Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chudneme do plaviek. Aj my!

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Nevyhneme sa tomu. Po Novom roku sa celý reklamný a mediálny svet spikne proti fajčiarom a apeluje na ich predsavzatia prestať fajčiť. Pred letom si svoju dávku zúfalstva musia zas užiť všetci, čo si cez zimu vypestovali pekné faldíky na tele.

Ešte aj maliar Marek Ormandík nám minulý týždeň v rozhovore o jeho nerestiach a cnostiach pripomenul, že všetci chudnú do plaviek. Teda okrem neho, lebo on chudne, aby mu plavky bolo vôbec vidieť. Tá téma chudnutia do plaviek jednoducho visí v éteri, zjavuje sa nečakane aj v našich kruhoch, ruší ich a otravuje vzduch. Môžeme si stokrát opakovať, že nie je dôležitá forma, ale obsah, mozog musí byť sexy, nie telo, aj tak sa občas aj tá najpríťažlivejšia hlava predsa len zamyslí nad formou tela, čo ho nesie. Niekedy z estetických dôvodov, niekedy zo zdravotných, niekedy už to tie nohy jednoducho odmietajú vláčiť. Aby ste nemuseli splašene pobiehať v kníhkupectve v kútiku s knihami o diétach, pretože ten je poriadne veľký, skoro taký veľký ako kútik s knihami o varení, aby ste netápali v neznámom sektore hypermarketu s označením dia, bio či ovocie a zelenina, aby ste nepodľahli nutkaniu v prestrojení si zakúpiť ktorýkoľvek ženský farebný časopis, ponúkajúci veľký letný špeciál o chudnutí do plaviek, postavili sme sa aj za vás k tejto téme čelom a pozreli sme sa na ňu odvážne a s nadhľadom.

.príjem a výdaj
Áno, vyzerá to jednoducho a logicky. Stačí predsa obmedziť príjem a zvýšiť výdaj energie a výsledok sa dostaví. Dá sa to aj tak, ale povedzme si hneď na úvod dve veci. S nesprávnym obmedzením príjmu si môžete len znepríjemniť život, nahonobiť zdravotné problémy a navyše budete aj celkom zbytočne hladovať, lebo aj tak napokon neschudnete. Súčasné diéty sú postavené na vyslovenom zákaze hladovania. Na druhej strane, ak vás celoročne nebaví cvičiť, behať, plávať, ak váš stacionárny bicykel či stepper aj tak slúži len ako vešiak na šaty, nie je veľká šanca, že vás to zrazu začne baviť a dokážete markantne zvýšeným výdajom energie dostatočne schudnúť. Voľte si teda aj športovanie uvážlivo, podľa vlastných preferencií. Nech vás to aspoň trocha baví a najmä, nech je to v súlade s vašou povahou a životným štýlom. Bavilo vás kedysi hrávať futbal, no tak zvolajte kamarátov a oprášte kopačky. Bavilo vás tancovať, no tak sa prihláste do nejakého kurzu, na zumbu alebo začnite znovu vymetať tanečné kluby. Lepšie, ako sa raz za týžeň strhať v posilňovni, je denne ignorovať výťah a chodiť všade pešo, namiesto telefonovania či mailovania kolegyni vo vedľajšej kancelárii sa zdvihnúť a vyštartovať za ňou. Berte pohyb a športovanie najmä ako niečo, čo pomáha pri diéte telu aby neochablo, ale naopak, spružnelo, čo nás nabíja pozitívnou energiou namiesto čokolády a alkoholu a je súčasťou snahy zmeniť naše zlé zvyklosti a rituály.

.zabudnite na hladovku a kapustu
Ak už roky pred letom vyťahujete starý potrhaný prieklepový papier, na ktorom máte recept na tukožrútsku kapustovú polievku, rozpis drsnej vajíčkovej diéty alebo tabuľky bodovej či kalorickej hodnoty jednotlivých potravín, tak to rovno hoďte do koša. Rovnako tak zabudnite na hladovky, tie nechajte jogínom a protestujúcim. Pri diéte musí telo dostávať pravidelný prísun jedla, hladovka v ňom vyvoláva paniku, drží sa sadla zubami-nechtami a robí si zásoby na horšie časy. Rovnako zabudnite na pravidlo jesť iba do tretej, piatej, siedmej popoludní. Ak ste sova a chodíte spať hlboko po polnoci, pokojne si môžete dať o deviatej druhú večeru, prirodzene diétnu, nie vepřo-knedlo-zelo s piatimi knedlíkmi. Čas jedla je pri moderných diétach mimoriadne dôležitý, väčšina súčasných diét je založená na pravidelnom prísune jedla každé tri-štyri hodiny. Ak trpíte notorickou dyschroniou a neviete svoj čas ustriehnuť, tak si aspoň zo začiatku, pokiaľ sa telo nezačne ozývať samo, nastavte na čas jedla budík.

.cica, žer a pravidelne
Na slovenskom a vlastne aj českom diétnom nebi kraľuje už niekoľko rokov nová hviezda. Nebohú Editu Šipeky so zľudoveným  heslom „cica, nežer“ nahradila vo výrazive jemnejšia a elegantnejšia Košičanka Antónia Mačingová s 28-dňovým detoxikačným programom, ktorý sľubuje že sa najeme do štíhlosti a že schudneme, raz, ale navždy. Tieto heslá sú vlastne aj tituly jej diétnych bestsellerov. Je to v podstate kombinácia presne do dní rozpísanej detoxikačnej diéty s delenou stravou aj so stravou podľa krvných skupín. Druhou najpredávanejšou diétnou knihou u nás je Fresh diet, ktorá odporúča prevahu potravín s vysokým podielom vody, konzumáciu sacharidov (zemiaky, ryža, cestoviny) radšej doobeda ako večer, a rozdelenie jedla na 3+2 porcie za deň. Všetky diétne knihy obsahujú vzorové jedálne lístky a recepty, môžete si nájsť aj štúdio, kde vás najprv vyšetria, a potom vám vypracujú diétny a cvičebný program na mieru a budú vás aj kontrolovať, či ho dodržiavate. Ak sa vám vôbec nechce zapodievať varením a rozmýšľaním, čo môžete a nemôžete jesť, či dokonca tým, na čo máte dnes chuť, populárne sú už aj u nás diétne programy, kde vám denne vozia presne nadávkovanú diétu v škatuľkách.

.skutočne surová strava
Podľa magazínu US News, ktorý so stravovacími odborníkmi pravidelne každý rok hodnotí najnovšie diéty, je na tom medzi americkými diétami na chudnutie momentálne najlepšia diéta Weight Watchers Diet. Na druhom mieste so ziskom 3,5 boda z piatich sú hneď tri diéty Biggest Loser, Jenny Craig Diet a Raw Food. Weight Watchers je v podstate novodobá bodová diéta, ktorá oceňuje bodmi každú potravinu (na jej stránke je obodovaných asi 40 000 rôznych druhov, a dá sa sledovať aj cez smartfóny) podľa jej obsahu rôznych látok a tiež podľa toho, ako ťažko sa ich telo zbavuje. Diétujúci môže prijať len istý denný limit bodov. Napríklad zelenina má nula bodov, takže sa ňou môžete napchávať do prasknutia. Väčšina diét považuje zeleninu a ovocie za najlepšiu voľbu pre chudnúceho človeka, ale len Raw Food čiže surová strava to doťahuje do dôsledkov. To je diéta pre skutočne odhodlaných, nestačí byť vegetariánom, tu sa neje žiadne tofu ani nič akokoľvek tepelne spracované. Takže len ovocie, zelenina, bylinky, zrno a oriešky, žiadne varenie, dusenie, zaváranie, všetko len surové, prípadne pri nízkej teplote dehydrované.

.funguje každá, stačí vytrvať
Vedci sa diétnymi hitmi príliš nezaoberajú. Predsa však, občas sa aj v serióznejších časopisoch mihne nejaká dlhodobejšia štúdia, skúmajúca účinky diét. Pred niekoľkými rokmi napríklad New Scientist prišiel s veľkou štúdiou Stanfordskej univerzity, skúmajúcou diétovanie žien s nadváhou. Zistili, že najviac žien schudne a dlhodobo si túto hmotnosť aj udrží so starou známou Atkinsonovou diétou, pri ktorej si prídu na svoje najmä vášniví mäsožravci a ktorú dovtedy mnohí odborníci odsudzovali pre zvýšenú konzumáciu tukov, vedúcu ku kardiovaskulárnym problémom. Opak sa ukázal pravdou, ženy, ktoré sa najviac napchávali tukmi, mali najlepšie hodnoty dobrého cholesterolu (HDL) a tiež najlepšie hodnoty triglyceridov, teda tukov v krvi. A mali aj najlepší tlak. Najmenej úspešná, čo sa týka počtu zhodených kilogramov, bola v štúdii zónová diéta (30 % bielkovín, 30 % tukov a 40 % sacharidov). Ostatné diéty sa pohybovali niekde medzi, rozdiely neboli vo výsledku štatisticky významné.
Možno ešte zaujímavejší výsledok pre chudnutiachtivých ľudí priniesol americký lekársky časopis JAMA, ktorý porovnávaním mužov i žien chudnúcich podľa rôznych diétnych programov zistil, že vôbec nie je dôležitý typ diéty, či diéta obmedzuje tuky, škroby, alebo bielkoviny, ale to, či človek dodržuje jej zásady a pravidlá. Pre nás z toho teda plynie jedno zásadné ponaučenie: vyberme si takú diétu, ktorej pravidlá sme schopní dlhodobo a striktne dodržiavať, a výsledok sa zaručene dostaví.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite