Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lea Fekete: Nedemonštrujem samu seba

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Výtvarníčku Leu Fekete živia obrazy, šperky, móda a interiérový dizajn. Narodila sa s organizačným talentom, a tak organizuje. Napríklad 91 umelcov z 26 krajín, ktorí sa o necelé dva týždne predstavia v Trenčíne na treťom Trienále textilu.

Odolala som
Štyri roky na gymnáziu som trvale odolávala zväzákom. Chodili za mnou pravidelne, aby som vstúpila. Bola to taká hra, kto viac vydrží, ale nebolo mi to na prospech, lebo tým pádom som nedostala odporúčanie zo SZM na vysokú školu. Na druhej strane, do SFVÚ som musela ako neumelec robiť prijímačky. Robila som ich v Umelke 20. novembra 1989, akurát tam vznikalo VPN. A o deň neskôr sa mi narodila dcéra.

Na diaľnici spomínam
Od roku 1991 som živnostníčka, zamestnaná som bola len raz, keď ma nezobrali bez toho odporúčania na záhradnú architektúru. Otec chcel, nech si idem vyskúšať, čo to na Slovensku obnáša, a poslal ma do projekcie do Zaresu. Kolegyňa architektka tam celý rok projektovala sadovú výsadbu diaľničného pásu Bratislava – Trnava. Dnes už je to prebujnené, ale ten výjazd je mimoriadne pestrý a krásny, vždy si na ňu spomeniem. Ale ďalší rok som už začala študovať inú vysokú školu.

Pyšne sadím
Dnes sa mi páči záhrada tak, ako prirodzene rastie. Mám rada náhodné kombinácie, ako sa mi to podarilo napríklad pri sadení pivónií. Nepoznala som podľa hľuzy, akej sú farby, dnes keď kvitnú, som nesmerne pyšná na tie nezvyklé kombinácie. Keď budem mať veľa rokov a ešte dosť sily, chcela by som mať veľa zeleniny a aj sa o ňu starať. Rada okopávam, polievam, presádzam, rozmnožujem. Na chalupe máme paradajky, kôpor, na jeseň sme nasiali mak. Smejú sa nám, že čo s tým budeme robiť. Všetko. Má to krásne fialové kvety, makovicu využijem ako dekoráciu, mak na koláč.

Podporujem drobnopestovateľov
Bývame v Starom meste, na trh na Žilinskej to mám peši kúsok, chodili sme tam už ako deti. Máme s manželom zásadu, že tam, kde sa to dá, podporujeme neuveriteľne ťažkú prácu ľudí. Je obdivuhodné, čo všetko musia drobnopestovatelia urobiť, nachystať, aby tam boli na druhý deň ráno o piatej, nemajú čas vyzerať ako Sofia Loren, nemôžu si ani platiť predavača. Rada sa s nimi stretávam, zdravím, preberieme, ako nám rastú paradajky. Cilka zo Záhoria predáva mrkvy a cvikle, cibuľu a rukolu, ktorá štípe ako ďas, vždy ma presvedčí o tom, aká je výborná obchodníčka.

Musím vedieť variť
Viem, že samochvála smrdí, ale ja varím dobre, lebo som presvedčená, že kreatívni ľudia musia vedieť variť. Keď niečo dobré uvarím, mám z toho radosť, lebo tam nemôžem nabúchať bársčo, všetko má svoj systém, každá ingrediencia má svoj význam. Iba mierne porušovanie, skúšanie, obohacovanie, to je tá alchýmia, ktorá mi je vlastná.

Som mestský človek
Bratislava je pre mňa ideálne miesto pre život. Máme tu kopec, na ktorom sme sa učili lyžovať, jazero, kde sme sa učili plávať, velkú rieku, sú  tu bohaté možnosti pre turistiku, cyklistiku. Bratislava je na rekreáciu taká príťažlivá, že sa mi nikdy nezdalo dôležité mať ešte nejakú chalupu. Až nadmieru dynamický život a práca ma doviedli k potrebe zmeniť na víkend vzduch, pre očistu tela aj psychiky.

Schovávam sa
Nechodím len vo svojich modeloch, oblečenie normálne nakupujem. Trvám pri tom na kvalite materiálu. V normálnom živote sa viac schovávam, nedemonštrujem samu seba, aj keď rozlišujem svoje profesionálne pôsobenie, keď musím vystupovať za Leu Fekete. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite