Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

SOZA proti všetkým
Inštitúcie, ktoré bojujú za autorské práva pri používaní duševného vlastníctva, sú v poslednom čase veľmi nepopulárne.  Nie div, od používateľov žiadajú peniaze.
Keďže operujú na výbušnom území, musia sa pohybovať opatrne a zbytočne nedráždiť nepriateľa. To sa však Slovenskému ochrannému zväzu autorskému (SOZA) v uplynulých dňoch nedarilo.
Starosta Polomky dostal od SOZA faktúru vo výške 419,38 eura za to, že miestna Základná umelecká škola urobila koncert v kostole. Polomka faktúru zaplatila a dnes to ľutuje. Obec Pohorelá sa, naopak, vzbúrila. SOZA od nej žiadal zaplatiť faktúru vo výške 62,40 eura za to, že miestne deti počas Dňa matiek a Mikuláša spievali ľudové pesničky. Starosta obce Jozef Kalman sa rozhodol, že faktúru nezaplatí a je pripravený súdiť sa. Na jeho stranu sa pridala aj široká verejnosť, ktorá takýto postup považuje za zdieranie. SOZA to však považuje za „bezdôvodné obohatenie“ a porušovanie autorského práva. Pred sídlom SOZA bola preto demonštrácia a podporili ju aj českí a slovenskí hackeri. Prístup ochranného zväzu k obciam kritizovalo aj Združenie miest a obcí Slovenska, ktoré považuje autorský zákon a prístup SOZA za likvidačný pre miestnu kultúru.
Do sporu sa zapojil aj minister kultúry Marek Maďarič, ktorý SOZA napomenul, že mohla postupovať veľkorysejšie. Dal tiež preveriť, ako zväz postupoval v kauze obce Pohorelá a Polomka. SOZA je nezávislá organizácia, ale minister môže vykonávať dohľad nad tým, ako vykonáva kolektívnu správu autorského práva. V júli predloží ministerstvo novelu autorského zákona, ktorá by mohla platiť už na jeseň, a ochránila by usporiadateľov verejných kultúrnych podujatí od absurdných vymáhaní platieb. Usporiadateľ by aj v prípade, že si vopred nesplní oznamovaciu povinnosť, mohol dodatočne preukázať, že na svojej kultúrnej akcii nepoužil chránené diela. Zároveň sa sa ministerstvo chystá pripraviť nový autorský zákon, ktorý by mal platiť v roku 2015.
Šéf SOZA Vladimír Repčík vyhlásil, že situáciu treba riešiť civilizovane, a nie tým, že budú ľudia zo zväzu prezentovaní ako nepriatelia ľudu. Sám priznal, že autorský zákon je zlý. Zarážajúce je, že skúsený bývalý riaditeľ televízie Markíza Repčík prípad mediálne nezvládol a ocitol sa pod paľbou kritiky. Autorom, ktorých má SOZA zastupovať, táto kauza vôbec nepomohla, skôr ich záujmy poškodila.
.eč, SITA

Biznis s vakcínami
Na výstavbe utajenej továrne na vakcíny neďaleko Malaciek mala zarobiť aj firma Bau3Mex, blízka bývalému pokladníkovi SDKÚ Igorovi Kucejovi, napísali Hospodárske noviny. Denník však zároveň upozornil, že projekt za 24 miliónov eur rozbehla ešte prvá Ficova vláda, ktorá podpísala zmluvu s firmou blízkou Smeru. Druhá Ficova vláda teraz investíciu preveruje.
.vag

Borec odvolával
Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa vyznamenal. Po nástupe do funkcie odvolal predsedov krajských súdov v Bratislave a Žiline Darinu Kuchtovú a Róberta Urbana. Borec tvrdí, že oboch sudcov, ktorí patria ku kritikom Štefana Harabina, si váži ako odborníkov. Jeho rozhodnutiu vraj predchádzalo „starostlivé posúdenie manažérskych výsledkov oboch predsedov“.
.vag

Dobrí susedia
Ministri zahraničných vecí Slovenska a Maďarska spoločne ocenili dve občianske združenia cenou Za dobré susedstvo a porozumenie. Z maďarskej strany bolo ocenené združenie Terra Recognita, ktoré vydalo knihy Rozštiepená minulosť či Neznámy sused, zo slovenskej strany združenie Za obnovu ipeľských mostov, ktorých cieľom je zlepšenie cezhraničných dopravných vzťahov.
.jd

SMK po novom
Strana maďarskej koalície sa po štrnástich rokoch chystá premenovať. Slovo koalícia chce vymeniť za komunita a po novom by sa tak mala volať Strana maďarskej komunity. „Je to jedna z alternatív, ale existujú aj ďalšie,“ komentoval pre denník Sme informácie o premenovaní predseda strany József Berényi. K zmene by malo dôsjť na kongrese strany, na jeseň tohto roku.
.jm

Zlatý padák
Bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá má dostať 178-tisíc eur za 14 mesiacov vo funkcii. Bývalí a súčasní ministri dopravy Ján Figeľ a Ján Počiatek sa následne začali sporiť, či ide o odstupné, alebo o odmenu za zlepšenie hospodárenia. Počiatek tvrdil, že Figeľ Hrdej podpísal takto koncipovanú zmluvu a zlepšenie hospodárenia bolo len znížením straty. Šéf KDH sa bráni, že podpísal len motivačné pravidlá, podľa ktorých sa odmeny vypočítavajú.     
.lk


Dominika Cibulková/
Slovenská tenistka postúpila do štrťfinále turnaja Roland Garros v Paríži, pričom v osemfinále vyradila v dvoch setoch svetovú jednotku Viktoriu Azarenkovú. Vo štvrťfinále Dominika Cibulková prehrala s Autrálčankou Samanthou Stosurovou.

Milan Gaľa/
Bývalý poslanec zomrel vo veku 59 rokov po tom, ako dostal za volantom auta infarkt. Okrem politiky bol známy aj svojimi vtipnými bonmotmi a aforizmami. Výber z nich vydal aj knižne. Gaľa bol členom KDH, neskôr SDKÚ a poslancom európskeho a slovenského parlamentu.

Marian Kollár/
Slovenská lekárska komora (SLK) si za svojho nového prezidenta zvolila Mariana Kollára. Bývalého predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorý viedol vlani protesty proti vláde Ivety Radičovej, zvolili delegáti už v prvom kole volieb.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite