Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Zlyhal by komunizmus aj keby ho budoval a bránil Superman? Uživil by sa Gandalf ako ideológ ezoterických tmárstiev? Samozrejme, stačí zmeniť uhol pohľadu. Popkultúra pracuje so schémami. Títo sú dobrí, tamtí zlí. Zlí sa ničoho neštítia, dobrí musia urobiť všetko preto, aby zlých porazili. Občas to znamená, že dobrí sa musia ušpiniť a ešte občas až tak veľmi, že medzi zlými a dobrými už niet rozdielu. O dobre a zle potom rozhoduje spôsob výkladu.

Napríklad taký Gandalf, v Pánovi prsteňov od začiatku do konca na strane dobra, mocný mág, svedomie Stredozeme, urobí všetko preto, aby Jeden prsteň skončil v Hore osudu. Majster Tolkien ho takto napísal, režisér Jackson takto nafilmoval. Až kým nepríde akýsi Kiril Yeskov a v románe Posledný Pán prsteňa predstaví Gandalfa ako chladného intrigána, ktorý v mene moci urobí všetko preto, aby udržal Stredozem v područí magických tmárstiev. Žiadny pokrok, žiadne technológie, žiadne vyslobodenie sa z iracionálnej viery v nadprirodzeno, len poddajní Stredozemčania odkázaní na milosť a nemilosť hŕstke vyvolených. Hanba.
Úžasný Yeskovov román ponúka pohľad porazených a o čo viac sa čitateľ orientuje v pôvodnom Pánovi prsteňov, o to väčší dáva zmysel. Ale to najlepšie na ňom je, že ak sa s ním čitateľ stretne prv, ako s tolkienovsko-jacksonovskou verziou, ten ich kodifikačný príbeh už navždy bude vnímať ako číru propagandu.
Svoje o tom vie iný popkultúrny superhrdina, Superman, civilným menom Clark Kent. Svedomie Ameriky, prototyp ľudskosti. V komikse libretistu Marka Millara Superman: Red Son (česky Rudá hvězda) sa jeho novým domovom stane Sovietsky zväz. Dobro, cnosť, idealita, to všetko zostáva, aj svedomie, ale nie americké, ale sovietske. Stalin, čistky, o tom všetkom Superman vie, ale chápe, že komunizmus sa nebuduje ľahko. Navyše, keď sa také dialo, ešte nebol pri moci. Keď sa však k moci dostal a stal sa prvým tajomníkom, okrem zákerného Lexa Luthora nebolo na svete tej sily, ktorá by sa pokroku dokázala postaviť do cesty. Vznikol príbeh o nemožnosti zlúčenia slobodnej vôle a šťastných zajtrajškov pre všetkých.
Ešte dobre, že sa nás to netýka. Aspoň sa môžeme baviť bez trpkej príchuti.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite