Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rodinné stretnutie

.časopis .týždeň vo svete

Keby to nemalo taký čudný názov, Česko-nemecké diskusné fórum, pripadal by som si vo východonemeckom Erfurte ako na rodinnom stretnutí. Pôvodne táto akcia mala byť

Keby to nemalo taký čudný názov, Česko-nemecké diskusné fórum, pripadal by som si vo východonemeckom Erfurte ako na rodinnom stretnutí. Pôvodne táto akcia mala byť  vrcholným stretnutím českých a nemeckých politikov, „reznutým“ pár ľuďmi z mimovládnych organizácií, médií, zaslúžilých osobností a tak. A mali sa tu preberať témy, o ktorých politici nechcú rokovať. Buď „zatiaľ nie“, alebo „už nie“. Hlavne sme sa tu mali rozprávať my Česi so sudetskými Nemcami a o sudetských Nemcoch.
Lenže sudetskí Nemci už takmer nie sú, alebo sú to stareny a starci. Aj preto sa tu pekných pár rokov bavíme o iných veciach. Tento rok o „integrácii a migrácii“.
Pripomína mi to moju rodinu. S mojím otcom toho máme veľa riešiť. Náš spoločný dom chátra, záhrada zarastá, všade sa povaľujú haraburdy.
Lenže keď sa stretneme, preberieme najprv situáciu v Číne, potom v Rusku, potom pár desiatok minút nadávame na české pomery. Medzitým zjeme polievku, hlavný chod a pustíme sa do múčnika. Nadýchnem sa a chcem predniesť nejakú otázku, napríklad kedy predáme už päť rokov zbytočný kotol na uhlie, ale to už sme v rovníkovej Afrike.
Nie je to nezaujímavá debata, otec je scestovaný, sčítaný, ba aj dva vysokoškolské diplomy má, ale rozprávať by sme sa občas mali aj o skutočných problémoch, ktoré treba riešiť. Pretože inak strecha prehrdzavie, odkvapy odpadnú a kotol na uhlie predáme akurát do zberných surovín.
Tak ako sa Nemci a Česi na svojom vrcholnom fóre, ktorým to diskusné fórum je a má byť, majú rozprávať aj o veciach, ktoré sú skutočným problémom. Nie o sudetských Nemcoch, ale napríklad o rozdielnom pohľade na budúcnosť Európskej únie, o americkom radare v Čechách alebo o nemeckej spriaznenosti s Putinom.
Pocit z Erfurtu som mal rovnaký ako z nedeľného obedu s otcom. Všetko bolo v pohode, nehádali sme sa, ale k tomu, aby náš vzťah naozaj fungoval, niečo chýbalo. Tak ako mne s otcom.

.luboš Palata
Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite