Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA ZACHRAŇOVAŤ: Robotická Emily namiesto Pamely
V žiarivej červenej farbe, s červeným krížom na chrbte, sa bude toto leto do vĺn rozbúreného Pacifiku vrhať na záchranu topiacich namiesto vnadnej Pamely Andersonovej robotická záchranná bója na diaľkové ovládanie E.M.I.L.Y (Emergency Integrated Lifesaving Lanyard). Túto kríženku bóje a tryskáča vytvorila firma Hydronalix. Emily vydrží 35 minút plávať rýchlosťou 40 míľ za hodinu, takže v porovnaní so zdatnou ľudskou plavčíčkou je schopná doplávať k topiacemu sa dvanásťkrát rýchlejšie a dokáže naraz uniesť, a teda zachrániť až 6 plavcov. Firma v súčasnosti rieši problém, ako do Emily zabudovať aj sonar, ktorý by dokázal nájsť ľudí hlboko pod vodou. Patrolovať dokáže Emily až 518 minút, v spiacom móde vydrží jej batéria sto a viac hodín.

TREBA MERAŤ: Slanosť jedla bez koštovania
Najčastejšou činnosťou každého kuchára je koštovanie. Čo sa kuchárovi môže zdať akurát, to môže považovať lekár už za presolené, a preto je tu digitálny rozhodca, ktorý určí, či má polievka alebo omáčka slanosť tak akurát, aby nespôsobovala zdravotné problémy stravníkom. Lyžička Salinity Monitor Spoon od japonskej firmy Compact Impact na rozdiel od kuchárovho jazyka znesie teplotu až 80 stupňov Celzia. Stačí ju ponoriť do polievky či omáčky a kuchár alebo konzument hneď na displeji vidia, či je slanosť medzi 0,6 až 0,8 percenta, 0,9 až 1,1 alebo 1,2 a viac. Lyžička sa dá kúpiť cez internet za necelých 60 dolárov. Ktovie, či by ju ocenili aj stravníci, ktorí siahajú po soľničke skôr, ako svoju polievku vôbec ochutnali.

TREBA VIDIEŤ: Svetový pohár baristov vo Viedni
Minulý rok sa majstrovstvá sveta baristov, teda majstrov v príprave espressa a kávových nápojov, konalo na druhom konci sveta v Bogote. Tentoraz sa koná od utorka do piatka, takpovediac, za humnami vo Viedni. Pozorovať pri práci najlepších baristov z celého sveta, ale aj porotcov, ktorí ich prácu hodnotia, je zábavnejšie, ako hokej. Slovensko bude na šampionáte reprezentovať naša najlepšia baristka Monika Pálová. Kávu od nej však na Slovensku neochutnáte, pretože žije a kávu varí v Dubline. Súťažiť bude už v utorok od 13:23 do 13:38 (každý súťažiaci má presne pätnásť minút na prípravu vystúpenia a pätnásť na prezentáciu) a ak sa vám nepodarí dostať do Viedne, určite si nenechajte ujsť jej vystúpenie aspoň na internete na stránke worldbaristachampionship.com, kde bude streamované video.

TREBA SI ZAUJÚCHAŤ: Na folklórnom festivale na Myjave
Ak ste ešte neotvorili letnú festivalú sezónu, príjemný folklórny festival v lesnom amfiteátri Trnovce pri Myjave je na to ako stvorený. Návštevníkov už od piatka čakajú tradičné javiskové programy, zložené z čísiel folklórnych súborov, skupín a muzík, dospelých i detských, ktoré pôsobia v rôznych obciach prevažne západného Slovenska. Piatkový večerný program bude vyhradený Kopaničiarskej svadbe, sobotné predpoludnie mestskému jarmoku pod Myjavskou vežou. Za amfiteátrom na lúke je už niekoľko rokov vystavané aj mestečko MY-A-VY, kde môžu návštevníci ochutnať rôzne krajové špeciality starých materí, degustovať a hodnotiť súťažné pálené, navštíviť tanečnú školu, tvorivé dielne pre muzikantov i nemuzikantov, pozrieť si rôzne atrakcie a miniprogramy, divadlo, a voľne sa zabaviť pri muzike.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite