Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Väčšina na trhu

.yoani Sánchez .časopis .klub

Mám pocit, akoby som to už zažila. Je to ako permanentné déjà vu. Všetky tie frázy, sťažnosti a situácie sa ustavične opakujú. Aj dnes na obed som na ulici počula slová, ktoré boli priam identické s tými spred dvadsiatich rokov. Aj ten dlhý rad u mäsiara bola rovnako dlhý ako v roku 1994 alebo 2002. Znie to neuveriteľne, ale človek má pocit, akoby sa vracal a všetko to už zažil. Znovu a znovu. Jednou z tých opakujúcich sa scén je zháňanie jedla a potravín, základných vecí. Trocha oleja, jeden balíček párkov či kus mydla.

Reforma, vďaka ktorej bolo dovolené, aby ľudia mohli zamestnať samých seba, priniesla niektoré problémy. Nehovorí sa však o tom. Chýba nám napríklad veľkoobchod, trh pre podnikateľov, kde si môžu nakúpiť to, čo potrebujú. Keďže takýto trh nie je, nakupujú v maloobchode. Stoja v radoch ešte pred východom slnka a snažia sa získať všetko, čo potrebujú pre svoje reštaurácie, snack-bary či kuchyne. Nakupujú vo veľkom, musia predsa udržať svoje podnikanie, ale bez zliav. Všetko sa tak predražuje a sťažuje. A dostupnosť tovarov pre nás, ktorí ich potrebujeme pre svoje rodiny, je čoraz nižšia. Tak si žije maloobchodná väčšina.
Chabý štátny obchod nie je pripravený na túto situáciu a nedokáže uspokojiť dopyt posledných mesiacov. Zdá sa, že je neudržateľné, aby to takto pokračovalo dlhodobo. Koexistencia medzi súkromným sektorom a nedostatočnou ponukou štátnych spoločností nefunguje. Ak sa tento protiklad nevyrieši, príde čas, keď bravčové mäso, papričky aj zemiaky budeme môcť nájsť iba na tanieroch paladares, v súkromných reštauráciách. A môj sused, ktorý sa mi dnes už ktoviekoľkýkrát sťažoval, ak raz bude chcieť vidieť, ako vyzerá rolka toaletného papiera, aký je ten papier biely a mäkký, bude musieť zájsť na záchod do reštaurácie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite