Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odtiene bojkotu

.peter Schutz .časopis

Majstrovstvám Európy vo futbale, ktoré sa v piatok začali, hrozia bojkoty politikov, ktorí sa inak na tribúnach ukazujú veľmi radi. Pohnútkou tých, čo účasť zvažujú, či ju už odriekli, je kauza Julie Tymošenkovej. Udalosť sa však môže skončiť „píár katastrofou“ (BBC) pre Ukrajinu a v menšej miere dokonca i Poľsko aj pre obavy z rasisticko-násilníckych prejavov na štadiónoch.

Pozoruhodné je, že na excesy „tvrdých jadier“ fanúšikov z tohto regiónu si západné médiá a politici spomenuli až takto neskoro, pár dní pred výkopom vo Varšave. To, že z hľadiska bezpečnosti, čo je dôležité kritérium prideľovania usporiadateľstva, je najmä Ukrajina azda vôbec najrizikovejšia z členov UEFA, bolo predsa známe už v roku 2007, keď sa o dejisku rozhodlo. Napodiv, varovným hlasom o krvavých bitkách sa vtedy nedostalo sluchu. Presne tak ako upozorneniam, že investíciu tohto rádu v krajine ekonomicky takej slabej a korupciou takej prerastenej, ako je Ukrajina, nemôže nesprevádzať rozkrádanie. A to do tej miery, že záverečný účet napokon zaplatí chudobný ľud.
Zatiaľ čo strach z „rowdies“ sa stal dôvodom bojkotu rodinných príslušníkov dvoch hviezd Arsenalu (Walcott, Oxlade-Chamberlain), spôsob zaobchádzania s Tymošenkovou vo väzení uvádza ako príčinu pravdepodobnej neúčasti dlhý zástup európskych politikov. Na čele s Merkelovou, ktorá je inak taký futbalový fanúšik, že pri sledovaní Bayern-Chelsea na stretnutí G-8 (ktorú kvôli tomu museli prerušiť!) si odsadla od Camerona, aby sa nepohádali ešte nad rámec eurobondov.
Samozrejme, silné gesto nesúhlasu s režimom Janukovyča je principiálne správne. Už len z toho, že väzobne stíhaní či odsúdení sú aj ďalší štyria ministri Tymošenkovej vlády, ale nikto z terajšej garnitúry, je zrejmé, že nejde o spravodlivosť, ale o kriminalizáciu opozície a politickú pomstu.
Problém je inde a kole oči. Nemecko, ktorého prezident Gauck inicioval hromadný bojkot májového summitu hláv štátov v Odese, je neporovnateľne menej zásadové, ak ide o dodržiavanie ľudských práv v Rusku. Menovať kauzy a tragédie, ktoré robia režim v Kremli ešte horším, než je ten v Kyjeve, by zabralo tri komentáre. Zároveň je očividné – a to už dlho – budovanie nadštandardných ekonomických a politických väzieb medzi Moskvou a Berlínom.
Tvrdenie, že bojkot nesúvisí ani tak s osudom Tymošenkovej, ako s vypoklonkovaním Ukrajiny z Európy do náručia Putina, čím sa hranice Ruska posunú až k Slovensku (Schwarzenberg), z toho priamo vyvodzovať nemožno. Avšak kritickosť špeciálne Nemecka práve voči Ukrajine v situácii, keď omnoho menej razantne vystupuje voči zástupu iných narušovateľov demokratických princípov, by mohla práve na Slovensku vzbudzovať znepokojenie.
O nič lepšie to nie je ani s pozíciou európskych odmietačov bojkotu vrátane Slovenska, ktoré sa ústami Lajčáka pripojilo nielen k hodnotovo vyprázdnenej, ale najmä pokryteckej fráze ministrov zahraničných vecí, že „nesmieme spájať šport s politikou“. Pointa totiž je, že pridelenie EURO 2012 bolo rozhodnutie esenciálne politické. Cieľ priblížiť Ukrajinu EÚ prebil všetky nedostižné prednosti talianskej protikandidatúry. A keďže práve príbeh Tymošenkovej dokumentuje, že zámer „europeizovať“ Ukrajinu je na márach, poctivé by bolo priznať, že sa rozhodovalo (teda UEFA, pod tlakom Bruselu) politicky a politicky išlo o omyl.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite