Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Sýria a sankcie
Hrozí Sýrii občianska vojna? Táto otázka zamestnávala medzinárodné spoločenstvo aj minulý týždeň, keď neprestávali prichádzať správy o útokoch armády na povstalcov a o hroznom vraždení civilistov, medzi ktorými bolo veľké množstvo žien a detí. V piatok sa do sýrskej dediny Kubair na západe krajiny dostal konvoj pozorovateľov OSN. Pozorovatelia, na ktorých cestou do Kubairu strieľali, majú za úlohu získať informácie o stredajšej masakre, ktorej údajne padli za obeť desiatky ľudí.
Kofi Annan, medzinárodný vyslanec pre Sýriu, žiada od Bezpečnostnej rady OSN, aby donútila sýrskeho prezidenta Bašára Asada dodržiavať šesťbodový mierový plán, ktorý mu uložil, a ktorý OSN podporuje. Ako však má OSN zatlačiť, to Kofi Annan nešpecifikoval. Hovoril, že nerešpektovanie mierového plánu by malo mať pre sýrsku vládu konkrétne dôsledky. Podľa viacerých pozorovateľov sa jeho slová dajú vysvetľovať ako výzva, aby boli na Sýriu s jej terajšou vládou uvalené sankcie OSN. Uvalenie sankcií na sýrsku vládu však zostáva problematické, pretože ku kritike Asadovho režimu sa  nepridáva Rusko ani Čína.
Nielen Kofi Annan vyjadruje obavy z eskalácie konfliktu v Sýrii. Aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun upozornil, že v tejto krajine môže vypuknúť občianska vojna.
Prezident Bašár Asad pri svojich prejavoch opakuje, že vraždenie, ktoré sa odohráva v Sýrii, nie je vecou vládnych vojsk ani politických prívržencov vlády, ale ide o vyčíňanie teroristov. Je pravdepodobné, že za masakrami stoja gangy šabiha. Tie sú prepojené s asadovskou mocenskou garnitúrou, historicky však vznikli ako mafia a najmä v obdobiach nepokojov na ich konanie štát nemá vždy dosah. Neznamená to, že by Asad za masakry nebol morálne zodpovedný. Ozbrojené zásahy voči demonštrantom, s ktorými začala armáda, nepochybne nariadil. Znepokojivá otázka však znie, či by bol prezident vôbec schopný situáciu v Sýrii výraznejšie upokojiť, a najmä utíšiť násilie, ktoré čoraz väčšmi nadobúda sektársky charakter.
Toto násilie odráža dlhotrvajúci spor v Sýrii medzi menšinovými vládnucimi alawitmi, ktorí spolu s kresťanmi predstavujú asi 10 percent populácie, a väčšinovými sunnitmi. Obava, že tu hrozí konflikt podobný tomu, ktorý od roku 1975 dlhých pätnásť rokov ničil Libanon, je teda namieste.
.mg

Na cestách po Ázii

Americký minister obrany Leon Panetta navštívil viaceré ázijské krajiny. V Singapure hovoril o plánoch presunúť americké námorníctvo do regiónu, v Indii rokoval o hlbšej spolupráci a predaji americkej techniky. Ruský prezident Vladimír Putin navštívil Čínu a na pôde Šanghajskej organizácie pre spoluprácu hovoril o obnove Afganistanu po odchode vojsk NATO.
.jd

Arméni v ohrození

Na hranici medzi Arménskom a Azerbajdžanom došlo k najväčšiemu napätiu za posledné roky. Výsledkom násilných konfliktov a prestreliek sú piati zabití vojaci Azerbajdžanu a traja zabití vojaci Arménska. K zmareným životom treba prirátať aj jednu obeť v Náhornom Karabachu. Americká ministerka zahraničných vecí, ktorá navštívila región, upozornila na hrozbu vojny.
.jd

Miss, ktorá bola mužom

Miss amerického štátu Pennsylvánia Sheena Monninová sa vzdala titulu a odmieta súťažiť o Miss USA. Reaguje na zmenu pravidiel, podľa ktorých môžu o titul miss súťažiť aj osoby, ktoré operáciou zmenili pohlavie, čo je prípad Jenny Talackovej v Kanade. Donald Trump, ktorý sa podieľa na organizovaní súťaže krásy, oznámil, že Sheenu Monninovú zažalujú.
.jd

Cyprus a Turecko

Cyprus sa stáva predsedajúcou krajinou EÚ a Turecko na to reaguje protestom. Turecký minister zahraničia Ahmet Davutoglu na spoločnej konferencii s Catherine Ashtonovou povedal, že počas predsedníctva Cypru sa Turecko nebude zúčastňovať na podujatiach, ktoré bude viesť Cyprus. Turecko považuje Cyprus za svoj. Polovica ostrova patrí Grécku, druhá je samostatná, ale uznaná iba Tureckom.
.mg

Reuters o Španielsku
V piatok pred našou uzávierkou zverejnila agentúra Reuters, že v sobotu by ministri financií eurozóny mali rokovať s Madridom o finančnej pomoci krajine na Pyrenejskom polostrove. Peniaze by sa mali použiť na sanáciu španielskeho finančného sektora. Presná suma zatiaľ nie je známa, no mohlo by ísť o 40 až 100 miliárd eur. Ratingová agentúra Fitch minulý týždeň znížila rating Madridu o tri stupne z A na BBB. Viac o Španielsku v .klube.
.lk


Mitt Romney/
Najúspešnejší z republikánskych kandidátov na prezidenta je spokojný. Jeho kampaň získala v máji prvý raz viac peňazí ako kampaň prezidenta Baracka Obamu. Keďže prostriedky na kampaň prichádzajú od dobrovoľných darcov, malých i veľkých, je to signál, že Američania vkladajú viac nádejí do Romneyho.

Angela Merkelová/
Nemecká kancelárka v televízii ARD povedala, že EÚ potrebuje nielen menovú, ale aj fiškálnu či rozpočtovú úniu, a predovšetkým úniu politickú. Znamená to, kancelárkinými vlastnými slovami, „postupné odovzdávanie viacerých právomocí a kontroly Európe“.  

Benjamin Netanjahu/
Izraelský premiér zasiahol proti vlastným parlamentným poslancom a členom vlády pohrozil vyhodením, aby ich donútil rešpektovať rozhodnutie izraelského ústavného súdu, že židovský štát nesmie považovať nelegálne osady na Západnom brehu za svoje.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite