroj EFSF. V súvislosti s hlasovaním o dočasnom eurovale vlani v októbri padla vláda Ivety Radičovej. Kým dočasný euroval fungoval len na báze záruk, do trvalého eurovalu bude Slovensko nútené poslať reálne peniaze. Náš podiel bude takmer 5,8 miliardy eur, čo je 0,8 percenta z celkovej sumy 700 miliárd eur. Avšak v hotovosti musíme v piatich splátkach zatiaľ splatiť „len“ 660 miliónov eur. Ďalšie peniaze by sme museli poskytnúť v prípade potreby. Euroval má slúžiť ako záchranný mechanizmus pre štáty, v prípade ich neschopnosti financovať sa samostatne prostredníctvom finančných trhov. Prvým kandidátom na pomoc bude zrejme už čoskoro Španielsko. O ekonomickej zmysluplnosti trvalého eurovalu panujú medzi odborníkmi pochybnosti.           
.lk

Čudné odvolávanie

Dušan Jarjabek ako šéf mediálneho výboru isto nedostal pochvalu od svojich šéfov za to, ako zbrklo  navrhol odvolanie Miloslavy Zemkovej. Preto sa musel celý proces vo výbore zopakovať, aby návrh mal aj právne odôvodnenie. Opoziční poslanci s ním nesúhlasili. Návrh výboru išiel k predsedovi parlamentu, ktorý hneď odvolávanie šéfky RTVS zaradil do programu schôdze.
.eč

Sestry sa sťažujú

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek sa obrátila na ombudsmanku, aby prešetrila postup štátnych orgánov a zdravotníckych zariadení v súvislosti s uplatňovaním zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier. Ombudsmanka Jana Dubovcová sa chce téme venovať komplexne, lebo ju považuje za vážny problém. Je možné, že sa obráti aj na Ústavný súd.
.eč, SITA

Veľa sexu

Policajti, vyšetrujúci Gorilu, obvinili podľa denníka Sme notárku zo Šamorína. Mala protizákonne  osvedčiť zápisnicu o vydržaní pozemku, na ktorom stojí vila, ktorej pôvod v súvislosti s Gorilou vyšetrujú. Vila patrí firme HM Invest a býva v nej exminister Malchárek. Policajný prezident pre Sme povedal, že ďalšie vyšetrovanie Gorily vidí skepticky. Je v nej vraj veľa sexu a málo dôkazov.
.jm

Búranie

V obci Batizovce pod Tatrami zbúrali niekoľko nelegálnych domov postavených v miestnej rómskej osade. Starosta obce Ivan Čičmanec to zdôvodnil tým, že samospráva už ďalej nemieni tolerovať čierne stavby, ktoré v osade vyrastajú z večera do rána.  Rómovia boli podľa neho niekoľkokrát vyzvaní, aby sa z chatrčí vysťahovali. Búranie sprevádzal hnev a vyhrážky osadníkov.
.jm

Dva sviatky

Premiér Robert Fico minulý týždeň povedal, ktoré dva štátne sviatky by sa mali zrušiť. Po novom by sme pracovali 1. aj 15. septembra, čiže na Deň ústavy a sviatok Sedembolestnej Panny Márie. Oslava Ústavy sa spoločensky neujala, dôkazom je uplynulých dvadsať rokov, sviatok Sedembolestnej Panny Márie je zase  viac národný, ako kresťanský sviatok, takže tichý súhlas by nakoniec mohla vyjadriť aj katolícka cirkev.
.jd


Radoslav Procházka/
KDH bolo pred sobotným snemom v zvláštnej, navonok nie celkom zrozumiteľnej situácii. Prispieval k tomu aj poslanec Procházka, ktorý súčasne hovoril, že Figeľovi dôveruje a zároveň na neho útočil. Nedalo sa ubrániť otázke: o čo tomuto poslancovi ide?

Martin Barto/
Bývalý viceguvernér Národnej banky sa pridal k poslancom Danielovi Lipšicovi a Jane Žitňanskej, ktorí odišli z KDH. Mal by im radiť v ekonomických otázkach. Na otázku, či chce vstúpiť do politiky, Barto odpovedal, že sa rozhodne, až keď táto téma bude na stole.

Miloslava Zemková/
Šéfka RTVS už ani tak nebojovala o zotrvanie vo funkcii ako skôr o  profesionálnu česť. Bola totiž obvinená z nezákonného postupu. Je právne sporné, či mohla vypísať tender na mediálny komplex, ale nesporné je, že koalícia ju nechce.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite