Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Na otázku moderátora relácie Lampa Štefana Hríba, či sa inšpiroval Martinom Lutherom Kingom a Obamom, odpovedal Daniel Lipšic, že ani nie, že vychádza zo sna každého človeka, ako urobiť život svoj a svojej rodiny, komunity lepším, zo sna, pri ktorom by mala ľuďom skrsnúť nádej na lepší život, na lepšie, krajšie Slovensko a dodal, že Slovensko by malo byť krajinou, kde štát aj politici pomáhajú ochrániť nie oligarchov, ale slušných ľudí. Sen o krajine nie je v slovenských politických dejinách ničím novým. Dá sa dokonca povedať, že je ich kľúčovou témou.

Vychádza z romantickej rozprávky Zakliata hora o krajine, ktorú môže oslobodiť len spravodlivý hrdina. Má to svoju historickú logiku. V čase, keď neexistovala reálna mapa Slovenska, opisovalo sa jeho územie poeticko-mýtickou rozprávkovou metaforou krajiny.
Osudový moment spravodlivosti sa stal kľúčovým obrazom v pamäti moderných slovenských dejín. Sen o krajine si formulujú všetky slovenské generácie v zlomových dejinných okamihoch, keď vzniká potreba položiť si základné otázky o svete, o sebe, o mieste, v ktorom žijeme. Ako ideu, víziu, utópiu, sen. Lebo ako napísal svojho času Janko Kráľ – sen je krátky, deň je dlhý.
V čase novembra 1989, v najdôležitejšom momente našich súčasných dejín, vznikol začiatkom januára 1990 Sen o krajine ako program Verejnosti proti násiliu. Spájal sa s predstavou o tom, ako má vyzerať právny štát, ekonomika, zdravotníctvo, školstvo, životné prostredie. Kde sa chceme civilizačne situovať. Bol však v prvom rade snom o slobode a spravodlivosti. O kvalite života. O ľudskej spolupráci a spolupatričnosti. O vzdelanej, kultúrnej spoločnosti vzájomného rešpektu medzi ľuďmi rozličných názorov, presvedčení, vyznaní, väčšín a menšín. O krajine pre priebojných, ktorí sa vedia presadiť sami, ale aj pre slabších, potrebujúcich ochranu.
Dnes sa Lipšicov sen o krajine začína ochranou slabých proti oligarchom. Tak sa ponovembrová krajina za ten čas zmenila. V novembri 1989 sme ani len nesnívali o korupcii, gorilách a oligarchoch. O európskej kríze. O dlhoch. Niekto by povedal, že novembrový sen sa zmenil na nočnú moru. Ja som presvedčený, že sloboda a spravodlivosť stoja za to v každom čase a nečase. Možno Lipšicov sen signalizuje, ako je práve dnes nevyhnutné vymaniť sa z každodenných ledačín a položiť si základné otázky: odkiaľ prichádzame a kam kráčame. To je možno na jeho sne o krajine v tejto chvíli najdôležitejšie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite