Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fedor Gál: Bol som nepripravený bohatý

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Fedor Gál tvrdí, že nie je ani sociológ. ani prognostik, je celoživotný fluktuant, ktorý sa učí za pochodu, momentálne sa cíti najviac dokumentaristom a glosátorom. Všetky jeho záujmy majú jeden spoločný základ: obsesívny záujem o spoločenské problémy.

Zbiera sa mi
Som maniak na knihy, pribúdajú neuveriteľným tempom. Žijem v ilúzii, že keď zomriem, moje deti ocenia skvelú knižnicu. Okrem kníh nezbieram nič, ale zbierajú sa mi veci. Na všetkých stenách a v pivnici mám naskladadné obrázky od kamošov, zajtra by som mohol otvoriť galériu Ferka Guldana, Ruda Dzurka, Jozefa Císařovského.

Boxoval som
Ako šrác som dosť dlho boxoval, aj si zo mňa robili srandu, keď vysvitlo, že Mečiar bol tiež boxer. Bol som dobrý dorastenec, keď som prešiel k mužom a dostal trikrát po sebe nakladačku, tak som to nechal. Rád plávam, mám doma boxovací vak, ale považujem sa za absolútneho nešportovca. Každé ráno si poviem, že by bolo dobré začať nový život, napríklad prestať fajčiť, každý večer skonštatujem, že dnes to nebolo.

Otváram sa
Som otvorený človek, až príliš. Rodinu to štve, občas aj kamarátov. Mladší syn mi raz v úprimnej chvíli povedal, že najradšej by bol neviditeľný. Väčšina mojich verejných vystúpení sa mu nepáči. Obaja synovia prežili zlé obdobie, keď som bol v politike, vyhnalo ich to do sveta. Človek sa asi nemá príliš otvárať anonymnej verejnosti, tá vie byť sviňa.

Viem, čo je sloboda
V mojom živote sú tri veci absolútne kľúčové: láska, priateľstvo a sloboda. Dlho som nevedel, že sloboda neprichádza zvonka. Treba si ju vydupať v sebe. Sloboda nie je cestovať, robiť, hovoriť, písať, čo sa mi zachce, ale vedieť, čo je správne, a robiť to. Správne je neubližovať druhým. Aké jednoduché. Správne je nenechať sa skorumpovať. Videl som zblízka veľké kariéry, deviati z desiatich zlyhali. Mám rád toho desiateho.

Knihy a rum
Do kníhkupectva k Fišerovi chodím 5 x týždenne, odtiaľ si idem v knihách polistovať do kubánskej krčmy, na mochito. Keď sa tam objavím, tak im prejde tvárou taký ironický úškrn, že zase je tu. Personál poznám dokonale, ich príbehy, lásky, problémy, keď niekoho vyhodia, mrzí ma to, zaujímam sa, kam odišiel. Je fascinujúce, že tí chalani na parkoviskách, čašníčky a čašníci žijú kvalitnejší život ako niektorí moji intelektuálni kamaráti. Každá ich dovolenka je poznávacia, Nový Zéland, India, tvrdo robia, aby žili, videli, poznali.

Som nezodpovedný
Bolo obdobie, keď som mal veľa peňazí a stratil som na chvíľu príčetnosť. Myslel som si, že to už inak nebude. Bol som nepripravený bohatý a k tomu, čo mi život prihral, som sa správal nezodpovedne, ale bola to epizóda, ktorá sa rýchlo skončila, pánboh zaplať. Nikdy som nebol lakomý, veľa peňazí išlo na nezmysly, dával som tým, čo prichádzali.

Zazávidel som
Dostalo sa mi v živote uznanie, ale pyšný nie som. Stalo sa mi dva- alebo trikrát v živote, že som zazávidel, to si budem pamätať do smrti, to je hrozný delikt. Môj kamarát, skvelý sociálny psychológ, mi raz hovorí: na budúci týždeň mi vyjde kniha. A ja som očerveňel od závisti. Pozeral sa na mňa spolu s manželkou s úžasom. Je to už niekoľko desaťročí a stále si to pamätám.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite